City reports Home Travel

TGSBB travels to: MIDDELBURG

4 juni 2013

I’m the only Black in this city. Weleens het gevoel gehad dat je een zwarte stip was in een wit  dorpje/stad? Let’s change this! In deze rubriek deel ik de plekken waar ik ben geweest, die voor eenieder de moeite waard zijn om heen te gaan. Enne…hoe meer black people er komen, hoe minder ‘we’ uiteindelijk opvallen. Deze keer: MIDDELBURG

Middelburg

WAT TE DOEN

Na bijna drie uur treinen bereik je de hoofdstad van Zeeland. Middelburg is een monumentale stad met verborgen hofjes, smalle straatjes met ouderwetse keitjes en oude statige herenhuizen. De stad oogt bijna middeleeuws, maar dan in een romantisch jasje met prachtige bloemen en mooie grachten.

De beste tijd om Middelburg te bezoeken is tijdens Middelburg Jazz Festival. Tijdens dit driedaagse openlucht jazz festival in mei treden nationale en internationale jazzmuzikanten op. Dit jaar traden o.a. Ntjam Rosie, Kurt Eling en Gregory Porter op. Voor alle drie de dagen betaal je slechts €55! Een koopje dus om al die fantastische artiesten te zien.

kurt eling middelburg jazz

Behalve het jazz festival kun je er goed cultuur snuiven. Een bezoekje aan de Abdij Toren Lange Jan is de moeite waard. Je kan er ook naar binnen lopen en als je echt zin hebt, kun je de maar liefst 207 treden op wandelen. Je wordt beloond voor de inspanning, want eenmaal boven zal je zien dat het uitzicht adembenemend is!

middelburg

Ben je niet zo van de inspanning maar wil je lekker worden rondgevaren? Boek dan een rondvaarttochtje  door de oude grachten van Middelburg en maak kennis met de geschiedenis van Middelburg.

SLAPEN

Vanwege het grote aantal Duitse en Vlaamse toeristen, is er geen tekort aan Bed & Breakfasts. Ik heb via Airbnb een appartementje gehuurd, maar zou eerder een B&B aanraden. Net zo makkelijk en er zijn er meer dan genoeg.

ETEN

En dan het gedeelte waar ik van houd, eten en in dit geval Zeeuwse lekkernijen. Zeeland staat bekend om een aantal streeklekkernijen, zoals bolussen, babbelaars en de vis. De lekkerste Zeeuwse bolussen koop je bij meesterbakker Bliek, op het Domplein. Een Zeeuwse bolus is een soort kleverig suikerbroodje met kaneel.

zeeuwse bolus

Behalve de bolussen, zijn de boterbabbelaars uit Zeeland ook berucht. Als je echt authentieke babbelaars wilt kopen, breng dan een bezoekje aan winkel waar je de  ouderwetse babbelaars van Diesch kunt kopen.

Luchen en high tea-en doe je bij het supergirly zoete Honey Pie. Voor €18 per persoon geniet je van drie verse gangen zoet en hartige heerlijkheden, onbeperkt thee en koffie. De eerste gangen bevatten hartige hapjes, zoals een sandwich met tonijn en een met kaas en een quiche. De tweede gang bestaat uit vers fruit (ik had meloen, ananas en druiven) en versgebakken scones met clotted cream en jam. De derde gang (toen zat ik al propvol) bevatte zoete hapjes, zoals een verse appel-kaneel muffin, dadelcake, een macaron, een stukje brownie en een stukje cupcake. (zie foto) Gelukkig was het voor de supervriendelijke eigenaren geen enkel probleem om de leftovers mee te nemen. Heerlijk als de bediening/eigenaren hun werk leuk vinden, dat draagt bij Honey Pie ontzettend mee aan de goede sfeer die er hangt. Ook is Honey Pie een perfecte plek voor mama’s en hun kindjes. Niet alleen heb je een plek om je kindje te verschonen, ook is er genoeg te doen om de kids te vermaken.

2013-05-19 13.26.23

Na een middag rondwandelen zocht ik naar een lekkere plek om low key te eten. Bij toeval stuitte ik op het fantastische restaurant de Vriendschap. Het ziet er van buiten uit als een bruin café, maar van binnen is het een moderne tent, waar het personeel je werkelijk het gevoel geeft alsof je een van hun vrienden bent. Heel relaxed, doch professioneel. Ook heb ik hier het meest zalige vegetarische gerecht ooit gegeten: een tarte tartin van venkel, een gepocheerd eitje en parmezaan schuim. Heaven!

2013-05-17 22.06.33

Superleuk om te bezoeken is het Marokkaans winkeltje El Kantra en café dat een paar deuren naast de Vriendschap zit. Hier kun je allerlei Marokkaanse spullen kopen, zoals arganolie, kaftans of lampen, maar je kunt er ook heerlijk echte mierzoete Marokkaanse muntthee drinken met een pannenkoekje (bagrir), hartig pasteitje (pastilla) of een stukje homemade gehaktbrood.

In de categorie: ASJEMENOU??

2013-05-18 14.08.33

Dan sta je bij de poelier om je kip te halen en zie je ineens…Surinaamse roti??? Heel eerlijk, ik heb het niet aangedurfd om het te proberen, dus of het echt een roti is ‘om je vingers bij af te likken’, dat kan ik niet beamen. Maar het blijft leuk om te zien dat men ook in Middelburg gek op roti is!

BEN JIJ WELEENS IN MIDDELBURG GEWEEST?

 

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.