Beauty Haar Home Life

Zo voorkom je kappersontevredenheid!

17 februari 2015

Ken je dat…je gaat weer eens naar de kapper na tijden. Je wilt je mooie bos krullen een knipbeurt geven en legt dit uit aan de kapper. Hij/zij gaat al gauw aan de slag. Na afloop kijk je in de spiegel en schrik je je rot. Je mooie bos haar is verknipt! Hoewel je teleurgesteld bent, pers je er een ongemeend ‘dankjewel’ uit. Om vervolgens in tranen uit te barsten en jaaaren niet meer naar een kapper te durven. Herkenbaar? Dan heb jij zeker iets aan deze tips om kappersontevredenheid te voorkomen!

Met kappers heb ik over het algemeen niet de beste ervaringen. Toen ik mijn haar nog relaxte, had ik een vaste kapper waar ik heel tevreden mee was, maar hij was nogal duur. Ik besloot een goedkopere te zoeken, en dat werd de kapsalon waar mijn zus liet haar haar liet tangen. Dat leidde tot dit ongelofelijke haardrama, waarna ik natuurlijk niet meer durfde. Toen ik besloot natural te worden, wilde ik ook een nieuwe kapper aangezien mijn oude dure kapper alleen gerelaxed haar deed. Ik belandde na wat navragen bij een thuiskapper die ik niet kende.

Bij aankomst had ik al onraad moeten ruiken. De kapsalon rook naar verbrand haar en overal zag ik weaves. Toen ze eenmaal bezig was met wassen, kwam ze op een gegeven moment aanlopen met een goedje en vroeg ze me of ze mijn kroeshaar een mooiere krul mocht geven door middel van een texturizer. Ik had gillend moeten wegrennen. Maar ik was een chicken en bleef ondanks alle waarschuwingssignalen zitten in haar krakkemikkige kappersstoel. Twee uur later stond ik buiten, in de bosjes naast haar huis te huilen. Het klinkt misschien overdreven, maar mijn haar was gekortwiekt tot een coupe die niet eens meer in een staartje kon. Ik voelde me belachelijk gemaakt en het heeft nog ontzettend lang geduurd eer ik weer een kapper durfde te vertrouwen.

kapster

Helaas heb ik daarna nog een keer mijn haar laten verknippen bij een andere kapper en achteraf gezien had ik ook daar een aandeel in. Want helaas kun je een kapper er vaak niet blind op vertrouwen dat ‘ie je niet een geheel andere coupe geeft dan je hoopte. Daarom geef ik je mijn beste tips om te voorkomen dat je net als ik in tranen uitbarst bij het zien van je net geknipte coupe.

1: Weet zelf goed wat je wil, als je de kapper niet goed kent:

Ik heb nu een kapper waar ik op vertrouw. Hij weet wat goed staat en hoe hij mijn kroeshaar moet knippen tot een prachtige coupe. In zo’n geval kun je tegen de kapper zeggen: “Doe maar wat!” Maar, bij de meesten kun je dit gewoon niet zeggen als je zelf een bepaalde verwachting hebt. Jij wilt een coupe a la Rihanna? Wees dan duidelijk in welke kleur en neem desnoods een plaatje mee. Zolang jij duidelijk bent over wat je wil, valt daar uiteindelijk niet over te discussiëren als het toch heel wat anders is geworden.

2: Vraag kappersadvies aan dames die in jouw ogen een mooie kleur/coupe hebben:

Niet altijd waterdicht, maar als je een naturalista ziet met een prachtige krullencoupe, kun je altijd naar haar kapper vragen. Wees wel realistisch: als dat meisje een geheel ander krulpatroon heeft, kan het zo zijn dat jouw kapsel heel anders uitvalt.

3: Zeg het eerlijk als het kapsel niet is wat je had verwacht:

Neem dit van mij aan: je hoeft niet te doen alsof je het mooi vindt. Een kapper doet niet aan liefdadigheid, hij/zij krijgt betaald om jouw haar te doen. Je hoeft dus niet te doen alsof je het leuk vindt als dat niet zo is. Ik eet ook geen eten op dat ik niet lekker vind, dat stuur ik gewoon terug naar de keuken. Waarom durven we dit dan niet met kappers te doen? Natuurlijk kun je iemand beledigen, maar wil je serieus rondlopen met een kapsel waar je niet tevreden mee bent? Bovendien is het een goede kappers eer te na om iemand met een slechte coupe weg te laten gaan. Tenslotte is dat zijn/haar visitekaartje!

4: Bij echt wanknippen: betaal niet!

Je bent niet verplicht te betalen voor een dienst die niet naar wens is geleverd. Als je in de spiegel kijkt en het kapsel is niet dat wat jullie hadden besproken, zeg dit dan en weiger te betalen tot het kapsel wel is waar je tevreden mee bent. Ik heb een keer mijn haar laten kleuren bij een kapsalon, en die kleur pakte niet op mijn haar. Natuurlijk had de kapster haar tijd en moeite in mij gestoken, maar ik weigerde te betalen voor de dienst die niet was geleverd. Na wat overleg was ze het met mij eens dat ik niet hoefde te betalen. Als iemand echt je haar verknipt of heeft verbrand, vind ik het echt absurd dat je hiervoor zou moeten betalen. Probeer trouwens niet meteen boos te worden maar in alle redelijkheid te handelen.

5: Neem een plaatje mee van een kapsel dat je mooi vindt:

Als je een kapsel hebt gevonden dat je te gek vindt, neem daar dan een plaatje van mee en vraag of het mogelijk is om met jouw haarstructuur dit kapsel te creëren. Veel mensen willen namelijk een kapsel dat niet mogelijk is met hun haarstructuur of dat gewoonweg niet staat. Als je naar een goede kapper gaat, zal hij/zij dit eerlijk tegen je zeggen. Ooit wilde ik een pony, maar de kapper vertelde mij dat dit met mijn haarstructuur geen slim idee was, omdat ik dun haar heb. Eerlijk: dat kwam hard aan, maar hij had gewoon gelijk. Het zou een sneu gezicht zijn geweest.

6: Google is je beste vriend: lees ervaringen met de kapper, bekijk zijn/haar stijl:

Als je voor het eerst naar een nieuwe kapper gaat, kun je diegene altijd googelen. Je leest zo ervaringen met de kapper en kan zo zien wat zijn/haar stijl is. Is diegene heel goed met krullen? Dan is het minder handig om daar met steil haar heen te gaan. Je kunt vaak ook before and afters zien op de Facebook-pagina en/of site van de kapper. Ook erg handig!

7: Vertrouw op je eigen gevoel en schroom niet om alsnog weg te gaan als het gevoel niet goed is:

Zoals ik eerder vertelde, kreeg ik bij een bepaalde kapsalon signalen dat ik daar niet op de juiste plek was voor mijn kroeshaar. Toch luisterde ik niet naar mijn eigen gevoel, want ik dacht dat het onbeschoft zou zijn om weg te gaan. Achteraf gezien was ik 1000 keer liever onbeschoft geweest, dan mijn haar zo vreselijk te laten verknippen. Dus, luister naar je gevoel en schroom echt niet om dat gevoel te volgen. Denk als je twijfelt of je het wel kan maken maar aan de tijd die het weer kost om je haar te laten aangroeien als iemand het heeft verknipt.

8: Wees assertief en duidelijk, als je kapper iets voorstelt dat jij niet ziet zitten: zeg dan duidelijk ‘nee’ en niet ‘hmm misschien’:

Wees niet alleen duidelijk over het kapsel dat je voor ogen hebt, maar ook in de keuzes die een kapper voor je wilt maken.  Als de kapper bijvoorbeeld vraagt of hij je krulpatroon losser mag maken, zeg dan niet ‘nou, ik weet niet’, maar vraag direct hoe hij dat van plan is te doen en welke gevolgen dat zal hebben. Bij twijfel: vraag of je er heel eventjes over na mag denken, piep ertussen uit naar het toilet en denk er daar eventjes over na. De kapper zal denken dat je een number two aan het doen bent, maar jij hebt gewoon je tijd genomen om even na te denken. Wees daarna stellig: ja of nee. Niet: ik twijfel. Bij twijfel zeg ik eigenlijk niet doen.

9: Let it sink in, kom erop terug en style het thuis met je eigen producten:

Soms gebeurt het ook weleens dat een kapper je haar prima heeft geknipt, maar dat de stylingproducten die gebruikt worden een ander effect geven. Dan kan het zijn dat je kapsel prima is geknipt, maar alleen een andere (eigen touch) styling nodig had. Twijfel je of het kapsel wel is wat je wilde? Ga dan naar huis, was het en style het met je eigen haarproducten. Ben je daarna nog steeds ontevreden, bel dan de kapper op.

10: Kijk naar het haar van jouw kapper:

Het haar van die kapster die mijn zus’ haar heeft verbrand zag er zelf (heel lullig, maar het was echt zo) uit als de vacht van een geplukte kip. Haar haar was erg onverzorgd terwijl je zou denken dat ze daar juist haar visitekaartje van zou maken. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar als je je eigen haar zo slecht behandelt, zal je dan om mijn haar geven of het net zo slecht behandelen? Zeker iets om over na te denken, toch?

11: Soms moet je ook een kapper vertrouwen:

Erg tegenstrijdig hè? Maar soms, heel soms, moet je een kapper er ook op vertrouwen dat hij daadwerkelijk expertise heeft en jou een prachtige coupe kan aanmeten die jij zelf nooit had bedacht. Alexander (mijn vaste kapper) vertrouwde ik meteen en hij kwam uiteindelijk met een coupe waar ik ontzettend blij mee was. Toen ik bij hem was, had ik al het nodige onderzoek gedaan en een goed gevoel over hem. Zijn vrouw en personeel waren allemaal naturalista’s met een prachtige afrocoupe die hij had geknipt. Daarnaast gaf hij mij opties, drong hij niet als een doorgedraaide haarstylist zijn mening aan mij op en liet hij mij meteen zien dat hij kennis had van kroeshaar (hij bekeek eerst grondig mijn haar en vertelde me welke drie haarstructuren ik heb). Hierdoor durfde ik hem als kapper veel eerder te vertrouwen.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.