Beauty Haar Home Life

Zit jij in de natural hair gevangenis?

25 juni 2015

Zeg eens eerlijk: kijk jij weleens jaloers naar andere naturalistas die een lossere krul hebben en baal jij ervan dat je niet zulke krullen hebt? Doe je er alles aan om een lossere krul te krijgen? Ben je altijd op zoek naar hét product voor mooier en langer haar? Dan zou je weleens in de zogeheten natural hair gevangenis kunnen  zitten…Ik zat er ooit in en vertel je in deze post hoe ik eruit ben gekomen.

Laatst zag ik een post van Youtuber Taren Guy die mij inspireerde om deze post te schrijven. Ze postte over hoe haar haar eruit zag met leave in conditioner en als ze het aan de lucht liet drogen. Zoals je op de foto onderstaand ziet, zijn haar krullen heel gedefinieerd als ze het zo laat opdrogen. Deze post met gedefinieerde krullen kreeg enorm veel likes, reacties en shares.

taren natural hair prison

Kort na de post reageerde Taren. Ze plaatste nog een post waarin ze zei dat ze de likes, reacties en shares waardeert, maar dat er haar toch iets van het hart moest. Ze schreef dat ze veel reacties kreeg als: ‘had ik maar jouw type krul’ of ‘mijn haar zit nooit zo mooi’. Zonde van deze opmerkingen, zei ze, want wat zij graag als natural hair icoon wenst is dat iedereen gelukkig is of wordt met zijn/haar haartype, stopt met vergelijken en te wensen dat je een ander soort krul had.

Ik vond het zo fijn dat ze dit aankaartte, want niet zo lang geleden zat ik zelf in wat Taren ‘the natural hair prison’ noemt. Toen ze in Nederland was voor de Luv & Learn your Hair tour, sprak ik met haar in deze interviews. Hierin maakte ik voor het eerst kennis met de term ‘natural hair prison’.

natural hair gevangenis

Kort omschreven zit je in de natural hair gevangenis als je bent gestopt met relaxen, maar je je natuurlijke krul ook niet geheel kunt accepteren. Eigenlijk heel vreemd: toen ik natural ging was ik helemaal klaar met dat steile haar. Ik wilde niet langer voldoen aan een westerse norm, ik wilde mezelf zijn met mijn kroeshaar.

Maar toen ik eenmaal dat kroeshaar had, merkte ik dat ik toch een soort envy had naar vrouwen die bijvoorbeeld een mooie twists en twists out konden doen of rondliepen met een prachtige afropuff. Mijn eigen haar vond ik niet zo veelzijdig, je kon er niet zoveel mee. Het enige dat me goed stond was een wash and go.

Ook was ik als de dood voor De Schaar. Liever liep ik met een lange bosje dooie punten dan met gezond en kort haar…

foto 2 big chop

De wake up call kreeg ik toen ik zelf Youtubers begon te volgen die vertelden dat niet elke type kroeshaar hetzelfde is. Wellicht voor jou een DUH-moment maar voor mij viel er een persoonlijk kwartje: waarom streef ik na wat bij een ander mooi is? Waarom accepteer ik niet wat de mogelijkheden zijn met mijn haar, hoe ruim of gelimiteerd die dan ook zijn?

Na mijn laatste gesprek met Taren was het dan eindelijk tijd om de gevangenis te verlaten: op naar echte zelfacceptatie en gewoon gezond haar. Kort of lang maakt me niet meer uit, ik streef nu gezond haar na.

Natuurlijk is het voor een aantal dames niet zo diep, voor sommigen is het just hair, maar voor mij is het een deel van mijn identiteit. Mocht je nog in de natural hair prison zitten, dan hoop ik dat dit artikel wellicht de deur voor je open zet naar een nieuw begin waarbij je je eigen krul gaat waarderen en daar trots op bent.

Let it all go and your hair will grow! Ik wens je een happy healthy hair journey.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via Instagram, Twitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

3 Comments

 • Reply Macblogster 29 juni 2015 at 9:48 AM

  Herkenbaar. Nooit bij stil gestaan eigenlijk. Ik dacht altijd “jeetje, het is maar haar!” als ik discussies hoorde over blackness, Afrika & natural hair. Voor mij heeft mijn haar op dit moment niet zozeer te maken met mijn roots, maar eerder met mijn eigen ontwikkeling. Wie ben ik, hoe wil ik dat anderen mij zien en wat vind ik zelf mooi. En zo zie je maar weer dat het gras altijd groener is aan de overkant. Ik wou dat ik een kick ass afro had, maar mijn krul is te los, waardoor het anders valt. Laatst heb ik een keratine treatment gedaan omdat ik benieuwd was wat het effect zou zijn op mijn krul, maar ook omdat ik nu wat vaker stijl haar wil hebben. Why did I do this? Het was niets meer dan een jail house rock, haha.

 • Reply Marianne 14 september 2015 at 3:15 PM

  Grappig… Ik ben hartstikke blank, donkerblond, en zit ook echt heel erg in de natural hair prison. Niet dat ik het ooit gerelaxed heb… al had ik het misschien wel gedaan als ik op veel jongere leeftijd had geweten dat het bestond, gelukkig is dat nooit gebeurd!

  Ik begin me soms als ik blogs lees omdat ik op zoek ben naar producten behoorlijk een indringer te voelen. Bijna alles is getest op “black hair” maar mijn haar is wel Europees genoeg om te zware producten niet te kunnen handlen. Dat maakt het kiezen echt lastig.

  Terwijl er bijna niks blijkt te bestaan dat de pluis een beetje kan temmen (of niet zonder super kleine krulletjes en shrinkage te veroorzaken) in mijn geval. Dus ja, ik zit er ook in. Ik weet nog niet of en hoe ik eruit kom. 🙂
  Het is als blank (zeg maar gerust spierwit!) persoon gewoon helemaal not done om kroes te hebben, dus ik heb wel echt moeten leren accepteren dat ik op sommige dagen nou eenmaal wat pluiziger ben (met name de dag na het wassen) en dat dat ok is… lastig en lukt nog niet heel goed. 🙂

  Ik ben het er WEL mee eens dat ik inderdaad voor geen goud meer steil haar zou willen! Dan maar een beetje pluis om de gigantische bos krullen heen. Voor het beeld: ik herkende erg veel van mijn haarsoort toen ik Brave zag… 🙂 Alleen is het niet knalrood.

  • Reply TGSBB 26 oktober 2015 at 9:15 AM

   Dankjewel voor je comment Marianne! Heb je trouwens de producten van John Frieda weleens geprobeerd? Die hebben volgens mij goede producten tegen pluizig haar.
   Verder zou ik je aanraden om een serum te zoeken waar zo min mogelijk siliconen inzitten. Ikzelf ben nu dol op de producten van Keracare, maar kan me voorstellen dat dat voor jouw haar iets te zwaar wordt. Wel het proberen waard! Veel succes en dit film Brave is echt leuk he!!! Herkende ik ook een aantal dingen!!
   xx Tewa

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.