Beauty Haar Home Lifestyle Make up

ThisGirlSBlackBook holiday lookbook: Wat doet Melissa S. met de feestdagen?

19 december 2014

Sinds kort werkt ThisGirlSBlackBook met een team van leuke dames, die natuurlijk ook gezellig de feestdagen vieren. Omdat ons team zo divers is en uit vele windstreken komt, wilde ik je graag laten zien wat wij allemaal met de feestdagen doen, eten en hoe we er qua look uitzien. Deze keer: hoe viert de Arubaanse Melissa de feestdagen? En wat zijn haar goede voornemens voor 2015?

Feest op Aruba!

Door Melissa S– Op Aruba weten we wat feestvieren is, met zowel kerst als oud en nieuw pakken we redelijk groots uit. Met kerst kun je zelfs op ‘kerstlichtjes tour’ gaan! De grootste attractie is de Seroe Preto, een heuvel die helemaal versierd is met lichtjes en elk jaar met een nieuw thema heeft.

Ook oud en nieuw wordt groots gevierd! We steken zwaar en veel knalvuurwerk af, dat noemen we net als in Suriname ‘pagara’s’ (een soort hele lange strook met rotjes). Hieronder zie je mijn vader (met geel T-shirt) die op het punt staat een pagara aan te steken.

Vuurwerk afsteken

De meest bijzondere traditie op Aruba is ‘Dande’. Met Nieuwjaar is het een Arubaanse traditie dat groepen rondtrekkende muzikanten de zogeheten ‘Dande’, hun lied met de beste wensen voor het Nieuwjaar, van deur tot deur gaan zingen om familie, kennissen en vrienden een gelukkig nieuwjaar toe te wensen.dande

De Dande is een soort serenade opgedragen aan elk lid van de familie met de beste wensen voor het nieuwe jaar. De Dande heeft ook een Afrikaans ritme, hetzelfde als de tumba of de tambu van Curaçao. De intonatie en soms ook de woorden hangen af van de wijk of stad. Ik heb mazzel gehad dat mijn vader met zijn broers en neven tot zo’n groep muzikanten horen. Deze ervaring is zo te gek om mee te maken! Je doet je deur open en krijgt je persoonlijke serenade!

ontspannen kerstNa de drukke feestdagen is het op Aruba de gewoonte om de tweede kerstdag of 2 januari naar het strand te gaan om bij te komen van de feestdagen, relaxen op ons ‘One Happy Island’. Op de foto hierboven zie je mij in de mangrove van Aruba, heerlijk chillen!

Als gele kanarie het nieuwe jaar in!

Met de feestdagen vind ik het altijd leuk om een beetje bling toe te voegen aan mijn outfit. Of dat nou mooie accessoires zijn zoals opvallende lange oorbellen of een jurk in felle kleuren met hoge hakken. Met Oud en Nieuw is het op Aruba een soort van bijgeloof om tijdens de jaarwisseling iets geels aan te hebben, dat zou geluk brengen, zegt men. Zoals je op de foto ziet helemaal boven, doet mijn vader ook aan deze traditie. Ik heb dus als kind vaak in een kanariegele jurk moeten rondlopen met Oud en Nieuw, the horror…

Melissa feestdagen

Nu ik ouder ben (en hopelijk wijzer) probeer ik deze gewoonte nog steeds aan mijn outfit toe te voegen door het te combineren met gouden (gele) accessoires maar ik hoef gelukkig niet meer als een kanarie door het leven te gaan. Ik probeer er steeds creatiever mee om te gaan, soms een gele clutch, een andere keer weer wat gouden (oog)make-up, of zelfs geel ondergoed! Het voegt altijd een vrolijke toon aan mijn outfit toe en doet me zeker denken aan de warmte van het eiland.

Arubaans eten met de feestdagen

Tijdens de feestdagen is het bij ons meestal een combinatie van Caribisch eten en onze eigen familie kerst traditioneel eten: van ayaca’s tot keshi yena, allemaal superlekker!

Bron foto: Antilliaansekeuken.nl

Bron foto: Antilliaansekeuken.nl

De ‘ayaca’s’ zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika (Venezuela), maar tegenwoordig zijn ze een must aan tafel geworden tijdens onze feestdagen. Een ayaca is een rechthoekig deegpasteitje gemaakt van maismeel. De vulling kan van alles zijn, van vlees tot kip of zeevruchten en groenten zoals olijven, zure uitjes, kappertjes, en gedroogde pruimen/krenten. Dit alles wordt gewikkeld in een bananenblad dat je gaar kookt in water, en zie daar: je ayaca is klaar om op te eten!

Verder heb je ook wat wij noemen ‘keshi yena’ wat letterlijk vertaald gevulde kaas betekent.

Bron: NTR Mangiare

Bron: NTR Mangiare

Dit stamt af van de zeventiende en achtiende eeuw toen Nederlanders Gouda en Edammer kaas mee brachten op de plantages op de eilanden. Die werden altijd vanuit het midden uitgehold en de restjes werden dan aan de slaven gegeven. Die bleken erg creatief om te kunnen gaan hiermee en vulden de uitgeholde kaas met vlees en groenten en deden dit daarna in de oven zodat de kaas kon smelten. Tegenwoordig is dit een typisch gerecht voor de feestdagen, zeker op Aruba.

Mocht je een poging willen wagen, dan kun je hier het recept voor Keshi Yeni van 24kitchen uitproberen.

Maar wat ik altijd zelf naar uitkijk is onze eigen traditie thuis: kerstontbijt met mijn vader, mijn broer en zijn gezin. Het is een stilte voor de storm moment; voordat iedereen naar hun feestafspraken in de middag of avond gaat, is dit een ontspanningsmoment waarin niks hoeft maar alles mag.

Mijn voornemens voor 2015

Mijn voornemens voor komend jaar: meer zelfdiscipline, no excuses! Waarschijnlijk is dit heel herkenbaar voor iedereen, je begint het jaar met goede voornemens en voor je het weet is het jaar al halverwege en is je lijst niet eens half af! Daarom kies ik ervoor om komend jaar voor de simpele dingen te gaan: gezonder eten, meer bewegen en meer ontspannen. Dat zou wel moeten lukken, hoop ik.

Bon Pasco y feliz aña nobo! Groetjes Melissa

Bron foto’s Antilliaans eten: Antilliaansekeuken.nl

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.