Events Home Life Lifestyle

MUST VISIT: Black Achievement Month Nederland

25 september 2016

Hoe mooi is dit initiatief? In oktober vindt de allereerste Black Achievement Month plaats. De Black Achievement Month laat Nederland kennis maken met de black achievers, donkere mensen die veel bereikt hebben of hebben betekend voor de donkere gemeenschap in Nederland. Op diverse locaties door heel Nederland vinden er fantastische events plaats die de donkere cultuur en successen vieren.

De eerste Black Achievement Month is een initiatief van het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis). De organisatie wil Nederland kennis laten maken met de gehele (Nederlandse) ‘zwarte’ geschiedenis. Op meer dan 15  locaties in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam, waaronder het Bijlmer Parktheater, het Rijksmuseum, het Theater aan het Spui, Amsterdam Museum en de VU kun je deelnemen aan interessante events.

De opening vindt plaats verspreid over twee dagen met een familiedag op 1 oktober in het NEMO Science Museum en de officiële aftrap op 2 oktober in het Compagnietheater. De Black Achievement Month wordt feestelijk afgesloten op 31 oktober in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Wat kun je verwachten tijdens deze Black Achievement month?

Er zijn nog zoveel verhalen over de slavernij die niet verteld zijn, zoveel black achievers die niet de credits hebben gekregen die ze verdienen. Er wordt dus niet alleen gesproken over het verleden maar ook over het heden en de toekomst.

Meer dan twintig verschillende events kun je bezoeken, waaronder netwerk events, films, dansvoorstellingen en bijeenkomsten. Een paar highlights:

Datum: zaterdag 1 oktober
Wat: Zwarte Uitvinders
Waar: Nemo, Amsterdam
Meer info: Speciaal voor kinderen is er de NiNsee-tentoonstelling Zwarte Uitvinders over, hoe kan het ook anders, zwarte uitvinders en hun ontdekkingen. Wist je bijvoorbeeld dat het stoplicht en het maandverband zijn uitgevonden door Afro-Amerikanen ten tijde van de slavernij? Tijdens de tentoonstelling ontdek je de bijzondere verhalen achter deze mannen en vrouwen en hun uitvindingen. De rest van het programma vind je hier.

Datum: zaterdag 8 oktober
Wat: Anansi; Geef de fakkel door
Waar: OBA, Amsterdam
Meer info: Anansi, geef die fakkel door! is een ode aan de Anansi-verteltraditie, grootouders en kinderen en de kracht van het verhaal. Verhalenvertellers Wijnand Stomp, Roland Colastica, Hilli Arduin en spoken word artiesten Akwasi en Insayno geven de Anansi-verhalen door aan elkaar onder muzikale live- begeleiding van jazz-musicus Pablo Nahar. Meer info lees je hier.

Datum: 13 en 14 oktober
Wat: Wandeling Zwarte Pioniers in Den Haag
Waar: Plein 1813, Den Haag
Meer info: Welke sporen van het slavernijverleden vind je in Den Haag? Vanuit deze stad werden de koloniën bestuurd en vele generaties inwoners hadden belangen in overzeese plantages. Maak kennis met Hagenaars die plantages bezaten en kom meer te weten over Caribische vrouwen die in Den Haag hun rechten kwamen opeisen! Wil je ook meelopen, check meer info op de pagina.

Datum: dinsdag 18 oktober
Wat: Decolonizing our education
Waar: VU, Amsterdam
Meer info:  New Urban Café organiseert in het kader van de Black Achievement Month en de VN Decade for People of African Descent een conferentie op het gebied van onderwijs en wetenschap.
Thema van de conferentie is Decolonizing our education: stimulating black achievement in education waarbij toonaangevende sprekers, changemakers en grassroots organizers met elkaar verbonden worden om aan een gezamenlijke agenda te werken op het gebied van onderwijs. Wil je ook komen, lees dan meer info hier.

Datum: vrijdag 28 oktober
Wat: netwerkdag Meet the Boss Lady
Waar: Theater aan het Spui, Den Haag
Meer info: Qalanjo Fashion is een succesvol bedrijf in Afrikaanse mode gerund door twee inspirerende vrouwen. Zij organiseren de netwerkdag Meet the Boss Lady voor nieuwkomers die ondernemers zijn of dat willen worden. Er zijn workshops, speeddating met een bedrijfsadviseur, een modeshow, wereldmuziek en lekkere hapjes. En theatervoorstelling SAHRA waarin de Somalische Sahra op humoristische wijze haar ervaringen met het inburgeren in Nederland vertelt. Meer info vind je hier.

Wil je alle events bekijken? Check dan deze facebookpagina. 


Heb je al kennis gemaakt met onze nieuwe foodblog Thisgirlcancook met Surinaamse en wereldse recepten? Klik op de foto voor de site: tgcc banner

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.