Home Lifestyle

Throwblack Thursday: The Fresh Prince of Bel Air

17 april 2014

Eindelijk is de Throwblack Thursday weer terug! Deze week gaan we terug in de tijd met een van de leukste tv series uit de jaren ’90: The Fresh Prince of Bel Air. Ken je Carlton nog? Met zijn gekke dansjes? En de norse Uncle Phil? Of de bekakte butler Geoffrey? In deze post neem ik je even terug in de tijd. Enjoy this trip down memory lane.

Tegenwoordig kennen we Will Smith van films als After Earth of the Pursuit of Hapiness. Sommigen kennen zijn trendy dochter Willow Smith zelfs beter dan haar vader Will. Toen Will Smith nog geen dochter en zoon had, was hij hoofdrolspeler in ‘The Fresh Prince of Bel Air’. Tussen 1990 en 1996 maakte deze serie deel uit van mijn televisieavonden. Het was zoiets als The Cosby Show maar dan jeugdiger en leuker.

De serie gaat over tiener Will die in de problemen komt in ‘Philly’ (Philidelphia) en als gevolg daarvan door zijn moeder naar zijn chique en rijke familie in Bel Air, Los Angeles, wordt gestuurd. Totaal iets anders dan de projects waar Will uit komt. Hij komt terecht in het gezin van Uncle Phil, Aunt Viv, zoon Carlton, dochter Hilary en dochter Ashley , oftewel ‘the Banks’. Ook belangrijk is de humoristische butler van de familie, Geoffrey.

Hoofd van het gezin is de soms nors ogende uncle Phil, een advocaat in het dagelijks leven en daarom stinkend rijk. Ze woonden met z’n allen in een kast van een huis, maar de meeste scenes spelen zich af in de keuken of woonkamer van dat huis. Hoewel hij door het gezin met open armen wordt ontvangen, staan ze behoorlijk te kijken van de verschillen tussen hun rijke zorgeloze leven en het leven van Will. Met veel positieve gevolgen, zo maakt hij het ietwat stijve gezin losser met zijn vrolijke en luchtige karakter. Hij waait als een frisse wind door de villa en het leven van de familie Banks.

Fresh prince of Bel Air 2Wat mij persoonlijk zo aantrok was dat deze serie mij voor het eerst een heel ander beeld liet zien. Namelijk dat van een rijk donker gezin dat in een villa woonde. Ik ken dat zulk soort mensen niet in het echt en ik kende al helemaal geen donkere advocaat of hoogleraar. Het was behalve leerzaam ook leuk om te zien hoe verschillend mensen konden zijn. De ene kant van de familie kan in een heel andere wijk opgroeien en daardoor totaal andere denkbeelden hebben. En de andere kant van de familie groeit op in een achterstandswijk en heeft daardoor een andere levensstijl. De serie liet mij zien dat niet omdat je uit de hood komt, je daar ook moet blijven en je als vanzelfsprekend geen mooie toekomst hebt.

Toch, zoals bij elke serie uit de nineties, waren er een aantal clichés; Carlton, het uptight neefje, ging altijd gekleed in nette polo’s en te strakke hoge bandplooibroeken. Hij was een soort bruine nerd die te graag wilde, maar nooit echt game had. Waardoor hij op z’n 21ste nog steeds het type gefrustreerde maagd was. Hij omringde zich met blanke vrienden en luisterde naar ‘witte muziek’ zoals Tom Jones. Will, uit de ghetto, droeg altijd lage broeken, luisterde naar Biggie en had een soort stompzinnige playboy vriend Jazz, die de hele dag maar liep te hangen in de keuken met zijn zonnebril op. Ook deden ze een soort groet, die een heleboel werd gekopieerd op mijn middelbare school. Door Jazz zijn stompzinnigheid of brutaliteit werd hij altijd uit het huis gekickt. Ik had best te doen met hem. Zie hier een compilatie van Jazz die het huis uit werd gegooid

Er was wel 1 hele duidelijke overeenkomst: de warmte en gezelligheid die er in het gezin hing. Een serie zoals deze heeft misschien wel meer invloed gehad dan ik doorhad. Niet alleen wilde ik heel graag zien wat Bel Air nou echt was, ook rapte ik elke keer het beginliedje mee! Ook deed ik die head twist mee die Will voor de deur doet, LOL.

Het allerleukste van de serie vond ik de Butler Geoffrey en als Carlton zijn dansjes ging doen. Jaren later doen mensen nog steeds the Carlton dance. Ken je deze nog? It’s not unusual:

Ken jij de serie ook? Wat waren jouw favoriete momenten?
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.