Beauty Haar Home Lifestyle Must See

MUST SEE: Welke invloed heeft je haardracht op je carrière?

20 april 2014

Dit korte portret gaat over twee vrienden met twee verschillende haardrachten. Ooit hadden ze beiden een afro, maar de een heeft zijn kroeshaar afgeschoren vanwege zijn werk. De vriend met afro vertelt welke invloed zijn haar op zijn leven in Sao Paulo heeft. Kun je een serieuze carrière hebben met een afro? kroeshaar carriereIn het portret kijken de jongens kort terug op hoe hun haardracht hun leven heeft beïnvloed. Zo heeft de een in Londen gewoond, waar hij een afro droeg en men dat helemaal cool en te gek vond. Toen hij echter terug kwam in Sao Paulo en de advocatuur in ging, besloot hij zijn afro af te scheren. Dit omdat hij tijdens zijn sollicitatiegesprekken werd afgewezen op zijn kapsel.

Er is mij weleens de vraag gesteld of mijn afro invloed heeft gehad op mijn werk. Gezien het type werk en de branche (onderwijs) waar ik in zit, had ik nooit gedacht dat mijn haar invloed zou hebben op mijn carrière. Soms heb ik het gevoel dat mijn afro er juist voor zorgt dat ik toegankelijker ben, wat weer helpt tijdens de lessen met jongeren.

Toch had ik laatst een vreemde ervaring. Ik gaf een ouderavond in een dorpje in de Achterhoek. Toen ik de trein uitstapte zag ik op één donker meisje na alleen maar blanke mensen. Die dag waaide het erg, wat altijd fijn is voor mijn haar. Het werd extra volumneus waardoor ik bij de ouderavond arriveerde met een fikse afro. Toen ik de zaal binnenliep waar de ouders zich hadden verzameld viel het even stil. Ik voelde me daardoor een beetje ongemakkelijk en nadat ik mijn spullen neerzette ging ik naar de wc waar ik mijn haar in een staart (afropuff) deed. De ouderavond verliep voorspoedig en volgens mij heeft men niet eens opgemerkt dat ik mijn haar had veranderd.

In de trein terug reflecteerde ik op mijn actie en zag ik dat ik mijn haar had veranderd vanwege mijn eigen onzekerheid. Ik was bang dat de ouders mij niet serieus zou nemen als spreker met een enorme afro. Ik schrok van mijn eigen gedachte. Want waarom zou je niet serieus kunnen zijn met een afro?

Ook de jongens in het filmpje hebben te maken met deze vooroordelen. De een die zijn afro wel heeft behouden is kunstenaar en volgens de vriend die het haar heeft afgeschoren, past een afro ook bij een kunstenaars imago maar niet bij hem als advocaat.

Wat vind jij? Kan kroeshaar je carrière beïnvloeden? Positief of negatief? Bekijk het filmpje hier:

(niet te zien via mobiel)

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Jubes 30 april 2014 at 6:11 AM

  Het zou eigenlijk niet moeten uitmaken, want kwaliteiten zitten in je hoofd, niet in je haar. Toch denk ik dat het in de Randstad minder een issue is ( ik kom zelf niet uit de Randstad), dan in minder grote steden. Hopelijk verandert het straatbeeld mettertijd en daarmee ook de vooroordelen.

  • Reply TGSBB 8 mei 2014 at 9:29 AM

   Ja dat hoop ik zeker! Ik ken bijvoorbeeld een jurist met een prachtige afro en als ik dat hoor dan denk ik: way to go girl! We moeten meer van zulke voorbeelden hebben.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.