Beauty Haar Home

This Black Girl’s Beauty Fail: Tameka’s caught in the (relaxer) act

18 augustus 2013

Huilend uit de kapsalon weggerend met een verbrande hoofdhuid door een relaxer? Je haar proberen blond te verven maar geëindigd met een oranje kleur? Nepvlechten die al je truien pilden omdat de onderkanten waren gebrand zodat ze niet los gingen? Make-up geleend van een blank vriendinnetje die bij jou afschuwelijk stond? De ‘BEAUTY FAIL’, iedere donkere vrouw (of man) heeft er wel eens een meegemaakt. Deze week is de beurt aan Tameka:

tameka

Caught in the (relaxer) act

“Ik was pas 11 jaar toen ik deze enorme beautyfail beging. Mijn moeder relaxte haar haar altijd en als kind keek ik bewonderend en aandachtig toe. Ik had zelf ruglang kroeshaar dat niet gerelaxt was, omdat mijn moeder dat niet wilde. Mijn beste vriendinnetje, een Hindoestaans meisje, had prachtig lang glad haar dat mooi bewoog en glom. Dat wilde ik ook zo graag hebben.

Toen mijn moeder een dag van huis was, besloot ik dat ik oud genoeg was om zelf mijn haar te relaxen. Ik had zo vaak al toegekeken dat ik wist hoe je de relaxer moest mixen en aanbrengen. In de garage op ons erf waste en relaxte mijn moeder haar haar altijd. Mijn moeder had standaard een aantal pakken relaxer in huis, dus ik pakte een van haar pakjes en ging aan de slag. Ik deed een baddoek op mijn schouders en begon met het aanbrengen van de relaxer. Het voelde dik en zwaar aan op mijn hoofdhuid. Net op het moment dat het begon te branden hoorde ik ineens een auto stoppen voor onze deur.

Mijn hart stond stil! Mijn moeder was onverwachts eerder thuis gekomen en ik zat nog met haar relaxer in mijn haar! Ik hoorde haar praten met de buurvrouw, dus ik wist dat ze eraan zou komen. Ik ruimde snel alles op en probeerde de relaxer snel uit te wassen met koud water. Ondertussen ging ze naar binnen en hoorde ik haar mijn naam roepen. Ik riep tegen mijn moeder dat ik eraan zou komen, maar dat ik (zogenaamd) bezig was om schoon te maken. Ik wilde haar niet met nat haar onder ogen komen, dus deed ik een doek op mijn hoofd om mijn stiekeme actie enigszins te camoufleren.

relaxer kids

Toen ik haar zag, had ze niet meteen iets door. Ondertussen voelde ik dat ik de relaxer niet goed had uitgewassen en het brandde ongelofelijk op mijn hoofdhuid. Na een tijd keek mijn moeder ineens goed naar me en zei ze: “Wat ruik ik toch?” Toen trok ze de doek van mijn hoofd en zag ze dat ik mijn haar had gewassen. Ze was kwaad en vroeg wat ik precies had gedaan. Langzaam gaf ik toe dat ik haar relaxer had gebruikt. Eerst kreeg ik een flink pak slaag en toen nam ze me naar de wasbak waar ze de rest van de relaxer uit waste.

2013-08-19 13.32.00

Kleine Tameka

Daar werd echt duidelijk wat een haarfail ik had begaan: Ik had nog maar een kwart van mijn oude haar over en flinke brandplekken op mijn hoofd. Mijn haar was zo dor en droog geworden, net als stro. Ik ben nu pas sinds een jaar helemaal gestopt met relaxers, maar mijn haar is sinds die ene keer toch nooit meer hetzelfde geworden.

Wat ik heb geleerd van mijn persoonlijke beautyfail is:

Als je je haar gaat relaxen, laat het nooit te lang zitten en was het met warm water uit. Met koud water gaat het veel moeilijker en haal je niet alle relaxer uit je haar, waardoor de relaxer door kan werken en je haar kan afbreken.

En de meest belangrijke:

Vergelijk je haar niet met het haar van iemand anders. Iedereen is uniek!”


Heb je al kennis gemaakt met onze nieuwe foodblog Thisgirlcancook met Surinaamse en wereldse recepten? Klik op de foto voor de site:
tgcc banner
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.