Home Life Lifestyle Travel

This Black Wo/Man Abroad: Rabiella in China

3 mei 2015

In de rubriek This Black Wo/Man Abroad, laten we zien hoe het is om je biezen te pakken en in het buitenland te gaan wonen. Is het anders voor donkere mensen? En welke tips hebben zij voor jou als je in dat land zou willen wonen? Deze keer: Rabiella in China!

Rabiella Samuel is 29 jaar, Surinaamse en woont tegenwoordig in België. Eerder woonde ze twee maanden in China voor haar studie en om te reizen.

Unieke uitwisseling

tempel Beijing

“Tijdens mijn studie communicatie kreeg ik een unieke kans om op een uitwisselingsproject te gaan. Een aantal van onze studenten zouden een uitwisseling doen met studenten van een universiteit in Jinan in de provincie Shangdong. Uit de vele aanmeldingen werd ik gekozen!

Treinreizen per vak

Natuurlijk wist ik hoe groot China was, maar het gevoel dat ik had toen ik aankwam en het met eigen ogen zag…GEWELDIG! We moesten met een sneltrein reizen naar de provincie Shandong en dit was een hele bijzondere ervaring. In tegenstelling tot hier in Nederland, was daar alles heel erg geordend op het treinstation. Je moest zelfs in een vak blijven staan tot iedereen uit de trein was gestapt. Daarna gaf de conducteur een teken dat je naar binnen mocht lopen. Redelijk strak en goed georganiseerd dus.

Wat echter een hele andere ervaring was, waren de toiletten, die eigenlijk niet mogen doorgaan voor toilet. Het was gewoon een gat in de grond. Als je niet gewend bent om op zo’n manier te toiletteren is het nogal lastig mikken in zo’n gat.

Donkere vrouw in China

Ik vond het echter niet lastig om contact te leggen. Sowieso was er al veel geregeld via school en leerde ik mijn medestudenten goed kennen. Toch voelde ik me als donkere vrouw weleens eenzaam. De donkere mensen kon ik op één hand tellen. Pas na drie weken kwam ik een Afrikaanse jongeman tegen. Hij was blijkbaar heel lang geen donkere vrouw tegengekomen, want hij was uitzinnig en superblij om mij te zien. Door zijn reactie raakten we aan de praat en zo kwam ik erachter dat hij een voetballer was die voor een Chinese club speelde. Hij was ook met een Chinese vrouw getrouwd en daarom woonde hij er.

rabiella tai chi

Hier op de foto zie je mij tai-chi doen.

De meeste Chinezen gingen er klakkeloos vanuit dat ik uit Afrika kwam en zij vonden het maar vreemd dat ik tussen al die witte Nederlandse studenten liep. Over het algemeen kent men Suriname helemaal niet. Toch was er één Chinese studente die wist waar Suriname lag, omdat haar oom in Suriname een supermarkt heeft.

Ik was door mijn kleur wel echt een bezienswaardigheid. Vaak wilden de Chinezen met mij op de foto! Ik voelde me bijna een soort beroemdheid! Toch zou ik niet permanent in China willen wonen.

Beperkte vrijheid

Pas toen ik daar was merkte ik hoeveel vrijheid we eigenlijk hebben in Nederland. We mogen uitgaan, feesten en internetten. Ik miste dat echt, want in China is dat wel anders, sommige websites of onderwerpen worden gewoon geblokkeerd, omdat de regering niet wil dat men dat leest. Ook waren de regels op de universiteit soms heel streng. Ik moest mijn huiswerk voor 22:00 hebben gemaakt, want elke dag gingen stipt om 22:00 alle lichten uit in ons appartementencomplex.

Qua uitgaan was het ook veel strenger, als vrouw vooral vond ik. Sommige vrouwen werden voor slet uitgemaakt als ze uitgingen. De strengheid had trouwens niets te maken met de vriendelijkheid van de mensen in de provincie waar ik zat. Daar was bijna iedereen vriendelijk, in tegenstelling tot de grotere steden zoals Beijing.

Armoede

Je verwacht het niet maar veel mensen zijn arm en kunnen totaal niet rondkomen. Sommige mensen werken kilometers ver van huis om hun familie te ondersteunen en kunnen maar 1 keer per jaar hun kinderen of familie bezoeken.

wierook branden

Toch raad ik iedereen aan om China een keer te bezoeken. China is een enorm land, waar je alles kan kopen waar je maar aan kunt denken. Veel artikelen zijn echt spotgoedkoop! Ook zijn er ongelofelijk veel bezienswaardigheden, veel uitgaansmogelijkheden en fantastische discotheken (mocht je daarvan houden).

Avontuur en cultuur

Als je op zoek bent naar avontuur is China echt wel de place to be. Je geniet er van een rijke cultuur. Ikzelf ben de uitdaging aangegaan om de Chinese muur te beklimmen en dat is me gelukt!! Het was zo zwaar, maar een waanzinnige ervaring!

De hele reis is voor mij een fantastische ervaring geweest. We hebben het heel goed in Nederland, niet alleen financieel, maar ook qua vrijheid en politiek. Sinds China waardeer ik dit veel meer, toen ik zag dat de Chinezen het moeilijk hebben doordat men daar wordt onderdrukt. Vrijheid is onbetaalbaar!”

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Rabiella 7 mei 2015 at 9:59 PM

  Wat geweldig dat deze blog bestaat. Eindelijk hebben wij een plek om onze verhaal te vertellen. Ik vind alle verhalen inspirerend en kijk uit naar nog meer. Gefeliciteerd met je blog en ga zo door. I love it.

  • Reply TGSBB 8 mei 2015 at 9:39 PM

   Thanks voor jouw mooie verhaal!!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.