Beauty Body Haar Home Mommy

Throwblack Thursday: Kraaltjes in je haar

31 juli 2014

Eindelijk is het weer tijd voor een Throwblack Thursday! De rubriek is weer terug van weggeweest, want toen ik deze foto zag van een klein meisje met kraaltjes in haar vlechtjes werd ik even helemaal teruggeworpen in de tijd. Ken jij ze nog, de kleurige kraaltjes van de toko? En werden ze bij jou ook aan de onderkant vastgemaakt met folie? 

kraaltjes in haar

Kraaltjes werden in mijn tijd echt gezien als iets om je haar mee op te vrolijken. Als ik met mijn ouders naar de toko ging, liep ik meteen naar de kralenafdeling. Gelukkig waren de zakjes niet duur en mocht ik meestal een aantal mooie kraaltjes uitzoeken.

Eenmaal thuis was het andere koek. Het vlechten van je haar kostte al best veel tijd en om er dan ook kraaltjes in te rijgen was dan nog vermoeiender, aldus mijn moeder. Ik kan mij niet precies meer heugen hoe de techniek was, die ik heb ook nooit gezien aangezien ikzelf te druk was met het kijken van tekenfilms. Nadat de kraaltjes werden geregen, werden ze vastgemaakt met aluminiumfolie en helaas ging die folie weleens los. Dan rolden alle kralen van mijn vlechtje zo de straat op! #voorschut. Een ander kralendrama was het slapen met de kraaltjes. Hoe mooi ze ook stonden, als je ermee ging slapen werd je geradbraakt wakker. Overal in je nek kraal-afrdukjes.

bron foto: Afrotoko.nl

bron foto: Afrotoko.nl

Maar het woog niet op tegen de voordelen van de kraaltjes. Zo vertelde mijn zusje mij, toen ik haar naar haar kralenherinnering vroeg, dat zij kraaltjes altijd zo fijn vond omdat haar haar dan bewoog zoals in de reclames. Soms bewogen ze iets te hard en kreeg je een pets in je gezicht van je eigen haarkraaltjes. AUW!

Toch vond ik de kraaltjes altijd zoooo kleurrijk om te zien en was ik erg benieuwd naar de geschiedenis van de haar kraaltjes. Helaas werd ik niet heel veel wijzer. Ik zou graag willen weten waar het kraaltjes dragen precies vandaan komt, (ik vermoed in bepaalde delen van Afrika, maar ik kon nergens de exacte oorsprong vinden), maar ook waarom de versiering echt iets voor kinderen bleef. Want ik kan mij nog goed herinneren dat ik op een gegeven moment te oud werd voor kraaltjes, aldus mijn moeder.

Toch jammer dat het zo leeftijdsgebonden was, misschien doe ik binnenkort wel bij mezelf for old times sake een paar kraaltjes in het haar! Welke herinnering heb jij aan kraaltjes in je haar?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.