Events Home Life Lifestyle Mommy

TGSBB from the heart: de vrouw die niemand zag staan omdat ze niet kon lezen

4 september 2015

*Advertorial- Vandaag wil ik een verhaal met je delen in het kader van de Week van de Alfabetisering die van 5 tot 11 september plaatsvindt. Zelf had ik geen idee wat laaggeletterdheid met je kan doen en welke invloed dat op je leven heeft tot ik er een keer zelf van dichtbij mee te maken kreeg.

Een paar jaar geleden wilde ik naast mijn studie een vrijwilligersbaan doen. Via een advertentie in de lokale krant viel mijn oog op Stichting ABC (Amsterdams Buurvrouwen Contact), die taalcoaches zocht voor een zogeheten Buurvrouwen-project. Vol enthousiasme meldde ik me aan en volgde ik een aantal cursussen om taallessen te geven aan dames die bij mij in de buurt woonden.

Najat

Najat (*), mijn eerste lesneemster, is me altijd bijgebleven, mede doordat ik haar het langst les heb gegeven en dus een aardige tijd van haar leven heb meegemaakt. De eerste keer dat ik bij ze thuis kwam werd ik hartelijk ontvangen door Najat en haar man die haar had aangemeld. Ze woonden niet ver bij mij vandaan met hun vijf kinderen variërend in de leeftijd van heel jong tot bijna volwassen. Haar man vertaalde voor een groot deel haar woorden. Najat wilde graag Nederlands leren, maar was ook laaggeletterd. Door omstandigheden was ze maar heel kort naar school gegaan en hoewel ze het daarna altijd graag wilde, kwam het er gewoon niet meer van.

In de maanden die volgden hadden Najat en ik de grootste lol, voerden we gesprekjes over het leven, leerde ik haar Nederlands en zij mij een beetje Turks maar leerde ik vooral wat laaggeletterdheid met haar en haar gezin had gedaan.

Sociaal isolement

Zo kwam ik erachter dat ze nauwelijks naar buiten durfde. Door haar laaggeletterdheid heeft ze haar oudste kinderen nooit kunnen voorlezen, wat cruciaal is geweest voor hun woordenschat. Tien minuten gesprekken, helpen met huiswerk, ouderavonden of andere schoolaangelegenheden waarbij taal werd gebruikt, vermeed ze. Als ze naar de dokter moest, moest één van haar kinderen mee om alles te vertalen. Behoorlijk ongemakkelijk en niet bevorderlijk voor de relatie tussen moeder en kind.

Doordat ze de taal niet beheerste in woord en geschrift, was ze haar zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Najat zat in een sociaal isolement, uit schaamte wat men over haar dacht. Ze vertelde me dat ze bang was dat men haar niet zou zien staan omdat ze geen Nederlands sprak en het al helemaal niet kon lezen of schrijven.

Misschien klinkt dit naïef, maar ik schrok hier erg van. Toch was ze niet alleen; uit cijfers van de Stichting Lezen en Schrijven blijkt dat maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders grote moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit aantal groeit helaas elk jaar.

Ik zie je...

Ineens…plots..na bijna een jaar stopte de taalles! Ik vond het erg jammer, maar ik kreeg een brok in mijn keel toen ik hoorde waarom ze wilde stoppen; door de lessen durfde ze eindelijk meer naar buiten te gaan. Ze was erachter gekomen dat men haar wel zag staan, vooral als zij de eerste stap zette door hulp te vragen bij dingen die ze niet begreep.

see clearly now

Maar juist die eerste stap is voor zoveel mensen zo lastig. Daarom hoop ik met Najat’s verhaal mensen aan te moedigen om wat te doen aan laaggeletterdheid. Dat kan zijn in de vorm van een vrijwilligersbaan, zoals taalcoach. Of, mocht je zelf laaggeletterd zijn of iemand kennen die laaggeletterd is, zoek iemand die je vertrouwt en wees er open en eerlijk over. Jullie kunnen dan samen het cursusaanbod bekijken waardoor je er wat aan kunt doen. Je vindt veel meer handige info op deze site.

Week van de Alfabetisering

Tot slot, wil ik je aandacht nogmaals vestigen op de Week van de Alfabetisering, die van 5 tot en met 11 september duurt. Hierbij wordt laaggeletterdheid door middel van een aantal activiteiten onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen gebracht. Zo is er op dinsdag 6 september een voorleesdag waarbij bekende Nederlanders voorlezen uit Woezel en Pip in diverse bibliotheken door het hele land. Leuk voor als je jonge kinderen hebt!

Mocht je vragen hebben over mijn vrijwilligerswerk, stel ze gerust in de comments!
Hier lees je nog een kort interview met mij door de Vrijwilligers Centrale Amsterdam over mijn werk als taalcoach.

*Gefingeerde naam vanwege privacy

Voor deze post heb ik samengewerkt met de Week van de Alfabetisering.


Heb je al kennis gemaakt met onze nieuwe foodblog Thisgirlcancook met Surinaamse en wereldse recepten? Klik op de foto voor de site: tgcc banner

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.