Home Life Mommy

Waarom je vandaag nog moet ophouden met je kind pak slaag te geven

7 september 2014

Als aanstaande moeder denk ik nu veel na over het ouderschap en dan vooral hoe ik mij als moeder zal gedragen. Een van de dingen die ik echt wil vermijden is het geven van een pak slaag aan mijn dochter. Vooral na het lezen van een wetenschappelijk artikel dat ik tegenkwam op blog For Harriet waarin men het had over het lange termijn effect van het slaan van je kind. Mocht je je kind dus nog weleens slaan, dan is dit misschien wel dé reden om daar vandaag nog mee op te houden. 

De slipper, pollepel, mattenklopper of gewoon de hand

Een aantal van mijn beste vrienden hebben dezelfde opvoeding gekend als ik: onze ouders hielden zielsveel van ons en waren aanwezig bij ouderavonden, optredens, overblijfmiddagen, noem het op. Ook hebben de meeste ouders ons gestimuleerd onze dromen te volgen en ze als ouder trots te maken. Toch hebben we vrijwel allemaal één ding gemeen, we hebben in onze jeugd wel eens een pak slaag gehad. De een erger dan de ander, maar we kennen bijna allemaal ‘de slipper’, ‘de pollepel’, ‘de mattenklopper’ of gewoonweg ‘de hand’.

Op feestjes halen we herinneren op, waar we smakelijk om lachen. “Weet je nog die ene keer dat ik mijn moeder een grote mond gaf in de supermarkt en ze zei: ‘Wacht. Tot. We. Thuis. Zijn.’? Toen we eenmaal thuiskwamen, kreeg ik op elke lettergreep een klap!!!” En we schuddebuiken van het lachen. Niet omdat kindermishandeling grappig is, want dat is het absoluut niet, maar omdat we de pakken slaag nooit als kindermishandeling hebben ervaren. Ook toen ik mijn ouders ernaar vroeg kreeg ik een redelijk simpele verklaring: je was gewoon weleens stout en dan moest je berispt worden, aldus mijn moeder.

"Ik ben er niet slechter van geworden!"

Ook heb ik altijd gezegd er nooit slechter van te zijn geworden. Ik ben toch een sterke donkere vrouw met ijzersterke band met mijn moeder. Maar als ik heel eerlijk ben, denk ik toch dat een pak slaag een negatief effect kan hebben op een kind. Je bent in mijn ogen niet meteen een slechte ouder als je je kind een keer een corrigerende tik geeft, maar ik zie geen positiviteit in het geregeld slaan van je kind. Als ik erop terug kijk, vraag ik me af wat een pak slaag nu werkelijk voor effect had. Als ik een pak slaag kreeg, leerde ik weinig van de fout die ik had gemaakt. Ik heb heel lang gedacht dat ik geen fouten mocht maken en als ik dat wel deed, ik daar flink voor werd bestraft. Ik leerde niet wat ik fout had gedaan en hoe ik het in het vervolg beter zou kunnen doen.

Machteloosheid versus machtsvertoon

Je kind slaan komt volgens mij neer op het tonen van je machteloosheid of juist het tonen van je macht. Je hebt een grens bereikt en die wil je laten zien aan je kind. Ook al heb jij als ouder de beste intenties, helaas pakken ze niet even goed uit als je misschien denkt. Er zijn zoveel andere manieren om te laten zien dat die grens is bereikt zonder dat een kind daar blijvende schade aan overhoudt. Want dat doet het wel, ondanks dat een kind opgroeit tot een sterke persoonlijkheid, zo geeft dit artikel heel duidelijk weer.

Vroeger werd gedacht dat een pak slaag een kind zou doen gehoorzamen en normen en waarden bij zou kunnen brengen. Op de korte termijn klopt dat, omdat als een kind iets fout doet en je het meteen lijfelijk straft, hij/zij daarmee ophoudt. Op de lange termijn zijn er behoorlijk wat negatieve gevolgen, zoals dit onderzoek uit heeft gewezen. Sterker nog, er zijn geen onderzoeken die het positieve effect van het herhaaldelijk geven van lijfstraffen uit hebben gewezen.

Aanmaak cortisol

Een kind dat herhaaldelijk een pak slaag heeft gekregen is zelf agressiever naar anderen toe en ongehoorzamer naar een autoriteit, maar de meest belangrijke verandering is dat het brein van een kind verandert. Zoals ik eerder schreef, publiceerde blog For Harriet dit artikel over het effect op de hersenen van een kind dat geregeld een pak slaag heeft gekregen. Volgens dit artikel maken de hersenen een overschot aan cortisol (een hormoon dat het lichaam waarschuwt voor stress en gevaarlijke situaties) aan. Een kind dat wordt geslagen, kan vaak niet ontsnappen aan deze straf, waardoor er cortisol in het lichaam wordt vrijgegeven. Als dit vaker gebeurt, geeft de cortisol een boodschap af aan de hersenen die abnormaal en agressief gedrag normaliseert.

Om een lang verhaal kort te maken, een kind dat geregeld een pak slaag krijgt, merkt hier op de lange termijn wel degelijk iets van. Niet alleen in het gedrag naar anderen, maar ook in het gedrag naar zichzelf en naar de toekomstige partner. Ik hoop dat ik niemand heb beledigd of gekwetst met dit stuk, en ja het is makkelijk oordelen als je zelf (nog) geen moeder bent. Ik ben geen wetenschapper, of opvoedkundige, ik spreek enkel uit eigen ervaring.

Maar toch, het is in ieder geval niet te laat om de schade te beperken. Ook hoop ik (al is het maar één persoon) mensen aan het denken te zetten over iets waar ik zelf lang van heb gedacht dat het geen kwaad kon.

Ik ben benieuwd naar jouw mening:

KAN EEN PAK SLAAG KWAAD VOOR EEN KIND?

Meer lezen over de effecten van het slaan van een kind? Check ook dit artikel “Don’t Whoop that child!”

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply Mayra 11 september 2014 at 4:40 PM

  goed artikel, paj slaag is zeker fout, maar soms he…

  • Reply TGSBB 12 september 2014 at 2:17 PM

   Ja ik kan me wel voorstellen dat je als moeder soms je kind achter het behang wil plakken maar toch hoop ik dat mensen het kind liever in de ‘naughty corner’ zetten dan dat ze het een pak slaag geven. Vooral na het lezen van die onderzoeken ben ik best geschrokken van de lange termijn effecten.

   • Reply Mayra 18 september 2014 at 5:27 PM

    ik ook, en ik heb vroeger toch wel pak slaag gehad, maar idd, ben het nooit vergeten.. Ik hou van mijn moeder maar sommige dingen waren gewoon fout, en bij het eerste kind reageerde ik vaak net als mijn moeder, echt gewoon wrong! Met baby nummer 2 heb ik veel meer geduld, denk ook omdat zij wel een lieve papa heeft, en dankzij hem kan ik sommige dingen relativeren, en dat is goed! Blij om te lezen dat je nu ook mama word!! XXX

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.