Beauty Body Home Life Lifestyle

Throwblack Thursday: uierzalf en vaseline op je gezicht

23 juli 2015

Laatst op Keti Koti keek ik als moeder naar de andere moeders (heel stom, maar dat doe ik nu eenmaal). Omdat die donkere moeders uiteraard met hun kinderen waren, viel me ineens iets op dat me enorm terug wierp in de tijd: veel donkere kindjes glommen enorm en deden me aan mezelf denken toen mijn moeder nog uierzalf of vaseline op mijn gezicht smeerde.

Oh back in the days, when I was younger….mijn zusjes en ik moesten er altijd schoon en gewassen uitzien. Dat hield sowieso in dat we schoon waren door flinke poetsbeurten, maar ook dat we na het baden helemaal werden ingesmeerd met uierzalf.

Ik weet nog goed dat ik het niet leuk vond, die enorm plakkerige troep stonk en het was vreselijk benauwd op warme dagen. Jaren later heb ik dan ook geleerd dat uierzalf je poriën helemaal afsluit en juist  kan zorgen voor extra huidproblemen.

batjauw

Maar back in the days was het vooral belangrijk om er lekker glanzend uit te zien. In alle huishoudens van onze donkere familie stond er wel een pot met uierzalf of vaseline, voor als je uit huis ging en zodat je niet met batjauw door het leven hoefde te gaan. Batjauw is behalve een vis ook woord om een droge geschilferde huid aan te geven. Als je batjauw had leek het alsof je niet schoon was (zoals op het plaatje hierboven).

Omdat ik me ineens bedacht dat dit gebruik weleens zijn oorsprong uit de slavernij zou kunnen halen, heb ik het opgezocht. Ik vond dat het invetten van de schedel was om het haar te beschermen tegen vuil, zon en insecten. Ik heb ooit een keer gelezen dat als de tot slaaf gemaakten werden verkocht, zij moesten glanzen voor de verkoop zodat ze er gezond uitzagen. Wellicht komt dit gebruik hiervandaan?

dermolin bodycreme

Hoe dan ook, nog steeds voel ik me niet schoon als ik een droge schilferige huid heb. Gelukkig gebruik ik geen uierzalf meer, maar gewoon een hydraterende bodylotion of creme, veeel lekkerder dan uierzalf of vaseline.

Ik ben benieuwd: werd jij ook weleens ingesmeerd met uierzalf/vaseline of ander vet? En wie doet dit nu nog bij zijn kinderen?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

1 Comment

  • Reply sanne burghout 19 april 2016 at 8:56 AM

    ik hou van batjauw

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.