Home Life Travel Travel lifestyle

Waarom een buitenlandavontuur echt een heel goed idee is!

31 mei 2015

Als je het gevoel hebt dat je leven stilstaat, je iets wil doen, maar je gewoon niet weet wat dan zou je weleens wat aan deze post kunnen hebben. Jaren geleden verhuisde ik naar Spanje om daar acht maanden te wonen en werken. Dat deze beslissing mijn leven voorgoed zou veranderen wist ik toen nog niet. Ben je toe aan een echte change, lees dan deze post over mijn buitenlandavontuur en de lessen die ik er heb geleerd:

Op een dag kreeg ik via mijn bijbaantje de unieke kans om één dag naar Barcelona te gaan. ’s Ochtends vroeg vlogen we met alle collega’s erheen en laat in de avond weer terug. Eenmaal aangekomen in deze stad, gingen alle collega’s hun eigen weg. Ik besloot te stad te verkennen in mijn eentje.

barca pics 094

Ik zal nooit vergeten hoe ik uit de aerobus stapte op Placa Catalunya, het grote plein in hartje Barcelona. Ik Was Verkocht. Verliefd. De hele dag zwierf ik door de stad, zat ik op bankjes mensen te kijken en genoot ik van het heerlijke weer. Aan het eind van de dag stapte ik vastberaden terug in het vliegtuig naar Nederland: ik moest hier terugkomen.

Eenmaal in Nederland zocht ik alle mogelijke excuses om (tijdelijk) in Barcelona te wonen. Ik woonde nog bij mijn ouders die mijn plotselinge en impusielve verliefdheid op deze stad aanmoedigden. Mijn moeder deed mij zelfs een cursus Spaans cadeau en mijn vader zei zo vaak hij kon: “Si Senor.”

Na lang forceren lukte het me: ik vond een stage bij een tijdschrift en in de zomer zou het dan zo ver zijn, ik ging eindelijk terug! Toen het zover was, was het afscheid pittig. Tranen met tuiten huilde ik op Schiphol en toch vertrok ik met een big smile, wetende dat dit de juiste keuze was.

Ik was klaar voor een verandering en boy…did I learn. Hieronder lees je wat een buitenlandavontuur met je kan doen en wat ik heb geleerd:

1: Go for it!

ik strrand

Ga voor het avontuur en laat je vooral niet tegenhouden door een relatie of andere mensen/dingen die je zal missen. Als je een tijd hebt afgebakend, zoals een half jaar, dan weet je lief ook waar hij/zij aan toe is. Het is op zich ook meteen een goede relatietest om te zien hoe sterk jullie samen zijn en of je zoiets overleeft.

Natuurlijk is een buitenlandkeuze veel makkelijker als je geen relatie hebt, maar zelfs al heb je een relatie dan nog kan het een supergoede ervaring zijn. Andere factoren die je tegen kunnen houden zijn vaak ook relatief. Zo had ik bijvoorbeeld niet zoveel geld, maar besloot ik last minute heel hard te werken en ontdekte ik dat ik een beurs aan kon vragen waardoor mijn verblijf veel betaalbaarder werd.

2: Je leert door te doen

Ik leerde alles in de praktijk, door schade en schande. Naar een onbekend land gaan zonder een verblijfplaats te regelen: niet het allerbeste idee voor mij.  Een kamer nemen zonder kritisch naar de huisgenoten te kijken: ook niet heel slim geweest. In je eentje struinen om mensen te leren kennen: een heel goed idee! Zo leerde ik ontzettend veel in de praktijk, niet alleen over mezelf maar ook over anderen.

3: Je leert flexibel en open te zijn

In het buitenland ben je op jezelf aangewezen, ik kende in ieder geval vrijwel niemand in Barcelona. In Nederland had ik mijn vaste basis en mijn vrienden en familie. Hierdoor deed ik weinig moeite om nieuwe dingen te ontdekken of nieuwe mensen te leren kennen. Als je niemand kent, word je redelijk snel flexibel. Wilde iemand een afspraak maken last minute, dan was ik daar normaal niet echt voor te porren.

mensen ontmoeten

Nu ik niemand kende, dacht ik: waarom niet? Vage arthousefilms, (op het oog) saaie musea bezoeken, hangen met muffe hippies: allemaal dingen die ik in Nederland niet zo snel deed en in Barca wel (wegens zeeën aan tijd en gebrek aan nieuwe vrienden). Zo leerde ik dat ik ook veel vooroordelen had die nergens op sloegen en maakte ik vrienden die ik in Nederland nooit zou maken.

4: Je durft op jezelf te vertrouwen en bouwen

Simpelweg omdat je wel zal moeten! Ik had voorheen niet zoveel vertrouwen in mijzelf, maar door mijn tijd in Barcelona bouwde ik zelfvertrouwen op. Ik leerde waar ik goed in was en waar ik dit voor kon inzetten. Je maakt fouten, leert ervan en wordt er uiteindelijk sterker van.

5: Je wordt in 1 klap volwassen

ik op werk

Voor iedereen die eigenlijk nog een hele grote baby is: een buitenland avontuur is voor jou een echte aanrader! Oh man…wat was ik onvolwassen! Je zal het niet geloven, maar ik had nog nooit zelf mijn administratie gedaan. Dat deden mijn ouders altijd voor mij. In Barcelona hield dat op en werd ik in 1 klap volwassen.

Ik leerde zo wat zelfstandigheid was en wat de gevolgen waren als je geen verantwoordelijke keuzes maakt.Dit is iets dat ik nooit had willen missen. Het was een hele harde, maar zeer waardevolle les.

6: Je gaat alles waarderen wat je hebt achtergelaten

Doordat ik ineens mammie en pappie niet meer had om al mijn zaakjes te regelen of mijn vuile was te doen, begon ik ze ineens veel meer te waarderen. Als de eenzaamheid toesloeg, merkte ik hoezeer mijn familie en vrienden voor mij klaarstonden als ik ze nodig had. Hoe lief het eigenlijk is dat je ouders elke dag eten voor je maken en de was doen en hoe vervelend het kon zijn om dit zelf te doen.

Ik begreep ineens ook hoe irritant het is als iemand zijn afwas niet doet (lees: vieze huisgenoten) en rommel niet opruimt. Toen ik weer uit Barcelona thuis kwam wonen, heeft mijn vader geen dag meer hoeven zeuren over mijn huishoudelijke luiheid.

7: Je leeft spontaner en met de dag

zon in barca

In Barcelona maakte men geen afspraken voor over een week. Je zag wel wat er die dag in je opkwam en wie je daarbij wilde hebben. Ik vond het in het begin heel erg moeilijk om met deze flow mee te gaan, maar het bracht mij zoveel rust, vrijheid en spontaniteit.

Ik maakte veel meer mee dan in Nederland, waar alles volgens afspraken en agenda’s gaat. Ook is het fijn om eens te ervaren hoe het is als je werkt zodat je fijn kunt leven in plaats van andersom.

Ik hoop dat je wat aan mijn lessen hebt gehad. Mocht je twijfelen om dat avontuur aan te gaan, dan hoop ik dat mijn artikel je over de streep trekt. Voor mij was het een fantastische ervaring.

“Come on honey, take the chance!” 😉

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Kiss & Make-up 2 juni 2015 at 2:11 PM

  Helemaal akkoord! Te veel mensen blijven in hun comfortzone plakken en missen zo de kans om nieuwe ervaringen op te doen!

  • Reply TGSBB 2 juni 2015 at 2:40 PM

   Het is echt een geweldig idee om te doen, maar voor veel mensen toch eng. Hopelijk heb ik iemand over de streep kunnen trekken.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.