Food Home Lifestyle

RECEPT: vernieuwde en gezonde BB met R, chili con carne met zoete aardappel

15 november 2015

BB met R is Bruine Bonen met Rijst! Wie kent het bekende Surinaamse gerecht niet? In deze post laat ik je kennis maken met mijn variatie op de klassieke bruine bonen met rijst; ik eet hem tegenwoordig héél anders. Lekker spicy gekruid met een zoete aardappel in plaats van rijst. Een combinatie van spicy, sweet en romig in één. Gezond, lekker en zó het proberen waard! Het recept vind je hier:

chili con carne zoete aardappel 1

Vaste lezers weten het misschien wel: jarenlang lustte ik geen bruine bonen met rijst meer. Dit is namelijk een gerecht dat ik in mijn jeugd ELKE WEEK at. Ja, je leest het goed. Mijn ouders hielden niet zo van variatie blijkbaar. Alhoewel, de ene keer aten we BB met R met kip, de andere met rookworst, de andere keer met knakworst en ga zo maar door.

Op een gegeven moment kon ik geen bruine bonen meer zien. Ik was uitermate teleurgesteld als er op een verjaardagsfeest ook nog eens bruine bonen werden geserveerd. Alsof ik het niet al genoeg at!!

Nooit meer bruine bonen met rijst

Toen ik uit huis ging, besloot ik rigoureus: voor mijn Nooit Meer Een Bruine (of witte) Boon! Maar jaren later kreeg ik van manlief het verzoek dat hij BB met R juist zo lekker vond en of ik het toch een keer voor hem wilde maken. Met een opgetrokken wenkbrauw wees ik hem de keuken en de middelen om zelf uit de handen uit de mouwen te steken, want bonen en ik: we ain’t friends.

Tot ik ineens dacht: hey waarom probeer ik niet een variatie te maken die ik wellicht wel lust? Toevallig kwam ik dit gerecht van het blog Chickslovefood tegen; Chili sin carne, waar zij zoete aardappel met chili maken. Ik besloot een variatie te maken met vlees en zoete aardappel, waarbij de basis hetzelfde blijft als de Surinaamse BB met R (bonen, tomaat, ui, knoflook en eventueel een maggiblokje).

Recept chili con carne met zoete aardappel

En zo geschiedde: de enige manier waarop ik weer blij word van bruine bonen is in dit gerecht! Een van de verschillen is de heerlijke tegenstelling van het pittige gekruide gehakt met de zachte zoete aardappel. Om het af te maken doe ik er soms wat crème fraîche en koriander bij. Zoet, pittig, fris en romig: I Love this dish. En ja, toegegeven; er blijft redelijk weinig over van het originele gerecht, maar innoveren en veranderen moet toch kunnen?! Ik lust in ieder geval weer elke week bruine bonen :)!!

Lees ook: RECEPT: Frisse gember-kokosrijst maken in 3 minuten!

Check het recept voor de chili con carne met zoete aardappel hieronder:

Benodigdheden voor vier personen:

(ik koop alles biologisch, maar dat is aan jou of jij dat ook wil)

 • 500 gram rundergehakt
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel gemalen komijn
 • 2 theelepels chilipoeder
 • 1 snufje kaneel
 • zout en peper
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 witte ui, gesnipperd
 • 1 pot mais
 • 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 pot bruine bonen (je mag ook kidneybonen gebruiken)
 • 2 winterpenen, in blokjes gesneden
 • 1 bakje creme fraiche
 • handje verse koriander
 • twee goede limoenen
 • vier grote zoete aardappels
Zo ga je te werk:

-Wikkel de zoete aardappels in folie en maak er met een vork gaatjes in. Doe de zoete aardappels minstens 60 minuten in de oven op 175 graden. Vergeet dit niet te doen voor je het chili con carne mengsel maakt! De zoete aardappel is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en de hele aardappel zacht is.

-Kruid het gehakt met paprikapoeder, komijn, chilipoeder, kaneel en zout en peper.

-Snipper de ui in kleine stukjes en pers of snijd de knoflook. Doe hierna in een wok of braadpan de twee eetlepels olijfolie en bak de uien tot ze glazig zijn. Doe daarna de knoflook en het gekruide gehakt erbij. Ook de winterpeen en paprika in blokjes gaan er al in. Bak dit tot het gaar en bruin is.

-Nu kun je de tomatenpuree, tomatenblokjes, mais en als laatste de bonen erbij doen. Roer het geheel door elkaar en proef op het op smaak is. Zoniet, doe er dan nog wat zout/peper/chilipoeder bij. Het mag best een beetje je mond branden (so to say), vooral als je erg van pittig houdt.

-Proef ook of de groenten (vooral de wortel) zacht en gaar zijn. Als dit het geval is zet je de pan met een deksel op laag vuur en laat je het een half uurtje pruttelen. Roer het om de tien minuten door.

chili con carne zoete aardappel 2

-Dien het op met de zoete aardappel die je doormidden hebt gesneden en een beetje hebt geplet. Daarin doe je het chili con carne mengsel en daarbovenop doe je een dikke dot creme fraiche.

-Je kunt het afmaken met wat geraspte kaas als je dat lekker vindt. Ik pers er in ieder geval altijd een halve limoen boven uit, voor de extra frisheid. Helemaal lekker is het om er nog een handje koriander over te gooien.

-Opdienen en smullen maar!! Geniet ervan!! Ik ben erg benieuwd of het jullie net zo bevalt als dat het mij heeft gedaan?!!

Njang Switi!

Wil je op de hoogte blijven van TGSBB recepten en de  data van de Surinaamse kookworkshop? Schrijf je dan hieronder in voor de TGSBB-News letter:
LET OP: na aanmelding moet je je e-mailadres bevestigen. Pas dan sta je ingeschreven:

* indicates required


LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.