Home Homepage Posts Life Lifestyle

Mijn ultieme tip voor mensen die zich lastig kunnen concentreren

8 april 2017

Heb jij geregeld moeite om je op één ding te concentreren? Of heb je een puber die zich maar moeilijk kan focussen op zijn/haar huiswerk? Of heb je moeite om op je werk een stuk te schrijven, omdat je de hele tijd wordt afgeleid? Wellicht heb ik de ultieme tip om je heel goed te kunnen concentreren!

Een tijdje geleden gaf ik samen met een collega weer les op een middelbare school. Mijn les ging over nepnieuws, hoe je dit kunt herkennen en hoe je kritisch kunt/moet worden naar de media. Mijn collega gaf les over hoe je mindful kunt leven in een tijd waar je aan zoveel prikkels wordt blootgesteld.

Tussendoor kwam ik een keer bij hem kijken en zo maakte ik kennis met een site die My Noise heet.

Voor ik uitleg wat dit is, even mijn concentratieschets:

Ikzelf ben opgegroeid in een huis met veel prikkels. Er was altijd wel geluid, zoals muziek, tv, radio en/of gezellig gebabbel. Ik kan me niet heugen dat het ooit muisstil was in huis. Dit heeft voor mij zowel voor-als nadelen gehad. Ik kon me soms maar moeilijk concentreren als ik moest leren voor een toets. Ik leerde vaak met de tv aan en werd snel afgeleid. Als ik me beter had kunnen concentreren had ik wellicht een hoger niveau afgerond, maar ik had gewoon het concentratievermogen van een druif.

Opgroeien in een prikkelrijk huishouden had voor mij niet alleen nadelen, sterker nog: ik kan heel goed tegen drukke plekken. Als ik in een druk restaurant zat met een vriendin, kon ik ons gesprek goed volgen. Ik heb leren filteren in een drukke omgeving. Wel merkte ik dat ik me nóg beter kon focussen of beter kon luisteren als er bijvoorbeeld geen geroezemoes of muziek was. Ik sloeg meer op van het gesprek.

Hoe verhoog ik mijn concentratievermogen?

Door de jaren heen heb ik wel wat trucjes geleerd om mijn concentratie en focus te verhogen, maar nog nooit heb ik er een gehad die mijn productiviteit zo omhoog krijgt. Ik zat qua schrijven ook een tijdje behoorlijk vast maar sinds ik naar my Noise luister, is het me gelukt om een leuk verhaal te schrijven.

Mijn 7 trucjes om mijn concentratievermogen en productiviteit te verhogen:

Natuurlijk heb ik behalve een geluidsmachine, ook normale trucjes om mijn concentratie en productiviteit te verhogen:

 1. Mijn telefoon op vliegtuigstand zetten: Dit is simpel doch effectief. Als je alsmaar mailtjes en whatsapps binnenkrijgt, word je steeds afgeleid.
 2. Gemberthee drinken: Ik heb geen wetenschappelijk bewijs dat dit goed zou zijn voor je concentratievermogen, maar ik heb het gevoel dat dit voor mij werkt als ik scherper moet zijn.
 3. Een to do lijstje maken: zodat je weet wat je moet doen. Het klinkt een beetje sneu, maar ik vind het gewoon heerlijk om aan het einde van de dag een afgestreepte lijst te zien. #instantsatisfaction
 4. Mediteren: redelijk voor de hand liggend, want mediteren helpt je focussen.
 5. Niet teveel tabbladen open staan: puur zodat ik niet in de verleiding kom; Hey Facebook/twitter/boredpanda/tastyfilmpjes! En je zo weer één uur verder bent.
 6. In een koffietentje werken: weliswaar met oortjes in, maar ik merk dat als ik anderen hard zie werken, ik ook word gemotiveerd om lekker aan de slag te gaan.
 7. Vroeg naar bed gaan: ik ben echt niet het type dat om 6 uur ’s ochtends zo fris als een hoentje iedereen een high five geeft, maar ik weet wel dat eerder naar bed gaan (voor 23:00) mij helpt om productiever te zijn.

Maar nu… de tip der tips: My Noise:

Mynoise is een site, opgericht door Stéphane Pigeon (“I am a signal processing Ph.D. engineer with a strong passion for sounds”) met allerlei achtergrondgeluiden die je helpen met focussen, beter in slaap te komen, te mediteren, als je last hebt van oorsuizen of om je productiviteit te verhogen.

De site en de app zijn gratis en reclamevrij, maar je kunt als je dat wil een donatie doen (dit is niet verplicht en kijk maar eerst of dit echt wat voor je is en bepaal dan of je een donatie wil doen). De geluiden werken het beste met een koptelefoon of oortjes.

Toen ik voor het eerst de geluiden testte reageerde mijn lijf er gelijk op. Mijn hartslag ging ineens keihard omhoog. Ik vond het zo bizar en ook een beetje eng. Je hebt bijvoorbeeld de categorie ‘Eerie Sounds’ en eerlijk gezegd weet ik niet voor wie dat nou fijne geluiden zijn… Ik krijg er de bibbers van en vind dit geen aanrader.

Hier de instructievideo:

Als je Mynoise gaat gebruiken, bepaal dan eerst voor welk doel? Wil jij (of je baby) beter slapen? Wil je je concentreren op een lastig stuk/boek?  Voor op je werk? Als je je doel hebt bepaald, kun je per categorie kijken welke geluiden er zijn.

Per categorie test je dan weer hoe jouw lijf op het geluid reageert. Als bijvoorbeeld je hartslag naar beneden gaat, dan weet je dat het geluid goed is voor jou om tot rust te komen. Hier kun je meer lezen over hoe je jouw ideale geluid zoekt. Het is wel even uitvogelen hoe het werkt, met die sliders, animate enzo, maar ik gebruik meestal het normale geluid en zit niet aan die sliders.

Mijn favoriete geluiden zijn:

 • Distant Thunder: Mijn favoriete geluid voor als ik moet schrijven. Ik schrijf twee keer zo snel met dit geluid. De ideeën en inspiratie lijken er dan bij mij uit te rollen.
 • Jungle Life: Dit geluid gebruik ik als ik even snel iets moet lezen dat belangrijk is. Ik zet de ‘High Bass’ altijd iets hoger. Handig voor als je moet studeren. Als je deze iets te heftig vind, kun je ook ‘A Bird’s paradise’ proberen.
 • Rain Noise: Hiervan kom ik altijd zo tot rust. Tien minuutjes luisteren en ik ben gevloerd…echt zalig. Soms luister ik dit en staar ik gewoon voor me uit, gewoon om mijn hoofd leeg te maken na een drukke dag. Je trouwens hebt ook het geluid, ‘Rain on a tent’ en ook die is heerlijk knus.
 • Ocean Waves: Alsof je aan de kust staat! Heel fijn tijdens het mediteren/leren of om te ontspannen.
 • Sleeping Dragon: Ik hoef maar eventjes te luisteren naar dit geluid (dit geluid is een muzieknoot, ook wel tonal drone genoemd) en ik ben in diep diep dromenland. Ongelofelijk hoe snel dit werkt voor mij.

Hopelijk heb jij ook wat aan deze tip van mij, voor mij is het een enorme uitkomst gebleken! Dit is trouwens niet gesponsord of voor betaald, maar omdat het voor mij zo een verschil heeft gemaakt in productiviteit wilde ik het zeker niet voor mezelf alleen houden.

Laat me weten welk geluid jouw favo is geworden.

Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.