Beauty Haar Home

This Black Girl’s Beauty Fail: Simone’s avonturen van het Kuifje

22 september 2013

Huilend uit de kapsalon weggerend met een verbrande hoofdhuid door een relaxer? Je haar proberen blond te verven maar geëindigd met een oranje kleur? Nepvlechten die al je truien pilden omdat de onderkanten waren gebrand zodat ze niet los gingen? Make-up geleend van een blank vriendinnetje die bij jou afschuwelijk stond? De ‘BEAUTY FAIL’, iedere donkere vrouw (of man) heeft er wel eens een meegemaakt. Deze week is de beurt aan Simone:

Simone Weimans

Foto: Babet Hoogervorst

De (haar) avonturen van het Kuifje

Mijn grootste haar- of beautyfail ever gaat over mijn haarhandicap. Dit verhaal gaat behoorlijk wat jaren terug toen ik veel jonger was. Tegenwoordig draag ik mijn haar natural in vlechten, maar er was een tijd dat ik er lustig op los straightte.

Ik straightte mijn haar al een tijd, maar elke keer leek het net niet te werken. Het leek alsof het niet ‘pakte’. Ook werd het ontzettend snel weer kroes. Ik wist niet zo goed wat ik ermee aan moest en ik dacht dat ik zelf iets fout had gedaan in de techniek, dus ik bleef gewoon stug doorgaan met straighten.

Natuurlijk brak al mijn haar af, want mijn haar kon al die chemische troep gewoon niet aan! Op de foto zie je het begin van het eind. Ik zag er op een gegeven moment uit als een verzopen kat. Het ging echt te ver toen ik zag dat ik alleen aan de voorkant nog een soort klein armzalig kuifje had en de rest van het haar was afgebroken. Het zag er NIET uit!

simone haarfail

Nog steeds had ik niet door wat nou de oorzaak was. Als je je haar straight moet je je haar goed bijhouden en dat deed ik te weinig, dus ik dacht dat het mede daardoor kwam dat mijn haar er niet uit zag. Ook heb ik altijd gedacht dat ik van nature gewoon dun haar had.

Mijn haar moest eerst helemaal afbreken tot ik alleen een kuifje overhield totdat ik er bij mijn oom (Scott Schotsborg) die kapper is erachter kwam wat er werkelijk aan de hand was. Ik bleek zogenaamd ‘bandhaar’ te hebben!

Bandhaar is een bepaalde haarstructuur die ervoor zorgt dat je het haar niet kunt chemisch kunt behandelen. Je kunt het dus niet verven, permanenten en soms zelfs niet krullen. In mijn geval kun je het haar niet stijl maken. Je kunt dus proberen wat je wil, maar straight/relaxer ‘pakt’ niet goed en het haar wordt heel snel weer kroes. Veel mensen weten ook niet wat bandhaar is, maar als je denkt dat je er last van hebt kun je het bij de kapper laten meten met een haarmetertje.

Nadat mijn oom dit had gemeten, heb ik ervoor gekozen om het nooit meer te straighten. Ik liet vanaf toen mijn haar natural en begon met een kort kroeskopje. Daarna heb ik het een tijd lang gevlochten. Mijn haar is inmiddels weer gegroeid en ik ben er blij mee. Er is zoveel mogelijk met kroeshaar!

Wat heb ik geleerd van deze beautyfail:

Luister en kijk goed naar jouw haar. Als je haar breekt en/of er niet uitziet, gaat er iets mis en doe je blijkbaar iets niet goed.

Als je denkt dat je bandhaar hebt, laat je haar meten bij een professionele kapper met een haarmeter. Als blijkt dat je bandhaar hebt zou ik je zeker adviseren om te stoppen met chemische behandelingen. Die werken toch niet en maken je haar alleen maar kapot. Bovendien zijn er voldoende fijne alternatieven, zoals vlechten, weaven en natural gaan.

Zoals ik al eerder zei, er is ontzettend veel mogelijk met kroeshaar. Ik heb nog een tip: ik vind het zelf fijn om een mapje op mijn computer te hebben met leuke kroeshaarkapsels. Ik kijk vaak op de Facebook van Essence magazine. Als ik een keer geen inspiratie heb voor kapsels, pak ik mijn mapje erbij.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply Carla Muller Tafleur 1 maart 2014 at 8:03 PM

  Wat een verschrikkelijke ervaring, Reginald! Ook ik gebruik diezelfde nivea als body creme. Je zie er toch prima uit hor, moi boi! Groetjes van vrouw Carla en meneer Iwan

 • Reply Flaviena 30 december 2014 at 11:11 AM

  Ik heb nog nooit eerder van brandhaar gehoord.. weer een les geleerd!

  • Reply TGSBB 30 december 2014 at 4:50 PM

   Ja ik eigenlijk ook niet! Was ook voor mij een leerzame les!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.