Home Life Mommy

How To: Sinterklaas vieren zonder zwarte piet!

27 november 2014

Nu het bijna 5 december is, laait overal de jaarlijkse discussie op over de knecht van Sinterklaas. Ik ben al sinds mijn 16de pro kleurenpiet, maar heb geen idee hoe je dit als ouder in de praktijk zou kunnen brengen. Ook ik heb voor een deel genoten van het Sinterklaasfeest en het lijkt mij geweldig als mijn kind dit ook kan vieren. In deze post vroeg ik een aantal moeders hoe zij het Sinterklaasfeest vieren zonder zwarte piet.

veelkleurig sint en pietenfeest melkweg

Bron beeld: Veelkleurig Sint en pietenfeest Melkweg

Zoals ik hierboven vertel, heb ik voor een deel leuke herinneringen aan Sinterklaas. De pepernoten, de surprises en gedichten maken, de gezelligheid met elkaar, een schoentje zetten (en soms daar niets in vinden ūüôĀ ¬†Toch heb ik als kind ook met de negatieve kant van het Sinterklaasfeest te maken gehad. Aangezien ik binnenkort ook moeder word, zou ik mijn eigen kind deze kant van het feest willen besparen maar toch wil ik haar de gezelligheid en nostalgie van het¬†feest niet per se ontnemen.

Ik vroeg aan een aantal ervaringsdeskundigen (lees: Moeders) hoe je toch gezellig Sinterklaas kunt vieren, zonder dat zwarte piet eraan te pas hoeft te komen. Dit zijn hun ervaringen:

Melissa, moeder van twee jonge dochters:

“Ik voed mijn kinderen op zonder zwarte piet maar toch ook met denk ik… (dan wel onbewust). Bij ons thuis is hij niet zwart maar heeft hij roetvegen. Maar op school zien ze hem en op tv ook. En daar is hij wel zwart. Je kan er helaas nog steeds niet omheen. Selia is nu 7 en is de Sint fase voorbij. Ik wacht nog even tot het feest voorbij is en dan leg ik haar uit waarom wij zwarte piet niet ok vinden. Maye leg ik het nog niet uit want daar vind ik haar nog te klein voor. Zij ziet het verschil tussen zwart en wit nog niet dus wil ik haar nog niet beladen met onderwerpen als slavernij en racisme. Ze mag nog lekker onbezorgd kind zijn. Een kind het feest afnemen gaat in mijn ogen te ver. Wat ik WEL gevraagd heb is of ze mijn kids op school niet zwart willen schminken en waarom ik dat niet wil. Roetvegen en klaar! Ik heb mijn dochter Maye laatst twee foto’s laten zien. Een van de huidige zwarte piet en √©√©n van een roze Piet, daarna vroeg ik haar welke ze de mooiste vond. Zij vond de roze het mooist. Ik heb het, nadat ik haar liet weten dat mama die ook mooier vond, verder met rust gelaten.

Mijn tip:¬†Ik zou het onderwerp zwarte piet bespreken met mijn kinderen, maar het niet te zwaar maken. Als je het onderwerp uitlegt, doe dat uiteraard op een kinderlijk niveau. En leg vooral uit waarom het ook leuk is als Piet blauw of geel is. Ik zou het nog niet over racisme hebben met een 3-jarige.”

Mylo, moeder van drie kinderen:

“Mijn kinderen zijn al wat ouder dus wij vieren Sinterklaas tegenwoordig alleen met surprises. Vroeger lieten we een buurman op de deur bonzen en dan stond er een zak kadootjes voor de deur. Het thuis vieren was eigenlijk helemaal geen probleem, maar op¬†school werd¬†het wat ingewikkeld. Mijn kinderen¬†gingen gewoon naar school en vierden daar Sinterklaas. Op school kwam dus wel zwarte piet. Hopelijk passen de scholen zich snel aan!

prinses arabella en sinterklaas

Mijn tip: Ik¬†zou in ieder geval boeken voorlezen waarin alternatieve pieten worden getoond. Beeld spreekt op die leeftijd sterker dan woord.”

Serenity, moeder van een peuterdochter:

“Dit is het eerste jaar dat Haley er echt mee te maken krijgt, ze ging vorig jaar nog niet naar de opvang en we hebben het eigenlijk nooit echt gevierd. Ze had toen nog geen besef, dus deed ik er eigenlijk niets mee. Dit jaar gaat ze wel naar de opvang en daar wordt het natuurlijk wel gewoon uitgebreid gevierd. Dus ik heb besloten haar 5 december thuis te houden. Toevallig ben ik afgelopen maandag met een leidsters in gesprek gegaan en heb ik aangegeven dat wij het thuis niet vieren.¬†Ik was eerst van plan het te vieren, zonder pieten. Maar de lol is er voor mij helemaal vanaf waardoor ik het gewoon helemaal niet meer ga vieren. Ze krijgt van mij op 5 december wel een cadeau. En ik moet even afwachten hoe ze reageert op de aanloop naar het Sinterklaasfeest toe zodat ik daarop kan inspelen want dat gedeelte vind ik zelf wel heel moeilijk.

Mijn tip:¬†Je kunt je kind eventueel uitleggen dat “zwarte” piet met de tijd mee verandert en nu dus kleurtjes/roetvegen heeft. Er zijn ondertussen al leuke nieuwe Sinterklaas boeken waar deze vernieuwde pieten in voorkomen. Op 5 december is er in het Bijlmerparktheater een alternatief Sinterklaas feest waar o.a verhaaltjes worden voorgelezen zonder zwarte piet.”veelkleurig sint en pietenfeest melkweg 2

Glynis, moeder van vier tieners en een peuter:

“Wat wij altijd deden op 5 december is kinderdag vieren; een hele leuke dag met spelletjes, lekker eten en snoepen, speurtochten in huis en cadeautjes. Een echt kinderfeestje met het hele gezin. Mijn kinderen keken er altijd naar uit en vertelden er trots over op school de volgende dag. Sinterklaas heb ik dus nooit gevierd en ik heb mijn kinderen altijd verteld dat Sinterklaas helemaal niet bestaat en dat ze de cadeautjes van ons als ouders krijgen. Op school wilde ik niet dat ze bijvoorbeeld Zwarte Pieten maakten tijdens het knutselen of andere dingen deden op school die met Zwarte Piet te maken hebben. Dit heb ik altijd aangegeven bij de docenten. Gelukkig werd dit gerespecteerd en voor zo ver ik weet ook uitgevoerd. Ik denk dat het er wel mee te maken heeft dat ik altijd een actieve ouder ben geweest op school.

Aan het begin van het jaar gaf ik aan graag op school mee te helpen met allerlei activiteiten maar niet met Sinterklaas. Dat vier ik niet vanwege de manier waarop zwarte piet wordt geportretteerd, liet ik ze dan weten. Ik wil niet mijn kinderen zich daaraan spiegelen. Wat ik belangrijk vind is om actief in gesprek te gaan over zwarte piet met mijn kinderen en ze ook de ruimte te geven om zelf inzichten te krijgen. Tijdens de Sinterklaasviering bleven mijn kinderen thuis, tot ze wat ouder waren. Oud genoeg om zelf een mening te vormen over zwarte piet. Als ik het gevoel had dat ze alles wat ze eventueel tegen konden komen wat dit betreft aan konden, gingen ze wel naar school. Daarbij zorgde ik wel dat ik ook bij het maken van suprises duidelijk was. Geen zwarte pieten, ook niet in de gedichten. De knutsel- en dichtpret was er niet minder om.

Tip: “Je hoeft geen Sinterklaasfeest te vieren op 5 december om het gezellig te hebben. Maak er je¬†eigen¬†feestje van! Zo zorg je er in ieder geval voor dat je kinderen een hele leuke dag hebben en ze zich¬†niet achtergesteld voelen omdat ze het feest niet op de traditionele manier vieren. Het feestvieren zit hem wat mij betreft dan ook niet perse in cadeautjes, maar vooral gezellig samen zijn met je kinderen op die dag. ”

Mio, moeder van een dochter van 7 jaar:

“Wij vieren Sinterklaas zoals het in de huidige vorm is. Mijn dochter Naomi gelooft nog in Sinterklaas en wij willen niet de kinderlijke magie die zij ervaart van haar afpakken. Dit jaar wordt op haar school voor het eerst feest gevierd met kleurpieten en dat juichen wij toe. Ik noem zwarte piet doorgaans geen zwarte piet maar pieterbaas. Ik haal bewust geen zwarte piet chocoladepoppen en dat soort dingen in huis, maar ze kijkt wel Sinterklaas journaal en ze is altijd bij de optocht. Ik probeer te peilen hoe Naomi zwarte piet ervaart en vraag of zij enig idee heeft hoe piet eruit ziet zonder roet op zijn gezicht. En ik plaats kritische opmerkingen wanneer we langs bijvoorbeeld zwarte piet chocoladepoppen lopen. Waarom heeft hij dikke lippen? En kort krullend haar? Ik wil Naomi, zonder afbreuk te doen aan haar kinderlijk geloof, toch een kriritsche kijk geven op alle karakteristieke toespelingen van zwarte piet.”

Mijn tip: “Op speelse wijze een nieuw pieten verhaal cre√ęren met behulp van bijvoorbeeld het boek ‚ÄėAlleen maar stoute kinderen‚Äô waarin Robert Vuijsje kleur pieten introduceert als een nieuwe soort piet. En vooral weg blijven van zwarte piet merchandise.”

Sharon, moeder van een dochter van zes jaar

“Ik heb jaren geleden de Sint thuis gehad en bewust ervoor gekozen dat er toen geen zwarte pieten waren. De kinderen vonden het in de eerste instantie vreemd, maar dat went uiteindelijk. Dat er nu gekleurde pieten zijn maakt voor de kinderen niks uit, het maakt het voor mij waarschijnlijk makkelijker om te overwegen om een gekleurde piet bij te huren.”

Mijn tip:¬†Vier je thuis Sinterklaas met je kinderen? Informeer naar mogelijkheden om¬†een kleurenpiet te huren. Misschien vinden je kinderen dit eerst even vreemd, maar in the end draait het om de cadeautjes die ze krijgen.”

Tijdens het schrijven van dit artikel vond ik ook deze website: Kleurenpieten.nl, die handvatten, tips en tricks geeft aan ouders die Sinterklaas willen vieren met een kleurpiet. En naast deze website hoorde ik van moeder Glynis over dit fantastisch initiatief van grafisch ontwerper Dorytha, die pakpapier, kleurplaten, banners en slingers maakt met afbeeldingen van (nog in te kleuren) kleurpietjes en sinterklaasjes! Je kunt zelfs het materiaal GRATIS (ja gratis) downloaden via haar website, via deze link.

Ik vond het erg fijn om diverse ervaringen van moeders te horen, ook al zal het nog even duren voor ik hiermee te maken krijg. Dank aan alle moeders voor hun medewerking!

Heb jij zelf nog een positieve toevoeging of een manier om het Sinterklaasfeest te vieren zonder zwarte piet? Laat gerust een (respectvolle) comment achter!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply Mayra 28 november 2014 at 7:16 PM

  goed onderwerp, je bent een van de weinigen om hierover te bloggen, maar je doet het echt heel goed, Mijn kindjes hebben tot nu altijd Sinterklaas gevierd, maar dit jaar drong het pas echt tot me door, mijn hubby, die nu eenmaal wit is was al de hele tijd voor behoud van hun tradities, maw steeds gezeik door deze discussie

  • Reply TGSBB 28 november 2014 at 7:45 PM

   Dankjewel Mayra, ik heb het ook ooit gevierd maar ik zie nu echt in dat het tijd is voor verandering! Die kunnen wij als ouders teweeg brengen door onze kinderen iets bij te brengen over deze traditie. Het gaat ons lukken, ik weet het zeker!!

 • Reply Carla Muller Tafleur 28 november 2014 at 10:30 PM

  Hoi, goed verhaal!!! Vooral mooie, positieve reacties. Het wordt echt tijd voor verandering!!! Daar is niks mis mee.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.