Home Life Lifestyle

Throwblack Thursday: Bubbling en dancehall muziek

4 september 2014

Heel lang geleden danste ik op muziek waar ik eigenlijk niet het juiste ritme voor had. Muziek die ook niet gepast was voor mijn leeftijd, maar waar ik enorm graag naar luisterde. In deze Throwblack Thursday neem ik je terug naar de jaren ’80 waar bubbling en dancehall enorme hypes waren. Ken je de muziek van DJ Moortje en MC Pester nog? En kon jij de butterfly dans?

butterfly dans

Way back, in 1988 werd in discotheek Voltage in Den Haag een nieuwe vorm van dansen en muziek geïntroduceerd: bubbling. Men zegt dat bubbling is afgeleid van het toen al populaire dancehall. Bubbling liedjes kregen door het versnelde afspelen van de muziek een enorme snelle beat waardoor de stemmen in de muziek vervormd werden. Ik kan mij dit goed heugen als een soort Alvin & the Chipmunk stemmetje. Niet alleen de muziek was populair, ook de dansjes waren mateloos populair. Vooral in de jaren ’90 werden de battles erg in om te doen, op klassenavonden, schoolfeesten maar soms ook op het schoolplein.

Bubbling dansjes en battles

Ik weet nog dat een Surinaamse vriendin mij de butterfly probeerde te leren. Ik faalde jammerlijk en was het levende bewijs dat niet alle Surinamers zo flexibel kunnen dansen. Ondertussen had ik veel klasgenootjes die wel bubbling en dancehall konden dansen (en battlen) en er allerlei vage gebaren bij maakten, waar ik ondertussen de ballen van snapte. Een nicht van mij was wel zeer vaardig in dit bubbling-battlen en vertelde dat als zij een battle deed zij haar fantasie op hol liet slaan: “Je stopt iets in diegenes mond, het gaat door het lichaam en dan poep je het weer uit, je slaat het als een ei op iemands hoofd en daar maak je een dansje van.” DUS.

Bandjes met punny printer

Nog steeds geen stap verder in het begrijpen van bubblingdansjes probeerde ik ondertussen naar de liedjes te luisteren. Van diezelfde battle-nicht kreeg ik bandjes met muziek die ik maar beter voor mijn ouders kon verstoppen. “Kill the bitch” of ‘punny printer‘, zijn toch geen teksten waarvan je wilt dat je 13-jarige dochter daarnaar luistert. Hoewel ik wist dat ik iets te jong was om op die muziek te dansen, vond ik de muziek toch heel spannend om naar te luisteren.

DJ Moortje

Mensen die wel oud genoeg waren om uit te gaan in die tijd en op bubbling en dancehall te dansen, zullen DJ Moortje vast een keer live hebben zien draaien. DJ Moortje was in de jaren ’80-’90 de ongekroonde koning van de bubbling en zeker de meest populaire bubbling dj. Er doet een verhaal de ronde dat DJ Moortje bubbling ontdekte toen hij een reggae plaat per ongeluk te snel liet afdraaien. Dit onbedoelde effect sloeg zo aan bij het aanwezige publiek dat hij hiermee besloot te experimenteren. In dit interview met DJbroadcast vertelt hij dat van dit verhaal niets klopt! Hij experimenteerde thuis met zijn dancehallplaten door ze versneld af te spelen, omdat hij nieuwsgierig was naar welk effect dat zou geven op die muziek. De stemmen bleken een soort Chipmunkstemmetjes te worden en de beats werden ineens pompend. Beetje bij beetje integreerde hij deze bubblingmuziek tijdens zijn clubavonden tot het een daverend succes werd. Samen met zijn MC, de bekende MC Pester, werd hij een van de meest geboekte DJ’s uit die tijd.

De comeback van bubbling: K-Liber

Na een tijdje gaf ik het op. Zowel dancehall en bubbling waren leuk om naar te luisteren, maar ik kreeg een beetje genoeg van de eentonige hyperbeats en piepstemmetjes. Ik stapte over naar de R&B en soulmuziek, waar ik gelukkig wel op kon dansen!

Later maakte bubbling nog een comeback met de Antilliaanse groep K-liber, die hits hadden als ‘Viben’ en mijn favoriete nummer Magnifico. Van het laatste nummer kon ik bijna alle woorden meezingen. Al deed ik dat nooit waar Antilliaanse mensen bij waren, hoor, want ik had geen songtekst, dus lord may know wat ik nu echt zong.

Ken jij de tijd van de bubbling en dancehall nog? Welke herinneringen heb jij hieraan?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes: