City reports Food Home Lifestyle Travel

NEW SPOT: Surinaams eten in een hip jasje bij Waterkant Amsterdam

25 september 2014

Surinaams eten lijkt de laatste tijd wel steeds hipper te worden. Eerst at ik Surinaamse haute cuisine bij Ramon Beuk en niet lang daarna waagde ik me aan de nieuwe place to be in Amsterdam: Waterkant. Waterkant is geïnspireerd op dé bekende waterkant aan de Surinamerivier in Paramaribo. In Suriname kun je hier heerlijk eten en drinken en kijk je uit op het water. Is het net zo relaxed vertoeven bij de Amsterdamse Waterkant? Je leest het hier:

waterkant amsterdam

Een van de eerste dingen die ik doe als ik in Suriname ben is eten kopen en lekker aan de Waterkant zitten, uitkijkend over de kolkende Suriname rivier. Al knagend op mijn snacks vraag ik me altijd af waarom het zo lang heeft geduurd eer ik Suriname weer bezoek. Het is niet het land waar ik ben geboren, maar toch mis je bepaalde dingen.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik las dat er een ‘Waterkant’ zou komen in Nederland. Zou dit mijn heimwee naar de warme dagen aan de Surinaamse waterkant kunnen doen vergeten? Ik moest en zou het met eigen ogen uitchecken!

mert en ik waterkant

De Waterkant is een nieuwe tent die werkelijk aan het water zit, aan de Marnixstraat 246 in Amsterdam-West. Aan de kleurrijke picknicktafels kun je genieten van Surinaamse cuisine en dranken, zoals een rotirol of een Parbo djogo. En reserveren kan via het hippe emailadres: fawaka@waterkant.nl. Ik ben eigenlijk zeer enthousiast als ik erheen ga, met drie vriendinnen (Antilliaanse, Kaapverdiaanse en een Hollandse).

waterkant collageIk verwacht een gezellig Amsterdams gemêleerd gezelschap, maar als ik er aankom zie ik voornamelijk hipsters. Och, misschien verwacht ik ook teveel en het draait immers niet om de aanwezigen. Bij de Surinaamse waterkant maak ik immers ook geen rechtsomkeert als ik er alleen maar Javanen zou zien (om maar een random voorbeeld te geven). Bovendien ziet het er wel gezellig uit, druk door de vrijdagavond, maar zeker gezellig!

Menukaart Waterkant

Aandachtig en nieuwsgierig bekijk ik de menukaart. Vol hippe en grappige Surinaamse termen en gerechten, zoals ‘Salade No Meti’, maar ook een veelbelovende saoto soup en de normale snacks zoals nachos of kippenboutjes. Ik ben heeeeel erg benieuwd naar de pasteitjes, maar die zijn helaas op. We gaan als voorgerecht voor de nachos en een portie kippenboutjes.

menukaart waterkant Die bestel je trouwens binnen aan de bar, waar je meteen af kunt rekenen. Ook bestel ik een huisgemaakte gemberbier die naast pittig ook lekker fris is. Je kunt ook Fernandes of een ijskoude Parbo Djogo bestellen, die gretig aftrek vinden bij het borrelende vrijdagavond publiek.

voorgerechten waterkant

Als we de voorgerechten hebben verslonden als wilde beesten (lees: zwangerschapsvreetbui), zijn we ready voor het hoofdgerecht. En laat ik fair zijn, als ik een goede mening wil vormen of het eten zich kan meten met de Surinaamse waterkant, zal ik een Surinaams gerecht moeten nemen. Twee vriendinnen gaan voor de Jamaicaanse spareribs en rotisserie boerenkip met friet, ik deel samen met mijn vriendin de Chicken roti roll (€12,50). Maar voordat de rotirol wordt geserveerd maak ik even snel een sanitaire stop. Als ik terug wil keren op mijn plek, staat deze ‘verassing’ mij te wachten:

hond waterkant

Echt weer iets voor mij, als ‘dierenvriend’. Ik zou serieus willen dat ik meer van honden hield, maar een loslopende hond terwijl ik smakelijk aan het eten ben, vind ik hoe dan ook moeilijk. Hopelijk kom ik er ooit overheen ;).

Gelukkig word ik gauw afgeleid door de geserveerde hoofdgerechten. De bestelde chicken roti roll wordt op de kaart omschreven als: roti rol, gevuld met massala, kip, aardappel en kouseband, geserveerd met kerrie ei, zuur, tomatensambal en madam Jeanette. Klinkt goed, ik spot echte Surinaams-Hindoestaanse ingrediënten, niets is verhollandst aan de ingrediënten, zoals men weleens doet met die Knorr Roti met krieltjes.

De roti rollen (twee stuks) worden geserveerd in een lief mandje en zien er op het oog prima uit. De smaak is zeker niet verkeerd qua plaat, alleen is de kip wat droog. Ik vind het wel een goede poging, hoewel het niet de roti is die ik normaal bij Lalla Rookh eet. Wel denk ik dat de gemiddelde bezoeker van Waterkant deze rotirol meer dan prima zal vinden.

hoofdgerechten waterkant

De kip en de spareribs bevallen mijn vriendinnen. De friet, vers gesneden en geserveerd met handgemaakte appelmoes en mosterdmayonaise, valt ook erg in de smaak. Ik vind de coleslaw die erbij hoort ook erg lekker trouwens.

Stiekem fantaseer ik over de gerechten die ik op de kaart zou zetten als ik een Nederlandse versie van de waterkant zou introduceren. Ik zou de rotisseriekip vervangen voor een crispy kip versie a la Naskip (ruik je de geur al?), de spareribs vervangen voor de spareribs van Patricks Catering en tot slot nog een gerecht toevoegen: BBQ-patat (gemarineerde speklapjes of kipstukjes overgoten met sate-ketjap saus met versgebakken friet en salade).

Aan een nagerecht (op de kaart ‘tarta’ genoemd) kom ik niet toe, ik zit echt propvol! Zonde, want als ik iets lekker vind zijn het de ijsjes van ‘De Ijsmakers’ wel en ook die staan op de kaart! Als ik die avond naar huis fiets vraag ik me af wat ik nu echt vind van Waterkant. Het is een leuk en uniek concept op een mooie plek, maar ik voelde me er als Nederlandse Surinamer toch niet geheel op mijn plek. Kwam het door de entourage? De drukte? De hond ;p? Ik heb geen idee! Ik vond het leuk om erheen te gaan, maar het zal niet mijn nieuwe stamkroeg worden.

Eindconclusie: Waterkant is een enorm mooie en zonnige plek om af te spreken met wat vrienden. De meeste Surinamers zullen de voorkeur geven aan een echt Surinaams eettentje met plastic tafelkleed en TL-licht, zoals de gemiddelde warung. Alleen is het jammer dat je daar meestal toch niet echt gezellig met je vrienden of partner kunt tafelen. Ik hoop dat er ooit iets wordt opgezet wat het geweldige eten van een warung heeft en waar je leuk met je vrienden kan gaan zitten en relaxen (zoiets als Toko MC). Waterkant in Amsterdam is een prima plek, maar toch is voor mij de enige ekte ekte waterkant die in Paramaribo.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply Rowan 25 september 2014 at 7:08 PM

  Leuk dat je het eten hebt geprobeerd! Ik hield het bij de drankjes, en vond het qua entourage ook mwoah. En die hond.. NO.

  Overigens geloof ik dat Patrick een restaurant gaat openen in Zuidoost binnenkort! Houd het in de gaten 🙂

  • Reply TGSBB 25 september 2014 at 7:12 PM

   Die hond was zo……niet Surinaamse waterkant hahahahh. Patrick en een real restaurant??? Love it already!!

 • Reply Janet 26 september 2014 at 8:55 PM

  Mehh ik vond het niks.. Doe mij new draver maar..

  • Reply TGSBB 26 september 2014 at 8:59 PM

   Maaar aan New draver kan weinig tippen!! Love them!!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.