Events Home Lifestyle

Wat te doen met Keti Koti 2014?

29 juni 2014

Op 1 juli vieren we Keti Koti (letterlijk vertaald als: verbrokenen ketenen). Deze dag staat in het teken van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de voormalige Nederlandse kolonies Suriname en de Nederlandse Antillen. In de grote steden vinden diverse festiviteiten plaats, maar ook veel interessante lezingen. In deze post lees je wat je in Rotterdam en Amsterdam kunt doen met Keti Koti.

In Amsterdam ben ik elk jaar in het Oosterparkfestival te vinden. Hoewel ik het Keti Koti festival de laatste jaren een beetje vond lijken op het Kwakoe festival, kwam ik erachter dat er buiten het Oosterpark nog veel meer activiteiten plaatsvinden, zoals lezingen en discussieprogramma’s. Daar wil ik dit jaar zeker heen, omdat Keti Koti voor mij meer is dan spareribs kopen bij Patricks catering (waar ik me toch wel weer schuldig aan zal maken dit jaar, maar goed).

Het programma van de dag in AMSTERDAM:
11:00: Bigi Spriki
bigi spiki optocht keti koti

‘Bigi Spikri’ is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘grote spiegel’. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden. Deze traditie van in authentieke culturele klederdracht uitgedoste groepen mensen, wordt ook in Nederland voortgezet. Door mee te lopen in de Bigi Spikri geef je uiting aan het belang van de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Wil je meelopen in traditionele kleding? De Bigi Spikri stoet verzamelt op 1 juli om 10:00 bij het Waterlooplein en loopt vanuit daar naar het Oosterpark.  Daar zal om 13:00 de herdenking plaatsvinden die wordt gepresenteerd door Sylvana Simmons.

15:30: Roet in het eten, met Quinsy Gario
Debat over slavernij, zwarte piet en racisme in Nederland. Met o.a Fransisco van Jole, Harriet Duurvoort, Sunny Bergman en Yernaz Ramautarsing.
16:00: Optreden ENOS 

Antilliaanse salsa van de formatie ENOS onder leiding van Ompi Stefania. Dit spetterend optreden zal plaatsvinden op het UN DE podium.

17:30: optreden Aptijt
Suriname’s populairste kaseko-kaskawi band, Aptijt, treedt ook op! Aptijt, onder andere bekend van de hit ‘Boeke’, staat voor de absolute top in hedendaagse Surinaamse muziek.
19:30: optreden GyptianI
Zoals elk jaar is er een internationale hoofdact die een concert geeft op het hoofdpodium. Dit jaar is er gekozen voor Jamaicaanse reggaer ster Gyptian, bekend van “Hold Yuh” of “Nah Let Go” (zoooooveel Suriname-vakantie herinneringen aan zijn liedjes!)

Natuurlijk vinden er meer activiteiten plaats, maar daar was weinig inhoudelijke informatie over te vinden. Ik ben zelf erg benieuwd naar de workshop: Bevrijd jezelf van mental slavery, waar ik zeker een kijkje ga nemen. Het hele programma van de Amsterdamse Keti Koti viering vind je hieronder:

programma amsterdam keti koti

Het programma van de dag in ROTTERDAM:

Wat me erg opviel is dat er in Rotterdam in de aanloop naar 1 juli veel activiteiten plaatsvinden. Misschien is dit in Amsterdam ook het geval, maar ik kon dit niet zo duidelijk terugvinden op de site. Behalve de Keti Koti pomwedstrijd heb ik geen activiteiten gevonden die plaatsvonden in het teken van Keti Koti. Op de dag zelf vinden er in Rotterdam diverse activiteiten plaats:

13:00-22:00: Keti Koti festival Rotterdam, Wijkpark

Het festival is de muzikale afsluiting van het Keti Koti Festival dat de hele maand juni plaatsvindt op diverse locaties in Rotterdam. Op 30 juni vindt de officiële herdenking plaats bij het Rotterdamse slavernijmonument bij de Müllerpier met een kranslegging door burgemeester Aboutaleb.

Op dit festival zullen er diverse artiesten optreden zoals: fusionmuzikant Ruben Semoh, Kaseko band Level Up, rapper Typhoon, kawinaband NulTien, Jazzformatie Fra Fra Sound en het Dutch Carribean Groove Orchestra.

14:00-21:00: Op zoek naar je ‘rutu’: Surinaamse stamboomonderzoek in de praktijk

stamboomonderzoek keti koti rotterdam

Benieuwd naar je Surinaamse voorouders, de herkomst van je familienaam of wil je weten hoe je onderzoek kunt doen naar jouw stamboom? De Stichting voor Surinaamse Genealogie helpt je op weg! Ervaren onderzoekers van de stichting leggen tijdens dit spreekuur uit hoe je het beste te werk kunt gaan. Ook kan er ter plekke gezocht worden in een aantal databestanden waaronder het Surinaamse emancipatieregister van 1863. Locatie: Wijkpark, West-Kruiskade, Rotterdam.

14:00-21:00 Emancipatieviering Keti Koti, bewonersinitiatief Rotterdam Noord

emancipatieviering keti koti rotterdam

17:00-21:00 Wie was Anton de Kom en wat was de impact van “Wij slaven van Suriname”?

Anton de Kom is één van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van Suriname. Zijn boek “Wij slaven van Suriname” belicht de koloniale geschiedenis en de slavernij. Prof. Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Universiteit van Amsterdam, neemt je mee in een boeiend verhaal over het leven van Anton de Kom. In deze lezing bespreekt hij de betekenis van zijn boek in het kader van Keti Koti Rotterdam anno 2014. De lezing kost €3 en reserveren is  aanbevolen via rotterdam.west@lions.nl .

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.