Home Homepage Posts Life Lifestyle

Rust zacht, lieve papa…

18 december 2016

Iets meer dan een week geleden gebeurde iets dat ik niet bepaald zag aankomen..mijn lieve vader kwam te overlijden. Hoewel hij al jarenlang leed aan een ernstige vorm van diabetes, kwam zijn overlijden toch als een schok.  In deze post schrijf ik een van mijn mooiste herinneringen aan hem en wat ik van zijn plotselinge dood heb geleerd.

Een van mijn vaders grote dromen was dat een van zijn vijf dochters zou trouwen. Maar die wens kon niet zomaar in vervulling gaan… Jarenlang mopperde hij dat diegene die het zou willen, HEM eerst nadrukkelijk om de hand zou moeten vragen. Net zoals hij dat als keurige man ook bij mijn oma is gaan vragen.

Mijn vriend kreeg het idee om met mij te trouwen en verzamelde op een dag al zijn moed om mijn vader om mijn hand te vragen. Eerst kocht hij een prachtig boeket en daarna besloot hij bij mijn ouders thuis op een avond langs te gaan. Toen hij aanbelde deed mijn moeder open. Ze schrok zich rot, omdat ze dacht dat er wat met mij was gebeurd. Gelukkig zag ze de enorme bos bloemen en realiseerde ze zich dat het wel goed nieuws moest zijn.

Ze nodigde mijn vriend uit om naar binnen te komen en hij liep door naar de woonkamer waar mijn vader zoals gewoonlijk in zijn rolstoel voor de tv zijn favoriete programma zat te kijken. Hij groette mijn vriend kort en keek daarna weer naar de televisie.

Mijn moeder schonk een glaasje fris in voor mijn vriend, in spanning afwachtend van wat hij zou gaan vertellen. Hij schraapte zijn keel en stelde hij de vraag die hij talloze keren had geoefend:

“Ik ben hier om de hand van jullie dochter te vragen. Ik wil vragen of ik met haar mag trouwen.”

Mijn moeder sloeg van geluk haar handen om haar gezicht en krijste: “JE MAAKT ME DE GELUKKIGSTE MOEDER VAN DE WERELD!!!!!!!!!!!!!!!”

Maar….mijn vader keek mijn vriend aan en antwoordde: “Ja, je doet maar hoor.” En hij keerde zich weer terug naar zijn favoriete tv programma.

Een redelijk onverwacht antwoord, maar als je mijn vader hebt gekend weet je hoe typisch dit droge antwoord is. En hoe hij soms deed alsof het hem niets deed, maar dat allemaal schijn was. Later vertelde mijn moeder namelijk dat mijn vader die nacht nauwelijks kon slapen van geluk. Een van zijn grote wensen was uitgekomen!

Nog een ander apart detail over dit verhaal is dat mijn ouders kunnen totaal geen geheimen bewaren. Dus voordat mijn vriend huiswaarts keerde had hij mijn ouders met klem verzocht aub niets tegen mij te zeggen. Hij moest mij immers nog vragen en dat moest een verrassing zijn.

Een paar dagen erna werd ik onder een paraplu op een regenachtige zaterdag ten huwelijk gevraagd. Voor mij kwam het echt als een enorme verrassing en daarom wilde ik, nadat ik ja had gezegd, het heugelijke nieuws gelijk delen met mijn ouders. Ik belde ze op de huistelefoon en kreeg mijn vader aan de lijn. Met groot enthousiasme zei ik: “HAAAII pa met mij….” Nog voor ik verder kon gaan zei mijn vader op een soort ingestudeerde toon: “Ik heb je vriend NIET gesproken.” Ietwat verrast antwoord ik: “Ok. Maar ik wel, en hij heeft mij ten huwelijk gevraagd!! Ik heb ja gezegd!”

Mijn vader gaat verder: “Ik heb je vriend ook NIET gezien. Hij is NIET hier thuis geweest.” Ondertussen lag ik helemaal dubbel en zei tegen hem: “Pa, ik weet dat hij mijn hand is komen vragen, ik heb al JA gezegd dus je mag weer alles zeggen wat je wil.”

“Oh. Ok ik geef je moeder, goed.” En ik kreeg gelijk mijn moeder aan de lijn die wel met me mee juichte! :)))

Hoe leuk dit verhaal ook is, helaas heeft mijn vader onze bruiloft niet gehaald. We dachten dat we nog tijd hadden. Maar de tijd heeft mij geleerd dat hij op niets of niemand wacht.

Ik wilde wachten tot we de juiste locatie, juiste jurk en het juiste eten hadden gevonden. Maar nu hij er niet meer is, realiseer ik me meer dan ooit dat zulk soort zaken onbelangrijk zijn als er niet de juiste mensen, zoals je vader of moeder, op je bruiloft zijn.

Mijn boodschap aan iedereen die dit leest is dan ook:

Wacht niet tot het juiste moment, want dat moment komt misschien wel helemaal niet meer.

Als je iets wil doen: Doe het nu. Want we hebben allemaal alleen vandaag.

Rust zacht lieve papa, wij zullen je enorm missen. <3

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

8 Comments

 • Reply Sérènity 18 december 2016 at 9:13 AM

  Met een brok in mijn keel gelezen, wat een prachtige herinnering! Tewa, ik wens je heel veel sterkte in deze zware periode! Dat de herinneringen aan jouw vader je de kracht mogen geven! Liefs Sérènity

 • Reply Asta Douglas 18 december 2016 at 12:15 PM

  Wat een mooie herinnering aan je vader. Zo dierbaar. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte en gezondheid toe.

 • Reply Astrid de Wit 18 december 2016 at 1:35 PM

  Wat een mooi en tegelijkertijd triest verhaal, ik heb geen vader liefde gekend daarom spreek dit verhaal me erg aan. Sterkte!! Koester de mooie momenten met je vader. Nog gecondoleerd veel kracht en sterkte aan jou en je familie toegewenst.

  Astrid

 • Reply Carmen Lagerwaard 18 december 2016 at 2:50 PM

  Heel mooi en nog gecondoleerd ik heb je pa ook gekend lieverd.???? ik was het schoonzusje van jou ome Tony. Maar het gaat echt zo zo als je het heel mooi omschrijf
  Nog heel veel sterkte voor jullie allemaal ????

 • Reply Thea 18 december 2016 at 3:08 PM

  Nou wat moest ik huilen toen je zei wacht niet met uit stellen,want voor dat je weet is het leven voor bij.Ik wens jullie gods liefde toe en heel veel kracht als ik jullie zo zie komt alles goed.blessi lobi xx

 • Reply Monique 18 december 2016 at 3:27 PM

  Lieve dochter van Iwan en Carla, wat fijn dat je zulke mooie herinneringen hebt aan je pa. Koester die mooie herinneringen en put kracht uit die waardevolle momenten. Heel veel sterkte.
  Monique (vriendin van je moeder)

 • Reply Dulcy 18 december 2016 at 5:29 PM

  Wat een mooi verhaal. Ik hoop dat je een gelukkig huwelijksleven mag beleven. Jullie zijn prachtige mensen. Zo warm en liefdevol. Veel sterkte en veel geluk in jullie leven. Groetjes v. Dulcy.

 • Reply sil 29 december 2016 at 5:41 PM

  Ustedes están muy lindos

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.