Beauty Haar Home

This Black Girl’s Beauty Fail: Rowan’s rotte ballonnetjes

18 november 2013

Huilend uit de kapsalon weggerend met een verbrande hoofdhuid door een relaxer? Je haar proberen blond te verven maar geëindigd met een oranje kleur? Nepvlechten die al je truien pilden omdat de onderkanten waren gebrand zodat ze niet los gingen? Make-up geleend van een blank vriendinnetje die bij jou afschuwelijk stond? De ‘BEAUTY FAIL’, iedere donkere vrouw (of man) heeft er wel eens een meegemaakt. Deze week is de beurt aan hair vlogger/blogger Rowan van Roodjerow:

Rowan roodjerow

Drie jaar geleden ging ik voor het laatst naar mijn toenmalige vaste kapster. Ik was al een tijd natural en wilde zoals meestal alleen mijn punten knippen. Toen ik daar eenmaal in de kapstersstoel zat, bedacht ik ineens dat ik het ook gewassen, geföhnd en getangd wilde hebben. De whole heat shabam, inderdaad.

Mijn vaste kapster was aanwezig maar zij had een leerling die zij besloot mijn kapsel te laten verzorgen. Ik vertrouwde mijn kapster en de leerling zou het leren met haar ernaast. Ik twijfelde of ik wat moest zeggen toen zij mijn haar niet föhnde maar dat deed met spiken (methode waarbij het mondstuk van de föhn een kamvorm bevat, zodat het haar wordt geföhnd en gekamd tegelijkertijd) . Normaal deed mijn kapster dit niet en ik twijfelde ook omdat de leerling wel erg hardhandig te werk ging. Maar ja, ik zat nog in mijn niet-assertieve fase en zei niets.  Na het föhnen werd mijn haar getangd, met de press methode waarbij de tang in een soort oventje gaat. Ik zag er geen gevaar in eigenlijk, maar toen ze klaar was waren mijn puntjes nog een beetje kroes.

Mijn kapster kwam met de suggestie om een nieuw product van haar te gebruiken zodat het haar extra steil zou worden. Ik vond het allemaal wel best dus ik stemde er gewillig mee in. Het product werd aangebracht en daarna werd mijn haar nogmaals getangd. Ik verliet de kapster met silky smooth hair als nooit te voren.

Een paar dagen daarna had ik een sportdag waar er een watergevecht plaatsvond met waterballonnetjes. Ik vulde de ballontjes met water uit een smoezelig fonteintje in het park. Op een gegeven moment waren de ballonnetjes gevuld, het gevecht kon beginnen en ik werd diverse keer op mijn hoofd geraakt. BAM! Opeens rook ik een ontzettende rottende chemische geur. Ik dacht dat het van het water uit het toch al niet zo fris uitziende fonteintje kwam.

Omdat mijn haar nat was geworden, besloot ik het thuis maar meteen te wassen. Daar, onder de douche kreeg ik de schrik van mijn leven. Ik waste mijn haar en dat rook weer zo vreemd, zo rot en chemisch. En toen ik mijn haar wilde uitkammen, kwamen er hele plukken haar mee. Ik begon te gillen als een gek!! Toen ik in de spiegel keek, zag ik dat mijn krullen ook helemaal verdwenen waren. Het allerergste was dat ik op sommige plekken nog maar 2 cm haar over had. Ik vond het zoooo erg!!

Ik belde natuurlijk naar mijn kapster en zij had geen flauw idee wat het geweest kon zijn. Later vertelde ik mijn verhaal aan haarprofessionals die mij vertelden dat dat ‘nieuwe product’  waarschijnlijk keratine is geweest. Die keratine in combinatie met de föhn met spikes én de press-tangen, hebben mijn haar onherstelbaar verwoest. Mijn haar is tot op de dag van vandaag dunner dan voorheen.

Wat ik heb geleerd van deze beautyfail: Ik ben sindsdien ontzettend wantrouwig  naar kappers en vertrouw sowieso bijna niemand meer met mijn haar. Ik zou nu nooit meer blind vertrouwen op kappers en altijd doorvragen naar de producten die ze gebruiken. Wees assertief bij de kapper, ook als ze te wild met jouw haar omgaan. Niet iedere kapper heeft dezelfde liefde voor je haar als jij. 

Wil je de rest van de Black Girls en Boys Beauty Fails lezen? Klik dan hier. 

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

  • Reply Dayna 18 november 2013 at 12:50 PM

    Leuke rubriek! Gaaf idee Tewa

  • Reply Thifa 23 november 2013 at 6:23 AM

    Ooh wat erg!!! Krijg er tranen van in m’n ogen :(. Hoop dat het ooit toch herstelt

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.