Food Home Lifestyle

RECEPT: Surinaamse pom maken

23 juli 2013

There is nothing like the real thing baby! Als ik vertel dat ik Surinaams ben, vragen mensen me vaak of ik Surinaamse pom kan maken. Beschamend moest ik dan nee antwoorden. Maar sinds afgelopen weekend kan ik met een volmondig JA antwoorden. Een goede pom vraagt om voorbereiding, kennis en de juiste verhoudingen. Daarom ging ik voor het echte pom recept een middag in de leer bij mijn lieve oma en deel ik vandaag het recept.

pom recept met zoutvlees en kip

Dit van oorsprong Creools-Joodse recept is jaren oud en ieders oma maakt het op een andere manier. Mijn oma heeft dit recept voor het eerst geleerd op de huishoudschool. Toen zij eenmaal getrouwd was, werd pom echt een speciale feestmaaltijd. Ze vertelde dat ze de pom voorbereidde en daarna naar meneer Peroti ging. Meneer Peroti was een man uit de buurt die een oven had, iets dat heel speciaal was in die tijd. Bij deze buurtoven kon mijn oma de pom tegen betaling in de oven bakken. Mocht je Surinaamse familie hebben, dan kennen ze dit verhaal en deze meneer Peroti zeker! Na het bakken moest de pom afkoelen en rusten. De volgende dag kon het (pom)feest beginnen!

Pom bestaat uit twee delen: de basis van pomtajer én de vulling. Zorg ervoor dat je eerst de vulling maakt. Dit is het recept voor de traditionele pom, het kan vast moderner en sneller en vetarmer, maar dit is hoe maakt mijn oma de pom maakt. Wil je een vegan of vegetarische pom? Check dan dit vegetarische pom recept.

Wil je meer leuke recepten zien? Kijk dan ook op mijn foodblog THISGIRLCANCOOK.

Nodig voor de vulling:

  • 3 kippenbouten in stukken gekapt. (Hou je niet van kip met bot in je pom , kies dan 3 stuks kippendijfilet die je in grove stukken snijdt óf kippenboutjes en vleugeltjes)
 • 250 gram uitgekookt zoutvlees in stukjes gesneden (uitkoken doe je zo: 1 hele nacht het zoutvlees in water zetten, daarna 1,5 uur koken en dan in stukjes snijden. Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan kun je dit kant en klare zoutvlees (zie rechterfoto) van Lufo gebruiken, ook te vinden in het diepvriesvak.
  lufo zoutvleesLinks zie je het zoutvlees dat je nog uit moet koken en rechts het kant en klare zoutvlees.
 • 1 halve ui gesnipperd
 • 1 halve tomaat gesnipperd
 • snufje zout
 • 1 halve eetlepel gemalen piment (te koop bij de toko)
 • 2 eetlepels roomboter
 • 2 eetlepels suiker
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 4 eetlepels ketchup
 • 300 ml water
 • 1 takje selderij fijngesneden

kip marineren pom recept

Snijd de kip en haal de velletjes van de kip. Kruid de kip met de piment en het zout.

kip zoutvlees pom recept

Zet een braadpan op hoog vuur, voeg de olijfolie en roomboter toe en braad de kip en het zoutvlees in dit mengsel. Als de kip bruin is, voeg je de gesneden tomaat en ui toe. Zet het vuur zachter en voeg het water en de ketchup toe zodat er een jus ontstaat.

kip zoutvlees jus pom recept

Voeg daarna de selderij en suiker toe, doe een deksel op de pan en laat dit 25 minuten op laag vuur sudderen. Check of het vlees zacht is en als dat het geval is, is dit mengsel klaar.

Nu ben je klaar om de basis te maken.

Nodig voor de pomtayer basis:

 • 1 pak lufo pom taya (je hebt diverse merken, maar mijn oma zei: “Koop nooit iets anders dan Lufo! De rest is rommel.” Dus vandaar dat ik altijd dit merk koop. Je kunt het bij de toko of Chinese winkel, zoals Oriental, kopen.)
  lufo pomtayer voor pom
 • 1 eetlepel gemalen piment
 • 2 eetlepels ketchup
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels piccalilly
 • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
 • 100 ml water
 • boter om je bakblik in te vetten

lufo pomtajer

Haal de pomtayer uit het pak en doe het in een grote kom. Voeg alle ingrediënten toe.

pom lufo ingredienten

Roer dit goed door. Pak daarna drie eetlepels jus van het kipmengsel en voeg dit aan het mengsel toe. Roer alles door en proef of het mengsel op smaak is. Zoals mijn oma zei: “Wij Surinamers houden van zout, zoutloos eten smaakt ons gewoon niet.”

pom maken recept

Het mengsel luistert vrij nauw, het mag geen ‘scheppom’ worden (pom die zo waterig is dat je hem alleen met een lepel kan eten), maar ook geen ‘koekpom’ (pom die meer taart is geworden). De beste pom zit hier tussenin, een kwestie van exact dit recept opvolgen. Zoals op de foto hierboven moet de substantie eruit zien.

Terug naar het recept:

Vet het bakblik in met boter. Doe een laagje van het pomtayermengsel in het bakblik.

pom in braadslee met kip

Schep daarna alle kip en zoutvlees uit de pan en verdeel die over de eerste laag. Ook de jus mag hierbij, maar bewaar nog 5 eetlepels jus voor straks.

pom kip in braadslee met zoutvlees

pom met tayer bedekken

pom ovenklaar

Doe de rest van het mengsel in een tweede laag in de schaal en verspreid nu die 5 eetlepels jus van de kip over de bovenste laag. Nu is de pom klaar om in de oven te gaan.

Doe de pom 1,5 uur in de oven op 175 graden (als je meer tijd hebt, doe je 2,5 uur op 160 graden. Zo gaart de pom heel langzaam en wordt hij nóg lekkerder).

Prik tussendoor met een vork in de pom om te kijken of hij al gaar is en kijk of hij niet te snel bakt. De bovenkant van de pom moet donkerbruin worden en vanbinnen goed gaar. Als de bovenkant te bruin wordt, zet de oven dan lager.

De pom is pas klaar als je op een paar plekken met een vork in de pom hebt geprikt en er geen pom aan je vork vast blijft zitten. De pom moet er qua kleur uitzien zoals op het middelste plaatje.

pom maken 4

Laat de pom goed afkoelen. De pom is op zijn lekkerst als je hem een dagje laat ‘rusten’.
De volgende dag kan je de pom het beste 25 minuutjes in de oven op 170 graden opwarmen.

Njang Switi!

Dit recept kan ik delen met grote dank aan mijn zalig lieve oma: Geertruida Tafleur-Pengel.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

62 Comments

 • Reply Gwendelien 24 juli 2013 at 9:21 AM

  Oma’s recepten zijn de lekkerste!!!! Ik ga het zeker een keer uitproberen. Ps; ipv kipfilet kan ook dijfilet gebruikt worden. Die vind ik persoonlijk malser dan kipfilet 😀

  • Reply TGSBB 24 juli 2013 at 9:38 AM

   Oh wat een goede tip zeg! Mijn oma had het over delen van de kip die ik niet eens kende, zoals de rug van de kip. Misschien bedoelde ze ook de dijen, haha. Als vega recept kan de kip worden vervangen door champignons! Groetjes Tewa, TGSBB

  • Reply Macblogster 27 juli 2013 at 5:36 PM

   Kipfilet is ranzig en waterig! Eugh. Kipdij filet rules! Lekker sappig!

 • Reply fen 25 juli 2013 at 1:21 PM

  Oooh wat fijn Tewatha dank je!

  Ga mijn eerste pom zonder potje maken hiermee.

  • Reply TGSBB 28 juli 2013 at 10:10 PM

   Gezellig!!!

 • Reply Macblogster 27 juli 2013 at 5:38 PM

  Ik kan ook geen pom maken, wel pastei en bb met r. Telt dat ook? 🙂
  Thanx voor het recept, nu ik weet dat jij het ook kan als leek, durf ik hey ook te proberen 🙂

  • Reply TGSBB 27 juli 2013 at 6:44 PM

   Haha ik kan ook geen pastei en geen bb met r! Maar die ga ik leren in de toekomst.

 • Reply Koekie75 27 december 2013 at 10:31 AM

  Bedankt voor dit recept! Mijn hele schoonfamilie was onder de indruk! Heerlijke Pom. Nu kan ik hem eindelijk zelf maken en hoef ik niet te wachten tot verjaardagen en feestdagen bij mijn schoonouders 🙂
  Ik kan nu pom en bojo maken, mijn favorieten. Nu nog de Roti!!

  • Reply TGSBB 27 december 2013 at 10:34 AM

   Hai !!!
   wat ontzettend leuk om te horen zeg!! Het roti recept is makkelijker dan pom en… Binnenkort komt er ook een recept voor Surinaamse bami en pastei!!
   Groetjes Tewa

 • Reply mizz1212 28 december 2013 at 7:43 PM

  Nou ik heb hem net gemaakt zoals in jou recept en hij is verrukkelijk!.
  Ik weet voortaan hoe ik me pom op zen lekkerst krijg!
  Ik hoop dat je snel nog meer recepten met ons gaat delen..

  • Reply TGSBB 28 december 2013 at 7:58 PM

   Dag! Wat leuk om te horen!
   Jazeker, het recept voor roti staat erop en er komen nog een aantal nieuwe zoals surinaamse pastei, Antiliaanse pastei en javaanse bami op!
   Groetjes tewa

 • Reply Riek 24 oktober 2015 at 2:29 PM

  Hoi, Ik heb jaren geleden van een surinaamse vrouw pom leren maken, zeker wel 35 jaar geleden. Toendertijd moest ik zelf tayer raspen en deed er nieuwe spijkers in tegen brand ! Op advies van die vriendin.Mijn zoon vroeg mam wanneer maak je weer eens surinaams eten met pom?
  Dat ben ik nu dus aan t maken met jouw recept want ik wist t niet meer precies hoe. Ik heb alleen een vraag wat smaakt het lekkerst erbij?
  Ik heb verzonnen Kouseband (of spercibonen) zoet-zuur komkommer witte rijst en kipsate. Heb jij daar nog goeie tips over?
  Ik laat je overigens nog weten hoe t smaakte de pom. Groet Riek uit Zaandijk.

  • Reply TGSBB 26 oktober 2015 at 9:11 AM

   Dag Riek
   Hahah ja dat verhaal van de spijkers komt me bekend voor! Ik vind amsoi (Surinaamse bladgroenten) of kousenband er altijd erg lekker bij als groenten en natuurlijk rijst. Daarnaast maak ik weleens gemarineerde kip uit de oven. Ik ben erg benieuwd hoe de pom heeft gesmaakt!
   Binnenkort geef ik trouwens een workshop Surinaams koken! Mocht je dat leuk vinden, schrijf je dan vrijblijvend in voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte! Dit is de link om je in te schrijven : http://thisgirlsblackbook.us11.list-manage.com/subscribe?u=a660c22ea898f8f66d48a694b&id=a1270aadbc
   Groetjes Tewa

 • Reply Selie 10 januari 2017 at 9:03 PM

  Heel erg bedankt voor dit recept! Zocht al een tijdje naar een goed recept en dit ziet er erg goed uit! Kan niet wachten om het te maken 🙂 vraag: kan je pomp invriezen en wat heb je gebruikt voor de rijst en groenten die je op het bord hebt naast de pomp? Groetjes!!

  • Reply TGSBB 10 januari 2017 at 9:30 PM

   Graag gedaan! De pom kun je zeker invriezen! Ik gebruik snijbonen en witte pandang rijst. Groetjes Tewa

 • Reply Imraan 29 januari 2017 at 10:19 AM

  Pom volgens dit recept (met een paar kleine eigenwijze… veranderingen (op gevoel) net in de oven gedaan. Ben benieuwd hoe het gaat smaken.

  • Reply TGSBB 1 februari 2017 at 7:09 PM

   En hoe is het bevallen?

 • Reply Elly 22 juli 2017 at 6:09 PM

  hier ook iemand die bezig is met het maken van deze pom. wel een gezoek naar zoutvlees maar uiteindelijk toch gevonden. het staat nu in de oven en laat je nog weten hoe het smaakt. bedankt voor het recept! 🙂

  • Reply TGSBB 22 juli 2017 at 10:17 PM

   Ah superleuk!! Ben benieuwd!

 • Reply Elly 22 juli 2017 at 11:36 PM

  nou mijn man is een echte pom eter en kon niet wachten tot morgen. hij vind het geweldig. ik moest alleen wat suiker toevoegen omdat hij t te zout vond. (hollander he whaha) dus volgende keer lepeltje minder zout en dan is het helemaal goed voor hem. dank je wel voor dit geweldige recept. 🙂

 • Reply Elly 8 augustus 2017 at 10:13 PM

  heb eigenlijk nog een vraagje, wil dit weekend weer pom maken maar nu heb ik pom in 2 verschillende merken. ik dacht neem 2kg want het was de vorige x zo snel op maak ik wel een dubbele portie. maar kan dat of komt t recept dan in de problemen?

  groetjes Elly

  • Reply TGSBB 8 augustus 2017 at 10:23 PM

   Hai Elly
   het recept is gemaakt op 1 kilo, dus als je 2 kilo gebruikt moet je alles verdubbelen. Als je dat niet zou doen, wordt het een zogeheten koekpom en zal het geheel weinig smaak hebben. Succes ermee!

 • Reply Evi 26 september 2017 at 12:41 PM

  Als halve Surinamer krijg ik zelfs vaak de vraag of ik dit kan maken! Ik ga dit zeker uitproberen. Alleen staat er in het recept dat je de velletjes van de kip moet verwijderen, maar op de foto lijkt het net alsof deze er (in de pan) nog op zitten?

  • Reply TGSBB 22 december 2018 at 9:41 PM

   Dat klopt inderdaad. Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat ik de velletjes eraf had moeten halen, maar zelf vind ik de velletjes extra smaak geven. Het is dus persoonlijke voorkeur maar het recept hoe mijn oma het maakte was zonder velletjes.

 • Reply elize 15 oktober 2017 at 1:57 PM

  ik had deze pom al eerder gemaakt en nu weer. heb alleen de 300ml water verminderd naar 100ml
  dan is het meer geconcentreerd. verder was t weer overheerlijk. het is hier een gevecht om de pom whaha.
  er was nog een stukje over die ik de volgende dag na mijn werk wilde opeten. jammer joh die was al opgegeten.
  notabene de vorige avond al. als die mannen later naar bed gaan dan jij dan weet je dus dat de pom opgaat. 🙂
  al met al weer heerlijk genoten van dit recept

  • Reply TGSBB 19 oktober 2017 at 5:20 PM

   wat heerlijk om te horen Elize!! Superleuk!!

 • Reply Rita 15 december 2017 at 11:57 AM

  Hoi Tewa,
  moet er geen picalily of sinasappesap erbij?

  • Reply TGSBB 18 december 2017 at 10:14 PM

   Dag Rita,

   jazeker, staat dat er niet bij?

 • Reply Tamara 26 december 2017 at 5:45 PM

  Hoi TGSBB, dank voor je recept. Het is een simpelmrecept en goed te volgen, heb slechts één opmerking; ik heb in mijn kip mengsel de 3 eetlepels gemalen pigment en mijn kip werd er heel donker van, niet zo mooi rood als jou mengsel. Is er een typ fout of heb je een andere kleur pigment gebruikt? Naar mijn weten heb je alleen donkere pigment, maar het kan ook zijn dat ik niet goed heb uitgelegd. Voor de rest is de pom goed gelukt en smaakt niet slecht, maar heb dus eerder een donker bruine pom door de pigment inplaats van mooi gelig zoals op de foto. Kun je mij vertellen hoe dit op te lossen? Mischien de pigment vokgende keer weglaten of alleen kruiden met zout?

 • Reply Tamara 26 december 2017 at 5:55 PM

  Nou, ik zie nu pas wat er bij mij mis is gegaan. Heel erg raar, ik kon zweren dat ik gisteren 3 eetlepels piment zag staan en nu zie ik 1 eetlepel piment. Ik heb nog wel een paar keer het recept doorgenomen, maar blijkbaar toch verkeerd gelezen. Probleem opgelost!

  • Reply TGSBB 27 december 2017 at 11:23 AM

   Hai Tamara
   fijn dat het zo is gelukt! groetjes Tewa

 • Reply Sharita 31 januari 2018 at 9:07 AM

  Hallo Tewa, ik wil het recept graag proberen.
  Heb je alleen een alternatief voor het zoutvlees? Ik eet namelijk geen rundvlees.

  Groet,
  Sharita

  • Reply TGSBB 6 maart 2018 at 10:15 AM

   Dag Sharita
   je kunt ook paddenstoelen gebruiken in plaats van zoutvlees!
   Groetjes Tewa

 • Reply Cynthia Voormeij 11 februari 2018 at 3:19 PM

  Heerlijk POM!! Persoonlijk vind ik ontbeend kip er in lekker. 🙂

 • Reply Dinner for six op z’n Surinaams – Mijn centimeters en ik 18 maart 2018 at 4:55 PM

  […] saus, maar kon de juiste smaak niet vinden. Maar ik denk dat ik het nu gevonden heb op de site van This Girls Black Book.  Dit recept viel goed in de smaak. Kijk  de bereiding op deze site en het kan bijna niet mis […]

 • Reply Lau 18 augustus 2018 at 7:12 PM

  Het was mijn eerste keer dat ik pom maakte en het was zo goed gelukt! Echt heerlijk en ook bij de mensen die mee aten vonden het super lekker. Vooral na 1 of 2 dagen!
  10 min verwarmen op 170 graden was alleen iets te kort, de bodem was nog koud.
  Maar heel blij met dit recept! Houden we er in.

  • Reply TGSBB 22 december 2018 at 9:42 PM

   Goed om te horen!!

 • Reply Joelle 11 oktober 2018 at 9:39 PM

  Eerste keer dat ik pom ging maken. En het is “verbazingwekkend” gelukt.. heerlijk lekker zoet hoe ik me pom het liefst heb.. dankjewel!

  • Reply TGSBB 16 oktober 2018 at 10:53 PM

   Graag gedaan!!

 • Reply Fred 31 oktober 2018 at 12:03 PM

  Een half ons (50 g) leek me wat weinig. Ik heb er een half pond (250 g) van gemaakt.

  • Reply TGSBB 22 december 2018 at 9:29 PM

   je hebt helemaal gelijk! ik heb het aangepast! Dankjewel Fred

 • Reply Marianne de Groot 21 december 2018 at 3:17 PM

  Heerlijk recept. Ik ben een rasechte Amsterdamse maar stapel op Surinaams eten. Ga het nu voor de kerst maken en maak er ook roti bij. Ben benieuwd wat mijn Surinaamse schoonzoon ervan gaat vinden. Dank voor het duidelijke en heerlijke recept. X

  • Reply TGSBB 22 december 2018 at 9:42 PM

   Graag gedaan!! Heb je het roti recept gevonden? Ik hoor heel graag van je hoe je schoonzoon het vond :))

 • Reply Roy 22 december 2018 at 12:44 PM

  Inderdaad, wat Fred zegt. Ik heb wat andere recepten bekeken, ik denk dat je mogelijk een vergissing hebt gemaakt en een half ons in plaats van een half pond hebt getypt?

  • Reply TGSBB 22 december 2018 at 9:43 PM

   klopt helemaal Roy! Heb het aangepast!

 • Reply Cindy 27 december 2018 at 8:57 AM

  Ik maakte nooit pom, omdat ik altijd meer een pastei girl ben geweest. Mijn moeder was altijd de pom vrouw, heb het recept vanwege haar ziekte niet kunnen leren, maar jouw recept was een hit, iedereen was onder de indruk. Thanks🙏🎄

  • Reply TGSBB 12 januari 2019 at 8:51 PM

   wat mooi om te horen! <3

 • Reply Monique 31 december 2018 at 10:54 AM

  Ga vandaag wederom je recept van pom maken ! Hhmmm

 • Reply Elisha 6 februari 2019 at 1:58 AM

  Best recept ever!

  Voor het eerst pom gemaakt, dankzij jou recept en het was verrukelijk.

  Dankjewel 🙂

  • Reply TGSBB 13 maart 2019 at 10:06 AM

   Super om te horen!! :))

 • Reply Tessa 9 maart 2019 at 8:57 AM

  Dit blijft een heerlijk recept! Mn man is in Suriname opgegroeid en toen we daar waren en ik het proefde vond ik het zo heerlijk! Heb het nu een paar keer gemaakt met je recept en het is een groot succes, dankjewel voor het delen!!

  • Reply TGSBB 13 maart 2019 at 10:04 AM

   Graag gedaan! wat leuk om te horen dat het zo een succes is.

 • Reply julia smulders 12 maart 2019 at 1:39 PM

  hi hi! het ziet er heerlijk uit! Graag wil ik dit maken maar op hoeveel personen zijn de hoeveelheden gebaseerd?

  • Reply TGSBB 13 maart 2019 at 10:03 AM

   ongeveer 6-8 personen!

 • Reply Saskia 11 juni 2019 at 1:01 PM

  Hoj Tewa,
  Dank dank dank voor dit recept. Ik heb het nooit aangedurfd om pom te maken als oer Hollandse en mijn wijlen partner Lex ( Javaanse Surinamer) zei altijd tegen mij “meid, niet aan beginnen. Bestel nou maar gewoon bij Nadia”. Afgelopen zondag ben ik met liefde aan de slag gegaan met jouw recept omdat ik gisteren mijn verjaardag vierde, op zijn Surinaams, dus vooral veel en lekker eten. Het is qua smaak super gelukt. En…volgende keer verdubbel ik het recept. Er past veel meer in mijn bakblik, ha ha! Nogmaals dank voor de geweldige uitleg en heldere stappen met foto’s erbij. Het is een feest om te maken en een aanwinst voor mijn recepten map.

 • Reply Elly 2 juli 2019 at 4:23 PM

  Hey hallo daar ben ik weer na een lange tijd. Inmiddels al regelmatig jouw pom recept gemaakt waar manlief erg blij mee is. vandaag weet ik niet hoe deze eruit komt. hij was nogal aan de dunne kant en geen idee wat ik hieraan nog kan veranderen. heb hem maar in de oven gezet en zie t wel. denk dat ik iets te veel water erbij heb gedaan. wel netjes afgemeten maar er is iets verkeerd gegaan. heb je nog tips als zoiets gebeurt wat je dan kan doen? nergens namelijk te vinden. tig pom recepten maar owwee als er iets mis gaat 😛
  eet smakelijk voor strakjes

  • Reply TGSBB 18 augustus 2019 at 9:54 AM

   Hi Elly

   Dat is het lastige van pom, eenmaal een foutje gemaakt dan kan je het niet meer omdraaien helaas. Je kunt dus beter beetje bij beetje water toevoegen, dus steeds 50 ml, en dan kijken of de substantie de juiste dikte krijgt.
   Groetjes Tewa

 • Reply Alice Hogenhout 17 augustus 2019 at 1:04 PM

  wat een heerlijk recept is dit toch. ik maak al vele jaren deze pom voor mensen met een beperking. dat is een woongroep waar 10 mensen met hersenletsel wonen (waaronder verschillende mensen uit Suriname). als ze het al ruiken komen ze naar de keuken toe. Altijd kom ik dan weer terug naar dit recept. Wat leuk dat je zoveel mensen op deze manier laat genieten van de Surinaamse keuken. Dank je wel.

  • Reply TGSBB 18 augustus 2019 at 9:58 AM

   Hi Alice,

   Wat onwijs leuk om te horen! Vergeet het recept niet ergens op te slaan, want ik denk dat ik mijn blog nog jaar in de lucht houd en daarnaast afsluit. En dan zou het zonde zijn om het recept te verliezen 🙁 op thisgirlcancook (mijn andere blog) staan meer authentieke recepten en die blijven wel online.
   Veel kookplezier! groetjes Tewa

 • Reply Isa 30 januari 2020 at 12:42 PM

  Zojuist weer de Pom gemaakt.
  Mijn schoonzoon is net terug van de grote vaart. Dan is het tijd voor een feestje!!

  Heerlijk zoals altijd!!!

 • Reply Surinaamse Pom Recept van thisgirlsblackbook.com - 18 mei 2020 at 12:06 PM

  […] de Surinaamse Pom, ook hier maakt ze gebruikt van de Lufo Pomtayer en de kant-en-klare zoutvlees, klik hier voor haar Surinaamse Pom recept op Thisgirlsblackbook.com Tijdens haar workshop gebruikt zij […]

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.