Food Home Lifestyle

Surinaams eten in een nieuw jasje: eten bij Ramon Beuk

28 augustus 2014

Zoals ik in een eerdere post met je deelde, wilde ik graag een keer gaan eten bij Ramon Beuk. Hij is een Surinaamse chefkok die traditioneel Surinaams eten in een haute cuisine jasje steekt. De grote hamvraag is of Surinaams eten traditioneel moet blijven of dat er een innovatie kan plaatsvinden? Om hierachter te komen bezocht ik samen met mijn zusjes, vriend en zeer kritische ouders Restaurant Voor Een Maand, waar Ramon Beuk ons een Surinaams 5-gangendiner presenteerde.

ik bij ramon

Mijn vader was al de hele dag zenuwachtig. Dit omdat mijn moeder hem met klem had verzocht het eten eerst te proberen alvorens het af te keuren. Natuurlijk kennen zij en vele anderen Ramon Beuk van tv, onder andere van de programma’s ‘Terug naar mijn roti’ en ‘Roti op de kaart’, waarin Ramon Surinamers probeerde kennis te laten maken met bijvoorbeeld een nieuw soort roti. Ultiem vermaak dat we met het hele gezin keken, omdat we de roti zo’n beetje in elke soort naar voren zagen komen, behalve de soort die we kenden.

Surinaamse haute cuisine

Toen ik zag dat Ramon een maand lang zijn nieuwe Surinaamse haute cuisine zou koken, wilde ik het meteen uitproberen. Zoals je weet, ben ik gek op eten en met veel respect voor traditioneel Surinaams, probeer ik ook graag nieuwe dingen. Ik wist dat mijn twee zusjes en vriend graag mee zouden willen, maar mijn ouders waren niet makkelijk over te halen. “Straks krijgen we roti die als poffertjes wordt geserveerd, soort nonsenserij is dat???”, aldus mijn vader. Toch wist ik ze over te halen door te zeggen dat je zijn nieuwe Surinaamse haute cuisine niet kon beoordelen tot je het zelf had geproefd. En zo geschiedde.

Restaurant Voor Een Maand in Maarssen

entree restaurant voor een maandWe komen rond 18:00 uur aan in Maarssen, bij Het Glazen Huis, waar Ramon met zijn team het 5-gangendiner zal serveren. De ‘gewone’ Surinamers zijn redelijk ondervertegenwoordigd; op drie tafels na zie ik ‘alleen maar witte mensen’. Er zijn wel wat Bekende Surinamers aanwezig, zoals actrice/zangeres Gerda Havertong en atleet Gregory Sedoc met gezelschap. Ramon Beuk komt, voor we aan tafel gaan, alle 200 gasten persoonlijk een handje geven om ze welkom te heten, erg leuk!

binnen restaurant voor een maandRond een uur of zeven mogen we met de andere 200 gasten plaatsnemen aan lange tafels. Het concept van de avond wordt uitgelegd: er is een open keuken waar iedereen mag komen kijken en zelfs mag helpen! Tussen elke gang door vertelt Ramon wat over het gerecht dat hij heeft bereid.

ramon en gerda havertong wijnsommelierEn als verassing van de dag hebben we een zeer speciale sommelier: Gerda Havertong! Zij vertelt bij elke gang iets over de wijn die zij speciaal daarvoor heeft uitgekozen.

Suriname volgens Beuk

amuse menu ramon beuk

Allereerst zijn de amuses aan de beurt, die worden geserveerd in drie glazen schaaltjes. De bovenste is een Surinaamse okersoep met schuim van tayerblad, de middelste Surinaamse bloedworst met krokant spek en mango en de onderste is een roti salade met masala, yoghurt en kikkererwten.

amuses Ramon Beuk restaurant voor een maand

Ojee, ik zie het gezicht van mijn ouders betrekken als zij hun roti-nachtmerrie werkelijkheid zien worden: het zijn rotipoffertjes!! Geheel tegen mijn verwachting in vind ik de Surinaamse bloedworst amuse het allerlekkerst. Perfect in balans met de zoetzure mango! En ja, de rotipoffertjes zijn ook mij een kleine doorn in het oog, maar smaken gewoon prima en eigenlijk heel fris met de knapperige kikkererwten en yoghurt.

Surinaamse klassieke gerechten volgens Ramon Beuk

Dan is het tijd voor de hoofdgerechtjes!

hoofdgerechten ramon beuk

Allereerst krijgen we kousenband met zoutvlees, een bekend klassiek gerecht in de Surinaamse keuken. Ramon heeft er een salade van gemaakt, waarbij hij heeft gespeeld met zowel de kousenband, rijst als het zoutvlees. De kousenband is herkenbaar als groente, maar komt op het bord ook terug als een sap. De rijst is knapperig gebakken, een beetje zoals wij brong-brong kennen. Het zoutvlees verrast mij het meest, het ene deel is heerlijk zacht en het andere deel is krokant. Onder het zoutvlees liggen een aantal heel herkenbare smaken: tomaat en ui. Dat kleine detail zorgt ervoor dat dit gerecht vernieuwend qua opmaak is, maar heel herkenbaar qua smaak.

kousenband zoutvlees ramon beukHet tweede gerecht is ‘PangPoeng’, oftewel pompoen. Sinds ik mij kan heugen spreken mijn ouders pompoen ook uit als pangpoeng of pampoeng, but why??? Zowel ik, mijn vader als mijn zusjes zijn allergisch voor pompoen en krijgen hiervoor in plaats een mousse van mango en zoete aardappel. Daarop wordt een warme vis (makreel) in een bouillon geserveerd. Dit gerecht vinden we allemaal lekker, maar het laat geen uitgesproken indruk op ons achter.

pangpoeng ramon beuk

Dan is het tijd voor een heel bijzonder gerecht, waar Ramon gastkok Edwin Vinken, chefkok van restaurant ‘De Kromme Watergang’, voor heeft uitgenodigd. Hij heeft hem gevraagd om een van de meest riskante gerechten te maken: een Surinaamse pom. Ik neem een kijkje in de keuken waar ik de zeer vriendelijke kok aan het werk tref. Hij vertelt dat hij samen met Ramon naar Suriname is geweest en er heel graag terug wil gaan!

edwin vinken pom

Voordat het gerecht wordt geserveerd vertelt Ramon dat dit gerecht een variatie op de pom is. Oef. Gemaakt door een witte Hollander die de variatie op pom ook nog eens maakt met vis… Mijn ouders luisteren niet meer naar de rest van Ramons verhaal rondom dit gerecht, maar beginnen te mopperen: “Een pom hoort gewoon niet met vis.” “Een Hollandse pom????”

edwin vinken en ramon beuk pomEventjes begin ik te denken dat dit echt geen goed idee was. Maar ik ben juist zo’n voorstander van tradities die met de tijd meegaan. Als de borden komen, zie ik er geen pom in om heel eerlijk te zijn.

pom ramon beuk edwin vinken

Maar de aanvankelijk lange tanden maken al gauw plaats voor verrassende geluiden. Die van de kant van mijn ouders komen! Mijn vader lacht er zelfs bij en zegt: “Het is een lekker stukje pom met vis!”

ouders met de pomHij vindt het zelfs heerlijk en het lekkerste gerecht van de avond. Mijn moeder is zo onder de indruk dat ze Edwin Vinken persoonlijk gaat complimenteren met dit toch wel erg lekkere Surinaamse gerecht. Ik weet niet hoe hij het heeft gedaan maar ik herken zelfs de smaken van mijn oma’s pom erin. ZALIG! Ik zou hem zo vertrouwen om een pom te maken voor een Surinaams feest. Nadat we ons hebben afgevraagd of hij ook de pom voor ‘bigi yari’-feestjes zou willen maken, is het alweer tijd voor het laatste hoofdgerecht: de Moxi Meti, oftewel gemixt vlees.

Ikzelf ben niet altijd even gek op de Surinaamse moksi meti, omdat ik het gevoel heb dat er weet-ik-wat-voor-vlees inzit, een beetje alsof je een frikandel eet. Het smaakt altijd prima, maar dat is mede te danken aan de smaakversterkers. Ik was dus erg benieuwd wat voor vernieuwends Ramon zou maken!

moxi meti ramon beuk

Hij vertelt voordat het gerecht wordt geserveerd, dat hij heeft gekozen voor een aantal Surinaamse groenten bij dit gerecht, de bladgroenten dagublad en klaroen in de vorm van een saus. Om de balans in het gerecht te houden, is er ook gekozen voor een van mijn minst favoriete zeer bittere groenten: antruwa. Verder is er een tartaar van fachong (Surinaamse worst), gekonfijte kip en gelakt buikspek. Vooral dat laatste is goddelijk lekker!!! En die bittere groenten… proef ik nauwelijks doordat er ook een aantal mooie zoete smaken in dit gerecht zitten.

Creools dessert met bojo en cassave

Ik zit propvol, maar er komt nog entertainment in de vorm van zangeres DebrahJade en een Creools dessert voorbij!

ramon en gerda

Het entertainment is een leuke break in de avond, maar we hadden ons van tevoren niet gerealiseerd dat we er echt een aantal uurtjes zouden zitten. We begonnen om 18:00 uur en gingen pas rond 00:15 uur weg. Ook iets om rekening mee te houden is dat het 5-gangendiner je €59 per persoon kost voor het eten, exclusief drankjes. Al met al kun je rekenen op €65 à 70 per persoon in totaal, maar ik moet zeggen dat ik het het geld waard vind.

Natuurlijk kan er na zo’n enorm diner geen prachtig dessert ontbreken.

creools dessert ramon beuk

Een Creools dessert met boyo, crème van cassave, amandelmousse, chocolade en vanille. Ik dacht ook mango-ijs te proeven maar zeker weten doe ik dat niet meer. Na dit dessert kan ik geen pap meer zeggen. Wel heb ik nog energie genoeg om snel met Ramon op een (wazige) foto te gaan! ramon en ik

Ook mijn ouders gaan nog even met Ramon op de foto en bedanken hem voor de leuke avond. Zo zie je maar… zelfs de meest traditionele foodliefhebbers kunnen óók een vernieuwing waarderen. Ik wil niet zeggen dat ze nu voor altijd zitten te springen om een zoutvlees/kousenband salade, maar het is verfrissend om een keer de Surinaamse traditionele keuken in een nieuw jasje te zien en te proeven. Of het dit jasje moet behouden, weet ik niet. Maar ik kan je wel zeggen: verandering van spijs deed ons heerlijk eten!

Dankjewel Ramon Beuk en team, jullie hebben ons een goede en smakelijke avond bezorgd!

Het restaurant Voor Een Maand is dit jaar zo goed als uitverkocht, maar via de Facebookpagina komen er heel soms plekjes vrij door afzeggingen, dus mocht je voor 1 september nog de tijd hebben en willen gaan, houd dan de Facebookpagina in de gaten.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

6 Comments

 • Reply Benay Vaneese 28 augustus 2014 at 1:08 PM

  hahaha, dit lijkt me echt geweldig en die opmerkingen van je vader is echt exact wat mijn vader zou zeggen. Heerlijk. En wat heb je een lief buikje Tewa 🙂 je ziet er goed uit!

  • Reply TGSBB 28 augustus 2014 at 1:15 PM

   Thanks meis!! Haha, die Surinaamse vaders zijn een slag apart! gotta love em! haha

 • Reply Raf 2 september 2014 at 6:10 AM

  Haha Hollandse pom, met vis! Nu ben ik wel heel benieuwd geworden ! En je pa zijn opmerkingen zijn hilarisch 😀

  • Reply TGSBB 3 september 2014 at 7:33 AM

   Haaha ja die pom was echt lekker hoor!

 • Reply Mayra 26 februari 2015 at 3:46 PM

  Mi soso Lobi je blog..

  • Reply TGSBB 26 februari 2015 at 3:51 PM

   Ahh Mayra, wat lief!! Dankjewel voor je compliment!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.