Food Home Life Lifestyle

Tried and tested: de Surinaamse pomkroket! Yay or Nay?

20 augustus 2015

Het heeft even geduurd maar eindelijk was het zover: ik heb de beruchte pomkroketten geproefd!! Fabrikant Lufo, bekend van de pomtayer, stuurde me een uitgebreid pakket om te proeven en eergisteren heb ik ze thuis gebakken en gegeten. Wat vind ik ervan en zou ik ze nog eens kopen? Je leest het in mijn report:

pomkroketten met friet

Een tijdje geleden schreef ik dit artikel over de meest bizarre roti creaties. Daarin stond een eervolle vermelding voor de pomkroket, die de laatste tijd terrein lijkt te winnen op Surinaamse feestjes waar de catering is uitbesteed. Niet lang daarna kreeg ik bericht van Lufo, of ik de pomkroketten zelf wel had geproefd. Want zonee, hoe kan ik er dan van zeggen dat ze me niets lijken?

lufo assortiment

Tsja…hier komt de Surinaamse boerin in mij weer naar boven. Wat de Surinaamse boerin niet ken, eet ze niet. En ook: wat niet door de oma/moeder van de Surinaamse boerin is gemaakt, lust ze meestal niet. Toch, toen de mensen van Lufo me een pakket met de pomkroketten en nog wat andere producten uit het assortiment stuurden, kon ik niet anders dan de pomkroketten zelf te proeven.

The pomkroket game was on! Omdat ik meerdere mensen wilde onderwerpen aan deze challenge vroeg ik mijn ouders of ze mee wilden proeven. Mijn moeder liet een veelbetekenende stilte vallen en daarmee was de kous voor haar af. Mijn vader jokkebrokte dat hij het te druk had. Elke keer als ik een afspraak wilde maken om de pomkroketten te proeven, werd het gesprek snel afgekapt. Nou ja zeg!

Wat is dat toch met ons Surinamers, of in ieder geval mijn ouders? Zo nukkig als wat! Dan probeer ik het wel in mijn eentje, zo besloot ik. Als ik het pak met vijf pomkroketten uit de vriezer haal, valt mijn oog op de vervaldatum: 21-8-2015. De verjaardag van mijn vader, wat een toeval! En nee, zelfs dan had hij andere bezigheden (Sail enzo) om mee te proeven.

Kijkend naar de ingrediënten valt mij op dat er bijzonder weinig geur- en smaakstoffen in de pomkroket zitten, iets waar ik Lufo echt voor wil prijzen. Ook het feit dat ze niet maanden of jarenlang houdbaar zijn, zegt mij dat er gebruik is gemaakt van hoogwaardige en redelijk verse ingrediënten.

achterkant lufo pomkroketten

Als ik de pomkroketten uitpak, zie ik dat ze lijken op doodnormale Kwekkeboomkroketjes. Op de verpakking staat dat ze lekker te eten zijn met friet, dus bak ik er ook wat krulfrietjes bij. Er is immers nooit een slecht moment om friet te eten ;P

Lees ook: De 6 beste frietadresjes in Amsterdam!

lufo pomkroketten

En dan…kan het pomkroketfeest beginnen! Ik bak de kroketten in etappes (vanwege een te klein pannetje). Dit is al meteen iets dat ik je afraad, mocht je de pomkroketten willen kopen. Ik heb de eerste twee te heet gebakken, waardoor de vulling niet is gesmolten (zie onderste foto). Als ik een hap neem is de smaak lauw en laf. Ik ben teleurgesteld. Zie je wel…pom is niet om te frituren, denk ik.

Als ik goed naar de structuur heb gekeken vind ik het ook niet op pom lijken. En dan besef ik: zou ik het te heet hebben gebakken? Ik besluit nog een dappere poging te wagen en bak de laatste twee op lager vuur en langer.

De eerste hap. Hmmm, verrassend. De buitenkant krijgt van mij sowieso een 10. Perfect krokant, eigenlijk precies zoals je dat wenst van een kroket. De binnenkant is beduidend anders dan de (weet ik nu) slechtgebakken eerste twee kroketjes. De vulling is romig, een beetje zoet en smaakt echt naar pom, I kid you not! Nee, niet de pom van mijn oma (dat zou magie zijn geweest), maar hij doet zeker niet onder voor de meeste Surinaamse pom die je in een broodjeszaak koopt.

tried and tested

Ik had een kunstmatigere smaak verwacht, maar dat is dus niet zo. In de vulling zitten kleine stukjes kip die wel ietwat vlak van smaak zijn. Ik vind dit wel lekkerder dan die enorme stukken kip en zoutvlees die ik soms in de pom van mijn moeder vind (sorry Mam), maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat het niet even wennen is voor mijn zintuigen. Je moet even een switch maken, want je verwacht hartige ragout en dan krijg je ineens pom. Net alsof je een bamikroket eet terwijl je een normale kroket verwacht, denk ik.  En ik vind de vulling eigenlijk te machtig in combinatie de krulpatat. Als je van vet en zoet houdt, is dit absoluut jouw combinatie, anders kun je beter kiezen voor de kroket uit het vuistje. Zelf vond ik de pomkroket eigenlijk lekkerder op een broodje.

Mijn eindoordeel: Wat vind ik van de pomkroket?

lufo Surinaamse pomkroketten

De pomkroket. Maanden heb je onaangeraakt in mijn vriezer gelegen. Onterecht zoals nu blijkt. Zou ik je serveren op een feestje? Absoluut! Het is een toegankelijke manier om pom te laten proeven zonder dat het me al te veel moeite kost. In plaats van broodje kroket, serveer ik dan een broodje pomkroket!

Zou ik de pomkroketten zelf kopen? Ja en nee. Nee, als ik mijn nukkige ouders (of familie) op bezoek zou krijgen, daar is gewoon geen beginnen aan. Ja, als ik vrienden op bezoek heb die wel wat aandurven. Ben je zelf dus van het type nukkige eter? Dan zijn de pomkroketten misschien toch niets voor jou. Maar als je open staat voor iets nieuws in de Surinaamse keuken, dan zou ik dit zeker eens proberen!

Je koopt de pomkroketten in de tropische winkel of toko, volgens mij zijn ze bij Oriental Superstore (in Duivendrecht) te koop. Als je ze ook hebt geproefd, laat je me dan weten wat jij ervan vond?

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

1 Comment

 • Reply DeGem 9 september 2015 at 3:46 PM

  Mee eens!
  Heerlijk product. Zeer aan te raden bij feestjes of een kleine borrel.
  Vol van smaak! Moet vanaf nu standaard op een Surinaams feestje aanwezig zijn 🙂
  (Y)

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.