Home Life Lifestyle Mommy

Ontmoet Bino & Fino: dé leukste cartoon die kinderen alles leert over hun Afrikaanse afkomst

23 augustus 2015

Soms realiseer je pas hoe noodzakelijk iets is als iemand het initiatief neemt om het op te zetten. Zo ook, Bino en Fino, de cartoon met in de hoofdrol een Afrikaans broertje en zusje die allerlei avonturen meemaken. De cartoon is in 2007 opgezet door initiatiefnemer Adamu Waziri, met als doel een leerzame cartoon te maken over de Afrikaanse afkomst. In deze post lees je er alles over.

Ineens viel het Adamu Waziri op: waarom bestaan er zo weinig authentieke Afrikaanse cartoons voor kinderen? De cartoons die hij wel kende en op tv waren, waren geïmporteerd en hadden bovendien geen link met Afrika.

Adamu vertelt: “Kinderen zijn heel beïnvloedbaar, daarnaast hebben ze tussen 0-6 jaar het vermogen om het meest te leren. Kindermedia, oftewel cartoons, zijn een van de meest krachtigste middelen om hun brein te shapen, ontwikkelen en beïnvloeden. Als je er zo over nadenkt is het eigenlijk absurd dat er geen cartoon bestond om Afrikaanse kinderen te leren waar ze vandaan komen en om meer te weten over het continent Afrika.”

bino en fino

Adamu wachtte niet tot de grote zenders en media-ontwikkelaars dit gat in de markt zagen, maar nam zelf het initiatief en creëerde Bino & Fino, dé cartoon voor kinderen die meer willen weten over het continent Afrika, geproduceerd in Nigeria! Hieronder zie je de trailer:

Nu zul je je misschien afvragen: een cartoon voor kinderen van Afrikaanse afkomst, but why? Zelf heb ik op school bijzonder weinig geleerd over Suriname, laat staan het continent Afrika. Op tv zag ik niet meer dan het standaard Afrika-Unicef beeld, terwijl er uiteraard veel meer is dan dat.

Hoewel de cartoon in de eerste instantie gericht was op kinderen, bleek al gauw dat ook ouders en scholen veel leerden van de cartoon. Zo wist ik het antwoord zelf niet eens op onderstaande vragen:

vraag twee bino finovraag bino fino

Daarnaast is Bino & Fino geen cliché cartoon over Afrika, die over oorlog of kinderen met hongerbuikjes gaat. Het gaat over een Afrikaanse broer, zin en hun gezinsleven. De feitjes en verhalen worden trouwens verteld door hun vliegende vriendin Zeena, een kleurrijke vlinder.

Waarom ik echt megafan ben van Bino & Fino is dat er op een leuke en informatieve manier verteld wordt over de vele landen in Afrika, van ‘tot 10 tellen in Yoruba, tot ‘waarom het zo belangrijk is dat je je handen wast’. Hieronder zie je het filmpje over handen wassen:

Tot slot, de ultieme bonuspunten: zowel Bino, Fino als hun omgeving hebben natural hair! Bino draagt haar haar in twee afropuffs en ik zag ook leuke bantuknotjes voorbij komen bij een van haar vriendinnetjes.

bino en fino kleertjes

Ook draagt het Bino altijd jurkjes met Afrikaanse prints, how can u not love this?!!

Mocht je de cartoon leuk vinden en dit initiatief willen steunen, dan kun je de ‘Bino & Fino dvd 1’ kopen voor nog geen 8 dollar. Let er wel op dat je de juiste dvd kiest die je ook daadwerkelijk in jouw dvd speler kunt afspelen. Een tweede Bino & Fino serie is in de maak waar je online een pre order voor kunt plaatsen.

Wil je meer lezen over Bino & Fino, de makers en de dvd’s? Check de website en het youtube kanaal.

Bron en credit foto’s: Facebook Bino & Fino

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

4 Comments

 • Reply thalooti 27 augustus 2015 at 9:13 PM

  Like de grote afro poefjes van dat meisje. 🙂 En deze kinderserie voegt waarde toe aan je healthy lifestyle, het filmpje over het handen wassen bijvoorbeeld.

  • Reply TGSBB 27 augustus 2015 at 9:20 PM

   Zeker!! Healthy en hygienic lifestyle!

 • Reply Bintya Cissé 10 juni 2017 at 1:29 PM

  Hallo Tewa,

  Is de dvd van Bino en Fins ook in Nederlandse versie te bestellen? Ik zou de dvd heel graag voor mijn kinderen willen hebben.

  Groeten Bintya

  • Reply TGSBB 16 juni 2017 at 9:44 PM

   Hai Bintya

   Je kan ze het beste even via de site een berichtje sturen hierover, want ik weet het helaas niet zeker. Succes ermee!
   groetjes Tewa

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.