Home Homepage Posts Must See

MUST SEE: Woiski vs Woiski theatervoorstelling

21 januari 2018

BB met R, dat is bruine bonen met rijst! Wie kent het beroemde lied van Max Woiski niet? Ik mag dan wel veel van zijn liedjes kennen, maar zijn persoonlijk verhaal en hoe de relatie met zijn zoon was kende ik totaal niet. Tot ik de schitterende voorstelling Woiski vs Woiski in het Bijlmerparktheater zag:

In een uitverkocht Bijlmerpark theater vond vorige week zondag 14 januari de première van Woiski vs Woiski plaats. De voorstelling vertelt het verhaal van vader en zoon Woiski die zowel individueel als samen een prachtige muziekcarrière hadden, maar daarnaast een moeizame vader-zoon relatie hadden.

Max senior vertrok in  de jaren ’30 naar Amsterdam waar hij zijn eerste nachtclub La Cubana opent. Al gauw merkt hij dat Surinamers in Nederland een bezienswaardigheid zijn. Niet lang geleden werden donkere mensen zelfs nog tentoongesteld om ‘ze eens goed van dichtbij te bekijken’. Maar men is erachter gekomen dat ‘de Surinamer’ ook nog een ander talent heeft, namelijk als entertainer. Max sr. is een uitstekend muzikant/entertainer en met deze kwaliteiten werkt hij zich op tot Bekende Surinamer. Alhoewel hij zich een tijdlang uitgeeft als Cubaan ‘Jose Baretto’ en voornamelijk Latijns-Amerikaanse muziek speelt. Pas in de jaren ’50 stapt hij over naar Surinaamse muziek.

Zijn zoon, Max junior, woont in Suriname bij de ouders van Max sr., die Max jr. nooit voor vol hebben aangezien vanwege zijn donkere huidskleur. Zo mag hij niet eten in de eetzaal, maar in de keuken, bij het personeel. Diezelfde donkere huidskleur is de reden dat Max sr. hem naar Nederland haalt om daar te komen entertainen. De Nederlanders zijn dol op donkere huidskleuren, the blacker the better! Aldus Max sr.

Hij vergeet voor het gemak even dat zijn eigen zoon totaal geen carrière ambieert in de entertainmentindustrie maar vliegtuigbouwkundige wil worden. Helaas is er geen plaats voor de wil van Max jr en volgt hij zijn vader op.

Max sr. komt er over het algemeen niet al te best van af in de voorstelling; hij is een womanizer, een man die groots leeft, maar waardeloos is als het gaat om de liefde voor zijn zoon of  het op orde hebben van zijn financiën. Een man die er nauwelijks voor zijn kinderen is, maar genoeg tijd heeft voor alle mooie vrouwen op de wereld. Een man waar je als zoon eigenlijk geen voorbeeld aan zou willen nemen…

En dat is ook wat Max jr. zichzelf beloofd; hij zal nooit als zijn vader worden. Helaas kruipt het bloed waar het niet gaan kan en gaat hij precies dezelfde kant op. In de voorstelling krijgen we ook te zien hoe Max jr. als oude man verbitterd in een verzorgingstehuis zit, vervreemd van zijn eigen kinderen, precies dezelfde keuzes maakte als het voorbeeld dat hij nooit wilde volgen.

Ik moet zeggen dat ik in het begin ietwat moeilijk in de voorstelling kwam. Wellicht kwam dat doordat ik zelf weinig af wist van Max Woiski sr.? Pas in het midden van de voorstelling werd ik echt door het verhaal en merkte ik dat ook het publiek emotioneel werd meegesleept. Mijn moeder die mee was en een grote Max Woiski fan is, zat er vanaf het begin in en vond het 1,5 uur FANTASTISCH! Ze zat mee te dansen, gillen en pakte nog net niet de zakdoek om op emotionele momenten de tranen te drogen.

Het fantastische acteerspel van alle acteurs (Mike Libanon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Michiel Blankwaardt en Gery Mendes) en de muziek die erbij werd gespeeld zorgden ervoor dat ik dit de beste voorstelling vind die ik sinds tijden heb gezien. Woiski vs Woiski raakte mij ook persoonlijk: hoe vaak speel ik de rol die witte mensen van mij verwachten? Gelukkig niet vaak, maar toch herkende ik iets in dit verhaal, namelijk dat je soms ervoor kiest om iets te doen wat er van je wordt verwacht omdat je toch aardig gevonden wil worden. Hoe dan ook, voor mij was het een eye opener die ik de week erop heb meegenomen.

Nog even de nuttige info:

De voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Bruine Bonen en Kouseband’ van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronnie Woiski. Woiski vs. Woiski is een coproductie van Orkater en het Bijlmer Parktheater.

Woiski vs Woiski is nog tot en met 28 januari in het Bijlmer Park theater te zien en gaat daarna tot en met 31 maart 2018 op tournee door het hele land. Voor de speellijst, tijden en prijzen kun je op deze pagina kijken. Als ik je nog één tip mag geven; koop snel kaartjes want sommige voorstellingen waren snel uitverkocht en geloof mij, je wil Woiski vs Woiski niet missen!

Regie: Geert Lageveen
Tekst: Maarten van Hinte, Geert Lageveen, Bodil de la Parra en Esther Duysker
Spel: Mike Libanon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Michiel Blankwaardt en Gery Mendes
Muziek: Gery Mendes, Vernon Chatlein, Sophie Anglionin
Muzikale leiding: Alvin Lewis
Choreografie: Dionne Verwey
Dramaturgie: Maarten van Hinte
Decor: Ruben Wijnstok
Kostuums: Arien de Vries

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.