Home Life Lifestyle Must See

Waarom de nieuwe clip “We zijn er” van Typhoon ALLES is!

20 maart 2016

Ik zag afgelopen week de nieuwste clip van Typhoon, ‘We zijn er’. In deze clip speelt hij een tot slaaf gemaakte man die op zoek is naar zijn vrijheid. De clip is zoveel in één: prachtig, heftig, emotioneel en ga zo maar door. In deze post vertel ik je waarom Typhoon gewoon de man is. Punt.

Alles is leuk en wel totdat je  je mond open doet en je openlijk uitspreekt tegen Nederlandse tradities of cultuur. Nou ben ik geen BN-er, laat staan een popster. Het geven van mijn kijk op de Nederlandse maatschappij is niet toonaangevend. Op z’n ergst is er in mijn leven een collega die niet meer naast me wil zitten tijdens de lunch, omdat we het niet eens zijn over zwarte piet bijvoorbeeld.

Daarom heb ik des te meer respect voor mensen die wel invloedrijk zijn en niet hun mond houden over belangrijke zaken die anderen graag onder het tapijt schuiven. Typhoon is voor mij al jaren een van de noemenswaardige en belangrijkste BN-ers die laat zien dat je succesvol en oprecht kunt zijn zonder je culturele identiteit te verloochenen of je eigen mening onder stoelen of banken te hoeven steken. Hij strijdt tegen onrecht daar waar anderen zich liever richten op hun succes als donkere BN-er en daarom maar hun mond houden om de lieve vrede te bewaren.

Een aantal donkere BN-ers kiest liever de veilige weg waarin ze voldoen aan alle clichés en stereotypes, maar daarmee wel hun geld verdienen. Iets dat ik steeds kwalijker begin te vinden, vooral omdat er niet zoveel donkere BN-ers zijn.

Maar goed, ik dwaal af. Terug naar the man Typhoon:

Een van de grootste kippenvel momenten had ik toen ik onderstaand fragment zag. Typhoon was gevraagd om te zingen voor de officiële start van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Voor dit optreden maakte hij een speciaal nummer ‘Van de regen naar de zon’. Hij zong dit nummer voor o.a koning Willem-Lex en zijn Maxima. Niet een moment waarop de meeste mensen zouden kiezen om kritisch te zijn over 5 december. Typhoon wel en toonde echt ballen door deze pijnlijke maar rake woorden te zingen:

‘Zonder donker kan het licht zichzelf niet kennen, vandaar de onwetendheid rond 5 december.”

Je ziet het hier in deze clip. Check vooral ook de ongemakkelijkheid van de aanwezigen…Wat mij zoveel kippenvel geeft is dat hij zo integer kan zingen over zaken die hem (en mij) dwars zitten. Hij gebruikt zijn podium om als artiest te groeien maar ook om maatschappelijke problemen aan te kaarten en awareness te creëren.

We Zijn Er

Maar Typhoon liet het niet bij zijn vorige optreden… In zijn allernieuwste clip ‘We zijn er”, gefilmd op Kaapverdië, speelt hij een tot slaaf gemaakte man die op zoek is naar zijn vrijheid. Hij blijft Nederland confronteren met hun slavernijverleden door de dingen die zijn gebeurd niet te verzwijgen maar te laten zien zoals ze zijn en dat waardeer ik echt enorm. Hij weet dat hij hiermee veel kritiek kan krijgen maar desondanks schuwt hij het onderwerp niet. De clip is trouwens zo ontzettend mooi en filmisch gemaakt, het toont een heftig verhaal met echte emoties.

Typhoon vertelde in een interview met Humberto Tan over deze clip dat hij het echte verhaal en geen neppe emoties wilde laten zien. De emoties en pijn die je in de clip ziet zijn dus echt. Hij heeft echte zweepslagen gehad en ze hebben op blote voeten de tocht afgelegd om te voelen wat de slaven vroeger ook voelden en zodat de echte pijn en emoties konden worden getoond.

Als de clip ‘We zijn er’ nog niet hebt gezien, neem dan even vijf minuten de tijd. Ik was er he-le-maal stil van:

——————————————————————————–

TGSBB NEWSletter

Schrijf je in voor de TGSBB nieuwsbrief! Hierin word je op de hoogte gehouden van alle nieuwe blogposts, winacties, data kookworkshops, recepten en nog veel meer leuks! Wil je je inschrijven, dan kun je dat hieronder doen (let op: pas na bevestiging van je emailadres sta je ingeschreven)LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.