Beauty Home Life Lifestyle Mommy

Zo zorg je als ouder voor een positief zelfbeeld bij jouw kind

6 november 2014

Een tijdje geleden kreeg ik via de mail een vraag van een van mijn lezers die mij ook binnenkort aan zal gaan. Ze vroeg zich af hoe ze haar donkere kindje een positief zelfbeeld kon geven als het opgroeit in een vrijwel witte omgeving. Hierbij vroeg ik hulp via mijn Facebookpagina van ouders en ervaringsdeskundigen. In dit artikel deel ik de tips die ik heb gekregen!

Allereerst, sommige mensen zijn misschien verbaasd over deze vraag en vinden het een vanzelfsprekend proces dat een kind een positief zelfbeeld krijgt vanuit huis. Nu is dat inderdaad mogelijk vanuit huis en daar kreeg ik veel goede tips voor. Wat men echter vaak vergeet is hoeveel invloed mediabeelden, magazines, tekenfilms of speelgoed op een kind kan hebben.

Niet zo lang geleden zag ik een tekenfilm waar het enige donkere figuurtje een stereotype gangster rappertje was, inclusief afzakbroek en ‘Surinaams’ accent met slang. Best kwalijk, want waarom moeten donkere tekenfilmfiguurtjes vaak ‘de sporter’, ‘de grapjas’ of ‘de hoodrat’ zijn? Ik zou ze graag eens als persoon zien. In de cartoon Zack & Quak komt dit prachtige naturalista meisje voor (gevonden via de Natural hair club):

zack en quak

En hierbij dus meteen de tips:

 1. Benadruk hoe mooi jouw kind is.
  Deze tip kwam van lezer Olaf: “Wij (mijn vrouw) en ik benadrukken dat we allemaal mooi zijn. Wij hebben drie kinderen die van donker naar iets lichter gaan en wij vertellen ze dat ze allemaal even mooi zijn! Wat ook zo is, gewoon benadrukken hoe mooi en speciaal ze is!”
 2. Laat een kind rolmodellen zien.
  Lezeres Rasheida benadrukt de schoonheid van haar zoon regelmatig. Ook introduceert zij regelmatig succesvolle zwarte mannen bij haar zoon, zodat hij rolmodellen te zien krijgt: “
  Vanuit de media, maar zeker ook in mijn directe omgeving. Mannen die op de universiteit zitten, een goede baan hebben, goede vaders zijn. Wij bespreken dit dan ook regelmatig met elkaar en wat de reden is dat zij het zo goed doen. Ik vertel hem ook altijd dat hij alles kan worden/bereiken wat hij wilt. Je moet er alleen hard voor werken.”
 3. Wees als ouder zelf een positief voorbeeld. Als een dochter ziet dat haar moeder tevreden is over en met haarzelf, zal zij dat eerder overnemen. Als jij van je dochter verwacht dat ze tevreden is met haar uiterlijk, maar jijzelf ontevreden bent over jouw uiterlijk kan dat tegenstrijdig zijn voor een kind.
 4. Leer je kind trots te zijn op zijn/haar huidskleur
 5. Laat zien dat ze niet alleen zijn.
  Lezer Alfie was twee jaar au pair in Ierland, waar ze zorgde voor twee geadopteerde kinderen, waarvan één uit Ethiopie kwam. Ze vertelt over de reactie van het kindje toen hij haar huidskleur zag: 
  “Hey Alfie, we are both brown. Just like chocolate. You’re more like brown chocolate and I’m dark chocolate.” Alfie was de eerste persoon waarmee hij zich kon identificeren, omdat er in het dorp geen donkere mensen woonde. Nog een waardevolle tip van haar: “Ik denk dat alle ouders uit een mixed-race familie hun kids het gevoel moeten geven dat ze niet alleen zijn en dat ze trots moeten zijn op hun huidskleur. We’re all chocolate, just a different shade but equally delicious.”
 6. Zorg ervoor dat een kind zichzelf kan herkennen in de mediabeelden om zich heen, zoals boeken, poppen, televisie, cartoons, verhalen, personages. Deze onderstaande foto spreekt toch geheel voor zich? Zo prachtig om te zien!! Ik word er elke keer happy van als ik dat gezichtje zie!
 7. Leer een kind wat onwetendheid is, voor als ze in de toekomst wordt benadeeld door hun kleur of uiterlijk.
  Lezeres Jennifer gaf de volgende tip: “Ik leg niet per definitie de nadruk op het “zwart zijn”. Ik zeg weleens: “Je bent als mens geboren…als een ander zich ongemakkelijk voelt zegt dat NIKS over jou. Blijf jezelf en heb (zelf)respect. Wees trots op wat je doet, wie je bent en waar je naartoe gaat. Als een ander je wijs wil maken dat je niet deugt omdat je “anders” bent, geef een glimlach en weet dat dat onwetendheid een gebrek is…behoud onder alle omstandigheden je eigen waarde. Je bent mooi zoals je bent”. “
 8. Associeer de huidskleur met positieve voorbeelden, dus bijvoorbeeld prachtig bruin zoals chocolade in plaats van bruin zoals poep.
  Lezeres Janine heeft een geadopteerde zoon uit Haiti die opgroeit in een behoorlijk blanke omgeving. Zij vertelt: “Een paar jaar geleden kwam hij opeens thuis met de opmerking: Ik ben poep want ik ben bruin. Ik heb toen gezegd: Nou, poep stinkt en jij ruikt heerlijk, ik vind je eerder de allerlekkerste chocolade! Dat was voor hem ook direct ok.” 

Mocht je op bovenstaande tips aanvullingen hebben, deel ze gerust in de comments en dan zet ik ze erbij! Nogmaals dank aan alle ouders en ervaringsdeskundigen die hun tips wilden delen!! Ik hoop dat alle (toekomstige) ouders hier wat aan hebben gehad.

LIKE ThisGirlSBlackBook op Facebook
FOLLOW ThisGirlSBlackBook via InstagramTwitter of Bloglovin!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse TGSBB Newsletter!
Als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes:

2 Comments

 • Reply Josephinea 26 november 2014 at 10:13 AM

  Mooie blogpost, mag ik je vragen, wat vindt je van Hally Berry en de opmerking dat haar ex man probeert hun dochterje wit(ter) eruit te laten zijn ?

  • Reply TGSBB 26 november 2014 at 10:25 AM

   Afgrijselijk natuurlijk (als het waar is). Dit helpt hun kind op geen enkele wijze om positief over zichzelf na te denken. Dat ouders nog steeds hun kind liever een wit uiterlijk willen geven en daarmee de donkere kant proberen weg te laten vind ik onbegrijpelijk en zeer sneu. Ik had die ex man absoluut aangeklaagd!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.