Home Homepage Posts Life Lifestyle Travel

This Black Woman Abroad: Soelily in Australië

5 februari 2017

In de rubriek This Black Wo/Man Abroad, laten we zien hoe het is om je biezen te pakken en in het buitenland te gaan wonen. Is het anders voor donkere mensen? En welke tips hebben zij voor jou als je in dat land zou willen wonen? Deze keer: Soelily in Canberra, Australië!

Soelily Consen-Lynch (39 jaar) is geboren in Suriname, heeft meer dan 20 jaar gewoond in Nederland en woont sinds vier jaar in Canberra, (de hoofdstad van Australië). Ze verhuisde naar Aussie nadat ze op een emigratiebeurs had gesproken met een emigratiestaff uit Australië, die haar enthousiasmeerden.

In 2009 trok ze met haar man en dochter (nu 14 jaar) vier weken rond in Australië om onderzoek te doen en al gauw was de kogel door de kerk: AUSSIE HERE WE COME!

Welcome mate!

“Toen we in 2009 door Australië trokken hebben we goed research gedaan hoe het in Australië  ging met woon, werk en scholing. Ook wilden we weten hoe en of men makkelijk kon rondkomen van  hun salaris en wat de leukste plekken waren om te wonen. Van plek naar plek hielden we bij wat nu voor ons de beste plek zou zijn om te wonen.  Het viel ons op dat hun werk-privé leven erg in balans was en dat de mensen zó ontzettend vriendelijk en sociaal waren. Natuurlijk speelde het fantastische klimaat ook een grote rol.

Na de reis maakten we een lijstje met plussen en minnen. Het was overduidelijk: wij gingen naar Australië! In 2010 hebben we de procedure officieel opgestart om te emigreren. Deze procedure duurde lang omdat we wilden gaan voor een permanent visum. Je kunt ook naar Australië gaan met een tijdelijk visum waarop je twee of vier jaar mag blijven, maar dan mag je niet permanent blijven. Met een permanent visum ben je ingezetene.

We hadden heel veel van tevoren kunnen regelen, dus toen we eenmaal aankwamen was het een kwestie van pasjes ophalen bij de bank, aanmelden voor het ziekenfonds en een afspraak maken met de makelaar.”

Werkende mensen: Welkom

“Het bleek uiteindelijk toch nog niet zo makkelijk om je permanent in Australië  te vestigen. Wij hebben een procedure van maar liefst twee jaar moeten doorlopen waarbij men zeker wilde weten dat we aan alle eisen voldeden. Je moet aan best wel wat eisen voldoen (juiste diploma, werkervaring, vloeiend Engelse taal spreken, medisch in orde zijn), maar als je eenmaal bent ‘goedgekeurd’ staan alles staten/provincies om je te springen.

Ik heb uiteindelijk werk gevonden als ‘research and policy officer/quality assurance officer’.”

Being Black in Aussie

“Ikzelf vind het hier als donkere vrouw nog wel fijner dan in Europa, omdat je hier met nog meer culturen uit alle delen van de wereld leeft. Men is zo vriendelijk en accepteert elkaar.

Wat ik ook erg leuk vind is dat de donkere mensen die ik tegenkom elkaar groeten, oogcontact maken en elkaar complimentjes geven. Op deze manier heb ik zelfs mijn beste vrienden ontmoet, mensen die in de mall spontaan met me begonnen te praten. Dus je zoekt elkaar wel op als donker persoon en je support elkaar ook.

Maar over het algemeen merk ik dat alle mensen heel erg relaxed zijn, zelfs bij formele instellingen zoals overheidskantoren. Men is echt bereid je te helpen als je hulp nodig hebt. Ook is er minder bemoeienis door de overheid, zoals bijvoorbeeld het feit dat je niet voor alles een vergunning hoeft aan te vragen.”

Mateship

“Het enige waar je je hoeft te registreren is de belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat men hier veel meer vrijheid heeft om te doen en laten wat zij willen. Ik heb het gevoel alsof men hier veel oprechter geïnteresseerd is in je.

In het begin had ik hier nog wel moeite mee, omdat je in Nederland altijd zo op je hoede bent. Je neemt niet gauw hulp aan en je vertrouwt elkaar minder in Nederland.

Maar dat bleek hier helemaal niet nodig. De mensen zijn zo hartelijk, zo sociaal en oprecht. Men noemt dat mateship. Mateship laat zich vertalen als:

An Australian cultural idiom that embodies equality, loyalty and friendship, usually among men. Mateship derives from mate, meaning friend, commonly used in Australia as an amicable form of address.

Mateship is geweldig en overal voelbaar!”

Surinaams eten en kroketten

“Dat neemt niet weg dat ik niets mis hoor! Ik mis het Surinaamse eten, de Nederlandse friet met zijn heerlijke kroketten en natuurlijk mijn familie.

Je bent natuurlijk best ver weg van de rest van de wereld door de enorme afstand. En hoewel ik dus de Aussies enorm relaxed vind, kan het soms ook even wennen zijn, vooral als je de Nederlandse snelheid bent gewend. En ook al vind ik het klimaat een grote plus, het ook een min zijn. Zo kun je hier in twee dagen van hittegolf naar bosbrand of overstroming gaan.”

Kom ook naar Aussie

“Als je ook naar Australië zou willen komen, raad ik je ten eerste aan om er gewoon voor te gaan. Je moet wel een goede studie hebben afgerond en wat werkervaring hebben opgedaan. Als je dit allemaal hebt, zou ik ook de emigratiebeurs bezoeken en praten met de mensen van de Australische overheid. Van bijna elke provincie staan er mensen klaar om je alles te vertellen over hoe het eraan toe gaat. Zo kun je alvast onderzoek doen.

Toen wij naar Australië  gingen waren wij ontzettend positief en stonden we voor alles open, waardoor we ook mensen aantrokken die net zo positief en open waren als wij.

De levensles die ik dan ook heb geleerd in Australië is:

“Whenever you close one door, the universe opens multiple new doors for you!” “

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Brian Stigter 20 november 2017 at 11:44 PM

  Hi Soelily!!!

  Wat leuk om je hier te zien! Ook was het hartstikke leuk om te lezen. We hebben samengewerkt in Utrecht bij een bank en ook nog op dezelfde afdeling. Ik hoop dat je dit leest.

  Sinds kort overweeg ik ook om te gaan wonen in Australie. Ik ben zelf half Surinaams/half NL en ik was benieuwd of ik verhalen kon vinden van Surinamers in Australie. Zo grappig. Het beste en wie weet spreken we elkaar nog wel ‘s.

  Gr,

  Brian Stigter

  • Reply Soelily consen-lynch 23 augustus 2020 at 7:47 AM

   Hi brian, zie dit nu pas! Sorry hoe is het met je plannen?

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.