Events Home Life Lifestyle

NEW: New Urban Café, de bibliotheek met black lit boeken uit het slavernijverleden

23 juni 2015

Afgelopen zaterdag 13 juni werd er in Amsterdam Noord iets unieks geopend: het New Urban Cafe. Het New Urban Cafe is een vooruitstrevende bibliotheek waar je terecht kan voor boeken rondom het slavernijverleden, haar erfenis en de Afrikaanse Diaspora. Deze boeken komen uit de collectie van de Amsterdamse socioloog en schrijver Waldo Heilbron.

Het initiatief, dat twee weken geleden is geopend op het van der Pekplein in Amsterdam Noord, is gestart door Mitchell Esajas en Jessy de Abreu, tevens initiatiefnemers van het New Urban Collective. Samen met Seed4Groth creëerden zij deze unieke plek in Amsterdam waar je behalve voor black literatuur ook terecht kan voor een inhoudelijk gesprek.

De komende tijd zullen de initiatiefnemers er ook kleine evenementen organiseren,  zo is er op 3 juli een Afropolitan diner met Melissa Weiner over het belang van educatie over slavernij. In de toekomst zullen ze leesgroepen, schrijfmasterclasses, mini lezingen en etentjes organiseren.

Boeken uit de collectie van Waldo Heilbron

black books new urban cafe

De 2000 boeken die in deze bibliotheek te vinden zijn komen uit de boekencollectie van de in 2009 overleden Waldo Heilbron. Als socioloog deed hij onderzoek naar de trans-Atlantisch slavenhandel en haar erfenis. Hij droomde van een plek in Amsterdam waar Surinaamse jongeren zich konden verdiepen in de geschiedenis, kunst en cultuur van hun land van herkomst om zo een eigen identiteit te kunnen vormen.

Want hoe je het ook wendt of keert, ik heb in mijn jeugd nauwelijks iets over het slavernijverleden geleerd op school. En al kreeg ik er wat over te horen, dan ging het over hoeveel geld die Nederlanders verdiend hebben in de Gouden Eeuw. Niet over het feit dat de Gouden Eeuw ook een behoorlijk zwarte bladzijde (no pun intended) is uit de Nederlandse geschiedenis.

Een kritische kijk op de Gouden Eeuw

new urban cafe

De boeken in het New Urban Cafe zijn niet geschreven vanuit een kolonialistisch perspectief en zijn daarom veel kritischer. Wat ik ook erg belangrijk vind is dat de boeken in deze bibliotheek laten zien dat donkere mensen meer zijn dan alleen ‘het Nederlandse slavernijverleden’.

Hierover vertelt initiatiefnemer Mitchell Esajas vertelt aan het Parool: “Heilbron verzamelde boeken die bijdragen aan een niet-westers perspectief op de koloniale geschiedenis. Dat is nog steeds een belangrijk onderwerp. Het onderwijs op scholen en universiteiten heeft als uitgangspunt dat alle belangrijke kennis uit Europa komt. Daarmee gaat men helemaal voorbij aan de enorme rijkdom aan kennis en cultuur van het Afrikaanse continent.”

de verhalenkamer noord

Je kunt er dus ook boeken lezen over de enorme kennis die onze voorouders naar Europa heeft gebracht, iets dat ik pas geleden zelf ontdekte. Ik vind dit  erg belangrijk voor donkere kinderen om ook dit over hun geschiedenis te weten, zodat ze niet een eenzijdig beeld ontwikkelen over waar de kennis in de wereld vandaan is gekomen en dat zij trots op hun roots kunnen zijn.

Wil je deze fantastische bibliotheek gratis bezoeken? Het adres is: De Verhalenkamer, Van der Pekplein 5hs, open op maandag-vrijdag-zaterdag-zondag en op afspraak. Check de Facebookpagina voor meer info.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!

bron foto’s: Facebook New Urban Collective/Cafe

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

1 Comment

  • Reply Mayra 24 juni 2015 at 1:29 PM

    Erg interessant! Ik zoek wel eens op wikipedia maar daar worden dit soort onderwerpen ook flink afgezwakt

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.