Beauty Events Haar Home Lifestyle

REPORT: International Natural Hair Meet up Day Amsterdam

18 mei 2014

Afgelopen zaterdag 17 mei ging ik naar de International Natural Hair Meet Up Day in Amsterdam die door webshop She Sells werd gehost. In een uitverkochte zaal in Amsterdam Zuid Oost op een prachtige dag vulde de zaal zich met naturalista’s. ThisGirlSBlackBook was erbij, nam foto’s en zat in het panel. Lees en zie het verslag hier:

report international natural hair meetup day amsterdam

International Natural Hair Meet up Day wordt elk jaar in verschillende landen op dezelfde dag gevierd. Van Amerika tot Japan, in allerlei landen komen naturalista’s samen om van elkaar te leren, informatie te vergaren, samen te werken. Het programma voor de Nederlandse naturals bestond uit een workshop over natural hair, de preview van de docu ‘Play with it’ van Vaughn Dabney, een paneldiscussie en een natural hair mini-markt.

 photo IMG_0982_zpsda06dda2.jpg
 photo IMG_0980_zps464bf01c.jpg
 photo IMG_0971_zps455d8e20.jpg
Ik kwam iets later dan gepland binnen bij de workshop over natural hair en de verzorging daarvan. Op zich is dit voor mij niet heel erg interessant omdat ik al zo lang natural ben, dat ik inmiddels wel van de hoed en de rand weet. Maar het merendeel van de aanwezigen in de zaal was newly natural en kon de basis van natural hair goed gebruiken. Toch merkte ik dat er nog meer vragen waren, vooral over de haartypes.
 photo IMG_0958_zps4cd1b57d.jpg
 photo IMG_0957_zpsc00584f1.jpg

 photo IMG_0964_zps50ad8d38.jpg

Tijdens de workshop werd er een product geshowd op het haar van een model. Het product zou zorgen voor minder shrinkage. Ikzelf houd niet van dit soort producten omdat ze voor mijn haar niet werken. Ik heb inmiddels mijn shrinkage geaccepteerd en omarmd. Maar voor wie graag meer stretch heeft in haar haar, werd het product getoond. Weliswaar op een haartype 3b/c, terwijl het merendeel van de aanwezigen haartype 4 was. Een oplettende aanwezige vroeg daarom of het product ook ter plekke getest kon worden op een haarmodel met haartype 4. En zo gevraagd, zo gedaan.  photo IMG_1017_zps91cc054e.jpg
 photo IMG_1014_zps0b376124.jpg
Het product had helaas niet dezelfde uitwerking, maar dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat zij al een ander product in haar haar had.
 photo IMG_0955_zpsa9515fa7.jpgWat prachtige kapsels in de zaal.

Na de workshop was het tijd om een broodje bakkeljauw te halen in de pauze en even langs alle kraampjes te lopen. photo IMG_1024_zps9790b850.jpg

Ik kocht een schattig haarbandje met een bijtje voor een collega wiens kindje een afropuff heeft bij Saundrie’s Boutique. Zij verkoopt o.a haarbandjes voor kinderen, heel erg snoezig en zeker niet duur. Daarnaast stond Shirley van Shimai, van wie ik al fan van het eerste uur ben. Zij verkocht haar mooie producten en natuurlijke make-up. Aan de overkant stond Diane Ritfeld van DiXpressions creatief hoofddoek binden.
 photo IMG_1027_zps35554f66.jpgZij geeft cursussen waarbij ze mensen leert hoe ze een hoofddoek kunnen binden op een creatieve manier. Deze middag kon je een cursus van een uurtje volgen bij haar voor €15 (dit betaalde je bovenop je entreekaartje). Ik besloot dit te doen, omdat ik vaak hoofddoeken draag. Een report over deze cursus volgt gauw!

 photo IMG_1029_zps4d240b41.jpg
Modellen liepen er genoeg!! Tevens een van mijn volgers! Zo leuk om haar te ontmoeten.

 photo IMG_1021_zpse405e394.jpg

Kraampje van She Sell waar je allerlei producten kon kopen, zoals de haarhanddoek van Curls like us.

Na de pauze zagen we de docu ‘Play with it’ van Vaughn Dabney, die gaat over natural hair en de natural hair movement. Waarom sommige vrouwen natural gaan en anderen er niets van willen weten.

Hierboven kun je de trailer zien. De preview was erg leerzaam om te zien en was gefilmd vanuit een ander perspectief, namelijk die van een man. Vaughn (zie foto hier beneden) gaf ook aan dat hij zelf gek is op vrouwen met natural hair, maar toen hij naar het Zuiden verhuisde (Atlanta) waren er nauwelijks vrouwen met natural hair.
 photo IMG_1038_zps832940cd.jpg
De meest voorkomende haarstijl in het Zuiden voor donkere vrouwen is een weave. Ondanks de vele weaves heeft hij toch zijn prachtige vriendin Rene Daniella (ook wel bekend als blogger OwnByFemme ) gevonden. Na de vertoning van zijn docu werd hij geïnterviewd door Angelique Houtveen over zijn visie op natural hair en over het boek dat hij naar aanleiding van de docu heeft gemaakt. Bij elke foto in het boek kun je zien welk haartype diegene heeft en welke haarproducten voor diegene werken. Zo kun je kijken welk haar op jouw haar lijkt en die producten aanschaffen.
 photo IMG_1034_zps9ee6843f.jpg
 photo IMG_1042_zps97a8199f.jpg
 photo IMG_1041_zps95412831.jpg

En toen was het tijd voor het panel! Behalve ikzelf deden ook Simone Zeefuik (opinie journalist en blogger op LaZeefuik) en documentaire maker Vaugn Dabney mee. We kregen een aantal stellingen die we samen met het publiek konden beantwoorden. Stellingen zoals: is ‘natural hair is een trend’ en ‘voor natural hair kiezen vereist moed’.
 photo IMG_1046_zpsab580f63.jpg
 photo IMG_1045_zps8dda1b31.jpg
De leukste stelling vond ik die over of je nog wel natural bent als je een weave of ander nephaar draagt. Gelukkig waren we het erover eens dat we elkaars haarkeuze moeten respecteren en dat wij niet voor iemand anders kunnen oordelen of zij wel natural ‘genoeg’ zijn. Het was een pittige maar fijne discussie, mede door de kritische en scherpe inzichten van Simone Zeefuik (hieronder aan het woord).
 photo IMG_1060_zpsb2c9fbee.jpg

Na de paneldiscussie deed ik mee aan de workshop creatief hoofddoek binden.  Ik hoorde dat degenen die hier niet aan meededen 50 minuten een pauze hadden, wat volgens velen onnodig lang was, omdat je niet bijzonder veel kon doen. Een aantal mensen gingen daarom naar huis en misten de loterij en soms zelfs de prijzen die daarmee gewonnen waren. Er werden de prijzen uitgereikt aan de superenthousiaste prijswinnaressen bij de loterij en kregen wij als panellisten ook een mooi pakket van Wosa cadeau. Ook werden de prijzen voor de mooiste kapsels uitgedeeld. De winnares was deze jongedame die in de transitioning fase zat en hiermee een geweldig kapsel had gecreëerd.
 photo IMG_0994_zps707c5376.jpg
 photo IMG_1130_zpsea553ff1.jpg
 photo IMG_1010_zps7db95a98.jpg
Rond een uur of 18:00 was het event afgelopen en ging ik richting huis. Het event was leuk, al vond ik €17,50 voor een kaartje wel aan de prijs, ik had bijvoorbeeld wat meer workshops willen zien en hoewel ik ook een extra workshop heb gezien, heb ik daar wel extra voor moeten betalen. Ook vond ik de goodiebag onnodig veel reclame en flyers bevatten en helaas weinig bruikbare producten. Ondanks deze verbeterpuntjes vond ik het geweldig om weer zulke fantastische vrouwen te zien die trots zijn op wie ze zij. Zulke events als deze empoweren andere vrouwen weer om net zo trots te worden!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.