Home Life Lifestyle Mommy

7 Bijzondere Surinaamse gebruiken na de bevalling

15 maart 2015

Na de bevalling probeer je als moeder zo snel mogelijk in een ritme te komen. Om weer een beetje de oude te worden zijn er in mijn Surinaamse cultuur allerlei rituelen en gebruiken waar ik als kersverse moeder kennis mee maakte. Graag laat ik je vandaag zien welke 7 bijzondere gebruiken Surinamers hebben na de bevalling en tijdens die eerste kraamperiode met een babytje.

Vandaag is het alweer drie maanden geleden dat ik beviel van mijn dochtertje. Ik had geen idee hoe mijn bevalling zou lopen, laat staan hoe de eerste weken na de zwangerschap zouden zijn. Ik had een bevalling met her en der wat tegenslagen en slechts een dag na de bevalling kwam mijn moeder met een verzoek: of ze een switi watra bad mocht doen, een soort kruidenbadje om al het ‘slechte’ van je af te wassen.

kruidenbadjeHet bleek een heerlijk badje met rozenblaadjes en floridawater en na het badje voelde ik me als herboren! Dit badje (zie foto hierboven) wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan en ik besloot op zoek te gaan naar nog meer Surinaamse gebruiken. Dit zijn er 7 die ik zo bijzonder/grappig/apart vind dat ik ze graag wil delen. Let wel, niet elke Surinamer gebruikt natuurlijk alle rituelen, je kiest waar jij zelf in gelooft uiteraard. :

1: Switi Watra badje

Ik stond best even te kijken toen mijn moeder aan kwam zetten met een bosje rozen, Florida water Cologne en een blauw blokje. Ik zag de relatie tussen deze attributen totaal niet. Zij wel en ze deed dit alles in een teiltje en mixte dit met lauw water. Hierna besprenkelde ze me met dit heerlijk geurende mengsel en zei ze wat dingen in het Sranantongo (Surinaamse taal), zoals dat ze hoopte dat het gauw beter zou gaan met mij. Of het door het badje komt…Joost mag het weten. Maar ik weet wel dat ik me stukken beter voelde na dit badje.

switi watra bad

Hierboven zie je wat je nodig hebt voor dit badje (een bosje rozen, een beetje Florida water, blokje blauwsel en een teiltje). Het is volgens mij wel de bedoeling dat iemand anders dit badje voor je maakt en je erin dompelt, bij voorkeur je moeder, oma of tante.

2: Drinken van bita kruiden

Toen ik vroeger eczeem had, heb ik eens bita gedronken. Zelden had ik zoiets bitters geproefd! Bita is een aftreksel van mega bittere kruiden die je bloed zuiveren en je borstvoeding op gang brengen en houden. Mijn moeder had na mijn bevalling een lekker flesje bita klaarstaan om te ontgiften en al het vuil uit mijn lichaam te krijgen. Maar alleen al bij de gedachte aan bita begon ik te kokhalzen. Erg he?! Ik heb dit dus ook maar overgeslagen, alhoewel ik wel geloof dat dit bittere goedje erg goed is voor je lijf en de borstvoeding.

3: Kruidenstoombadje voor de vagina

Een van de meest bijzondere rituelen is dit kruidenstoombadje om de vagina te reinigen, bloedproppen en delen van de placenta naar buiten te laten komen én om de baarmoeder en vagina weer in shape krijgen. Met in shape krijgen wordt ook bedoeld om de vagina strakker en droger te laten worden zodat dit plezierig is voor de man. Dit kruidenstoombad wordt al heel lang gebruikt na de bevalling door vrouwen, maar is sinds een tijdje ietwat controversieel geworden omdat men erachter is gekomen dat het de vagina meer kwaad dan goed zou kunnen doen. Zo zou het stoombad kunnen zorgen voor beschadiging van het slijmvlies, met bloedingen als gevolg. Of het zo is kan ik je helaas niet zeggen, want hier heb ik mij niet aan gewaagd. In het interessante filmpje hieronder zie je alles over het gebruik van een kruidenstoombadje in Suriname:

4: Babymondje met melasse of honing wassen

Toen baby Ella voor het eerst naar mijn ouders ging, hoorde ik mijn moeder iets mompelen over een ongewassen mondje. Bij de meeste Surinamers staat het poetsen van de mond, en dan de tong in het bijzonder, erg hoog op de hygiëne lijst. Bij een baby wordt het mondje weleens schoongemaakt met melasse, een stroopachtig goedje gemaakt van suiker dat te koop is bij de toko. Hier is vanuit de westerse geneeskunde veel kritiek op, omdat het juist zou zorgen voor bacterievorming en baby’s op deze manier al te vroeg suikers binnen krijgen. Om die reden maak ik haar mondje (en uiteraard haar tong) nu alleen schoon met een steriel washandje.

5: Blauwe geest

blauwsel babyBlauwe geest is een blauw poedertje in een blokje geperst dat wordt gebruikt om de baby te beschermen tegen kwade invloeden of het zogeheten boze oog. Je kunt je baby baden in een badje waarin je een beetje van dit blauwe poeder gebruikt of je kunt een beetje poeder op het voorhoofd, achter de oren en op de voetjes van een baby doen. Surinamers noemen dit ook wel blauwsel. Toen ik Ella voor het eerst aan een groter publiek wilde laten zien, belde mijn oma in paniek: “BLAUWSEL! Zet blauwsel!!!” Zo bevolen, zo gedaan. Gewapend met een blauwe stip op haar voorhoofd en de ogri ai speld (zie beneden) op haar jurkje heeft ze de dag goed doorstaan.

6: Papier of lucifer tegen de hik

Elke baby heeft weleens last van de hik, zo ook die van mij. Sommige Surinamers geloven dat als baby de hik heeft, dat kan worden verholpen door een stukje papier op het voorhoofd van de baby te plakken met wat spuug. Mijn oma opperde nog een andere methode: om een (natuurlijk niet aangestoken) lucifertje in het haar van Ella te doen als zij een keer de hik heeft. Praktisch gezien was dit niet eens mogelijk, omdat ze nog geen volle bos haar heeft dus ik zou niet weten waar ik de lucifer moest stoppen. Ik weet niet of een van de twee methodes bij andere baby’s wel heeft geholpen, maar het papiertje had in ieder geval nul effect bij ons.

7: Ogri ai kralen speldje

ogri ay kraal

Een gouden speldje met drie zwarte kraaltjes tegen het boze oog oftewel tegen mensen die kwaad zouden willen doen bij je baby. Mijn nichtje vertelde ook dat een baby veel ontvankelijker is voor kwade invloeden en dan zou dit speldje hem daartegen kunnen beschermen. Vooral in de begintijd heb ik dit veel gedragen op de kleding van mijn dochtertje. Behalve het ‘zekere voor het onzekere nemen’, vind ik het ook een mooi cultureel sieraad. Dit speldje is te koop bij de Surinaamse juwelier.

Dit waren  7 bijzondere gebruiken uit de Surinaamse cultuur, ik ben best benieuwd naar andere culturen. Mocht je er een weten uit jouw cultuur, laat een comment achter!

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

7 Comments

 • Reply Carla Muller-Tafleur 15 maart 2015 at 9:41 PM

  Nou, mooi gedaan! al die 7 Surinaamse gebruiken; ik heb ze allemaal herkend en toegepast, bij mijn 3 dochters.

  Ga zo door, met jouw leuke, interessante, maar vooral leerzame blog!

 • Reply Debora 17 maart 2015 at 1:09 PM

  Wat leuk en heel herkenbaar! Ik heb al deze gebruiken ook toegepast..

  Ik miste de stoutbier /maltbier met zout die je warm moet opdrinken.

  Dat zou goed zijn voor stuwing van de borsten. Ik vond het vooral erg sterk, maar het werkte wel.

 • Reply mustLOLO 22 maart 2015 at 10:05 PM

  Super leuk om te lezen herkende alle zeven gebruiken, maar waar was je kalebas bij de sweet watra, haha.

  • Reply TGSBB 22 maart 2015 at 10:12 PM

   HHahhaha die hoort er zeker bij!!

 • Reply Romaysa 8 mei 2017 at 11:40 PM

  Love itt!

 • Reply Ummlief 22 augustus 2019 at 10:16 PM

  Bij ons passen we tahneek toe. Dat is n stukje dadel wrijven tegen het gehemelte van de baby direct na de geboorte. Op de 7e dag het offeren van 1 schaap bij een meisje en 2 schapen bij een jongen en laten mensen er van eten en op de 7e dag scheren we het hoofdje van de babyjongen kaal en wegen we t af en reken we uit hoeveel her bedrag is met een waarde van zilver en dat bedrag geven we aan armen.

  Dit zijn de gebruiken in de islam

  • Reply TGSBB 13 januari 2020 at 3:55 PM

   Dankjewel voor jouw mooie toevoeging!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.