Home Life Lifestyle Must See

MUST SEE: ‘Tony’, over het verhaal achter kindslaafvrije chocolade van Tony Chocolonely

21 april 2016

Een film die ik heel graag met jullie wil delen is deze: Tony, van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar, over een van de bekendste chocolademerken Tony Chocolonely. Tony vertelt het verhaal van een stel jonge Nederlandse journalisten die korte metten willen maken met de kindslavernij in de cacao-industrie. In deze post lees je er alles over en kun je de trailer zien.

Mijn chocoladeverhaal:

Ergens in 2006 zit ik in een college, weg te mopperen achter een reep chocolade. Ik heb nogal wat stress gehad van another project met hopeloze projectleden die niets uitvoeren maar wel hetzelfde cijfer krijgen als diegenen die wel wat hebben gedaan. Ik besluit nog meer chocolade te kopen om mijn frustratie weg te eten. Eenmaal thuis aangekomen plof ik op de bank met mijn zak met mini chocolaatjes, naast mijn zus. Zij kijkt de mini chocolaatjes aan alsof het kleine duiveltjes zijn en zegt:

“Wist je dat de chocolade die we eten vaak gemaakt wordt door kindslaven? Je kunt ook de chocolade eten van Tony Chocolonely, dat is tenminste slaafvrije chocolade!” Ik zucht. Mijn zus is nogal een wereldverbeteraar en ik wil gewoon mijn chocolade eten, zeiken over die achterlijke HBO projectgroepjes en geen gepreek aan mijn hoofd. Maar ergens voelde die chocolade niet meer zo lekker als je weet dat hij door kindslaven is geproduceerd…

Weer een jaar later zit ik op school in een projectgroep. Een meisje uit mijn groep werkt een bounty uit de automaat naar binnen. Voorzichtig begin ik: “Wist je dat de meeste cacao wordt gemaakt door kindslaven?” Ze kijkt me meewarig aan en zegt: “NOU EN??!! Chocolade is chocolade and for me its sooooo good!!” Verbluft zeg ik dat we dat toch niet kunnen toe laten? We mogen dan wel denken dat de slavernij is afgeschaft maar nog steeds worden kinderen misbruikt voor onze chocolade! Als wij dat maar blijven eten, verandert er niets! En we hebben tegenwoordig een keuze om slaafvrije chocolade te kopen.

Terwijl ik mijn preek op voer, zie ik aan de gezichten van mijn projectgenoten dat ze me een geitenwollensok vinden die hopeloos en onsuccesvol de wereld probeert te verbeteren. Net zoals ik mijn zus een jaar geleden zag. Ze nemen allemaal nog een fikse hap chocolade en zuchtend laat ik het er maar bij.

Shift forward naar 2016:

Ik loop langs het chocolade schap in de supermarkt en zie Fair Trade en andere Eko keurmerken. Er is slechts een enkeling die geen fairtrade merk heeft. Maar wat er echt uitspringt is de (h)eerlijke chocolade van Tony Chocolonely. Niet alleen de melk, puur en hazelnoot reep, ook de goddelijke karamel zeezout reep wordt overal verkocht en door nagenoeg iedereen gekocht! Een waar succes.

Maar het verhaal van Tony Chocolonely is zeker niet zo rooskleurig als ik altijd heb gedacht. In de film ‘Tony’ zie je hoe de reis op weg naar een slaafvrije cacaowereld niet zonder bumps verloopt. De journalist en initiatiefnemer van Tony Chocolonely Teun van de Keuken begint in 2003 een onderzoek naar slaafvrije chocolade als onderdeel van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde.

Over de film:

 Tony vertelt het verhaal van een stel jonge Nederlandse journalisten die korte metten willen maken met de kindslavernij in de cacao-industrie. Tony combineert een schat aan archiefmateriaal met nieuwe filmbeelden om een zowel grappige als ontroerende, maar bovenal inspirerende ontstaansgeschiedenis te reconstrueren. De film laat zien hoe lastig het is om fundamentele fouten en onrechtvaardigheid uit een wereldwijd systeem te elimineren. Maar het is niet onmogelijk. Met een grote dosis humor en een niet aflatend doorzettingsvermogen weten de journalisten hun eerste zelfbenoemde slaafvrije chocoladereep op de markt te brengen. Het merk ‘Tony’s Chocolonely’ groeide de afgelopen tien jaar uit tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland. Bekijk de trailer hieronder: 

Ik ben zo benieuwd naar deze film! Tony is door heel Nederland in allerlei theaters en filmhuizen te zien (ook in Pathe). Hier zie je alle speeldata.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.