Home Lifestyle Must See

MUST SEE: film ‘The Retrieval’

1 juli 2014

Op de dag waarop we de afschaffing van de slavernij vieren, twijfel ik of ik de film The Retrieval wel moet delen. Want is dit niet een dag waarop we vooruit willen kijken, naar onze toekomst? Zeker, maar ik denk dat we dat het beste kunnen als we meer weten over onze geschiedenis. Door films als deze te bekijken en boeken te lezen over de slavernij leren we meer over dit deel van ons verleden. Vandaag laat ik je daarom de trailer van The Retrieval zien.

the retrieval film poster

Ik zeg hierboven, een deel van ons verleden, want hoewel de slavernij een grote invloed heeft gehad op ons huidige leven, is dit niet het enige deel van onze achtergrond. Donkere mensen hadden al een hele mooie rijke geschiedenis vóór de slavernij en ook dat mag niet vergeten worden.

The Retrieval gaat over een verschrikkelijk moreel dilemma dat vaak speelde in de slavernij. Zou jij jouw medemens verraden om er zelf beter van te worden? Tijdens de slavernij zette men vaak slaven in om gevluchte slaven terug te halen. Vaak werd deze slaven vrijheid of veel geld beloofd als zij hun medemens terug zouden lokken of brengen naar de plantage-eigenaren. Zo ook in deze film.

Will, een 13-jarige wees, werkt ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog, samen met zijn oom Marcus voor een groep witte ‘bounty hunters’. De groep jaagt op weggelopen slaven om ze terug te brengen en de opbrengst te innen. Op weggelopen slaven stond vaak een groot geldbedrag dat werd uitgekeerd aan degene die de slaaf terug bracht naar zijn/haar ‘eigenaar’.

marcus will retrieval

Will en zijn oom winnen het vertrouwen van de weggelopen slaven en lokken ze zo terug in de handen van de plantage eigenaren. Hun geweten lijkt ze nooit parten te spelen, ook omdat ze hier flink aan verdienen en ze zichzelf met dit geld vrij kunnen kopen. Tot ze op een gevaarlijke missie naar het vrije Noorden worden gestuurd om Nate, een gevluchte slaaf, terug te halen. Als ze Nate terugbrengen naar de bounty hunters waar ze voor werken, krijgen ze een grote som geld en hun vrijheid. Om er zeker van te zijn dat ze niet zelf vluchten, dreigt een van de bounty hunters hen en de rest van hun familie te vermoorden als ze hun taak niet uitvoeren.

Will en zijn oom gaan daarom op weg naar het Noorden van Amerika, waar veel donkere mensen al in vrijheid leven. Zo ook de sterke en imposante Nate. Zij vertellen Nate dat ze hem komen halen namens zijn  broer, die (zogenaamd) erg ziek is. Nate gaat met ze mee, om zijn broer nog één keer levend te zien. Omdat de weg van het Noorden naar het Zuiden erg lang is, leert de jonge Will Nate kennen en krijgen ze een band. Will worstelt met zijn geweten en emoties om Nate in de val te lokken. Zal hij Nate de waarheid vertellen of zal hij toch gaan voor het grote geld en zijn eigen vrijheid?

Nate en will the retrieval

Het is een verschrikkelijk dilemma. Tijdens het kijken dacht ik steeds bij mezelf, vertel het hem nou gewoon, wees eerlijk! Maar voor mij is dit makkelijk oordelen, natuurlijk. Ik heb me na het zien ook echt afgevraagd hoe ik om zou gaan met zo’n ‘keus’. Geef je je eigen leven op om dat van een onbekende (die niets verkeerd heeft gedaan) te redden?

Ik heb The Retrieval gezien bij de kick-off van DBUFF (Da Bounce Urban Film Festival), waar ik ook de komedie ‘About Last Night’ met Kevin Hart zag. Na het heftige verhaal was die luchtige film meer dan welkom. Het voorproefje van DBUFF belooft veel moois voor het festival dat van 15-17 augustus plaatsvindt. Wanneer er meer bekend is over het precieze programma (dat bestaat uit komedies, classic black movies, documentaires, arthouse en short films), lees je er uiteraard meer over op ThisGirlsSBlackBook.  Zeker de moeite waard om naar toe te gaan, aangezien veel van deze films niet in grote bioscopen te zien zijn.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken van The Retrieval:

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!

Bron foto’s: www.theretrieval.com

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Kirsten 9 juli 2014 at 9:47 AM

  Deze film wil ik ook wel zien! Het lijkt mij echt een goed verhaal & ik vind het wel belangrijk dat iedereen weet dat slavernij bestaan heeft en op sommige plaatsen nog bestaat.

  • Reply TGSBB 9 juli 2014 at 9:58 AM

   Ja het was een pittig verhaal maar ook iets waar ik weer bewuster door werd gemaakt. Echt een tip!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.